Cele mai bune tehnici pentru a gestiona stresul

Cele mai bune tehnici pentru a gestiona stresul

Stresul poate avea efecte negative asupra sănătății fizice și mentale. Fie că este vorba despre stresul la locul de muncă, în familie sau în alte aspecte ale vieții, este important să înțelegem ce este stresul și cum poate fi gestionat. În acest articol îți oferim informații importante privind ce cauzează stresul și cum poate fi gestionat.

Ce este stresul?

Stresul este o reacție naturală a corpului la situații care sunt percepute ca fiind periculoase. Această reacție poate fi utilă în situații de urgență, dar poate avea efecte negative asupra sănătății dacă este experimentată în mod constant. Atunci când suntem stresați, corpul nostru eliberează hormoni de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina, care pot duce la o serie de efecte negative, cum ar fi tensiune arterială ridicată, anxietate sau insomnie.

Ce cauzează stresul?

Stresul poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv evenimente majore de viață, cum ar fi divorțul sau pierderea unui loc de muncă, sau de evenimente zilnice, cum ar fi traficul sau termene limită strânse la locul de muncă.

De asemenea, factori precum alimentația necorespunzătoare, lipsa exercițiilor fizice, obiceiurile proaste de somn și utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice pot contribui la stres.

Cum poate fi gestionat stresul?

Există o serie de strategii pe care le putem utiliza pentru a gestiona stresul în mod eficient.

Exercițiile de respirație pot ajuta la reducerea nivelului de stres și pot fi realizate oriunde și în orice moment. În timp ce respiri profund și concentrat, concentrează-te asupra inspirației și expirației, lăsând gândurile să se estompeze, și bucură-te de senzația de calm și relaxare.

Meditația poate fi o modalitate excelentă de a gestiona stresul. Prin meditație, poți învăța să te relaxezi, ceea ce poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de cortizol. Există numeroase aplicații de meditație disponibile care te pot ajuta să începi să practici meditația.

Atunci când ești copleșit de sarcini și responsabilități, poate fi util să îți stabilești prioritățile și să te concentrezi pe ceea este mai importante. În acest fel, poți reduce nivelul de agitație și de anxietate.

Exercițiile fizice regulate pot fi o modalitate eficientă de a gestiona stresul. Acestea ajută la eliberarea endorfinelor și poți, astfel, să îți îmbunătățești starea de spirit.

O cauză comună a stresului este lipsa timpului. Pentru a reduce acest stres, este important să îți organizezi timpul în mod eficient. Stabilește-ți așadar prioritățile și gestionează-ți timpul în mod eficient. Învață să spui nu, în cazul în care nu poți face față sarcinilor sau responsabilităților suplimentare.

Petrecerea timpului cu cei dragi poate fi o modalitate excelentă de a reduce nivelul de stres. Discuțiile cu prietenii și familia pot ajuta la identificarea soluțiilor pentru problemele tale, iar aceștia îți pot oferi sprijin emoțional.

Cafeina și alcoolul pot agrava nivelul de stres și pot duce la anxietate și insomnie. Ar fi o ideea bună să încerci să reduceți consumul acestora sau să le evitați în totalitate.

Dacă suferi de o boală cronică asociată stresului, iar medicul tău ți-a recomandat un tratament pe termen lung, aplicația Optimerix te poate ajuta să găsești cele mai convenabile prețuri la medicamente. Aplicația se poate descărca gratuit din Google Play, AppStore și App Gallery.

tehnici gestionare stres

5 moduri prin care îţi poţi proteja pielea atunci când te expui la soare fără protecție solară

5 moduri prin care îţi poţi proteja pielea atunci când te expui la soare fără protecție solară

Atenţie, expunerea neprotejată la soare poate fi nesănătoasă. Află care sunt cele 5 moduri prin care îţi poţi proteja pielea atunci când te expui la soare fără protecție solară. Informaţii utile pentru cei care trebuie să petreacă mult timp la afară, în soare! 

Recomandări cheie privind expunerea la soare

  • Fără protecție, lumina ultravioletă (UV) de la soare și alte surse poate fi dăunătoare.
  • Crema de protecție solară este o modalitate excelentă de a te proteja, dar există multe alte instrumente utile.
  • Purtarea îmbrăcămintei de protecție este doar un exemplu al modului în care vă puteți proteja.

De la creșterea nivelului de vitamina D până la îmbunătățirea stării de spirit, lumina soarelui vă poate îmbunătăți sănătatea în numeroase moduri. Dar, expunerea neprotejată la soare poate fi nesănătoasă. Soarele produce radiații ultraviolete (UV) dăunătoare care pot cauza probleme precum arsurile solare sau intoxicațiile solare. De asemenea, poate avea și alte efecte adverse, cum ar fi îmbătrânirea prematură a pielii, cancerul de piele și afectarea ochilor. Și nu este doar soarele. Sursele artificiale de radiații UV, cum ar fi solariile, sunt, de asemenea, dăunătoare.

Crema solară zilnică te protejează în mare măsură de razele UV, dar există câteva alte moduri prin care te poți proteja. Continuați să citiți pentru strategii utile de salvare a pielii. Îți vor fi utile în următoarea vacanță la plajă și pentru alte activități în aer liber.

1. Acoperiți-vă cu îmbrăcăminte și o pălărie

Acoperirea pielii cu îmbrăcăminte de protecție și o pălărie vă poate ajuta să vă protejați de razele UVA și UVB. Anumite haine oferă mai multă protecție decât altele. Puteți căuta articole de îmbrăcăminte cu factor de protecție ultravioletă , care arată cât de mult vă protejează pielea de razele UV. De exemplu, o cămașă cu un factor de protecție 50 blochează aproximativ 98% din razele UV ale soarelui. 

Însă hainele tale nu trebuie să aibă o anumită recomandare  pentru a oferi protecție solară. Mai mulți factori determină cât de protectoare sunt hainele tale, inclusiv:

  • Culoare: Culoarea țesăturii este unul dintre cei mai importanți factori în determinarea protecției UV. Iar cercetările sugerează că culorile mai închise, precum albastrul sau roșul, sunt mai bune la blocarea soarelui decât culorile mai deschise. Asta pentru că absorb mai multe raze UV.
  • Material: Hainele confecționate din țesături strânse – cum ar fi denim, lână și poliester – tind să lase mai puțină lumină UV decât țesăturile mai ușoare, cu o țesătură lejeră, cum ar fi bumbacul nealbit sau plasa. Vă puteți testa hainele ținându-le la lumină. Dacă puteți vedea prin țesătură, probabil că nu este suficient de protectoare.
  • Stil: ajută la acoperirea pielii cât de mult poți. Puteți face asta cu anumite stiluri vestimentare, cum ar fi cămăși cu mâneci lungi, pălării cu boruri largi și pantaloni sau fuste lungi.
  • Potrivire: hainele mai largi pot reduce expunerea la razele soarelui. Asta pentru că hainele strâmte se pot întinde sau rupe, permițând mai multor raze UV ​​să ajungă la piele. Hainele umede sunt, de asemenea, mai puțin protectoare. Așa că, dacă intenționați să ajungeți la piscină sau la ocean, nu uitați să vă schimbați hainele când ieșiți afară.

2. Purtați ochelari de soare pentru a vă proteja fața și ochii

Radiațiile UV vă pot afecta, de asemenea, ochii, pleoapele și pielea sensibilă din jurul ochilor. Din fericire, purtarea ochelarilor de soare poate proteja aceste zone și poate reduce riscul unor afecțiuni precum cataracta.

Dar, ca și hainele tale, nu toți ochelarii sunt creați la fel atunci când vine vorba de blocarea luminii solare. De exemplu, studiile sugerează că ochelarii de protecție și ochelarii de soare mari pot fi mai eficienți în a vă proteja ochii de razele UV decât ochelarii de soare mai mici. O modalitate de a verifica eficacitatea ochelarilor de soare este cu factorul de protecție a ochi-soare (ESPF). ESPF măsoară cât de bine blochează lentilele transmiterea luminii și a reflexiei UV.

3. Folosește o umbrelă sau o umbrelă de soare când ieși în aer liber

Umbrelele nu sunt doar pentru ploaie. Folosirea unei umbrele sau a unei umbrele de soare poate împiedica razele UV directe să vă lovească pielea. Cercetările arată că acestea nu blochează razele UV împrăștiate sau difuze, care pot fi comune la plajă. Deci, acest instrument de producere a umbrei este cel mai eficient atunci când îl utilizați în combinație cu alte strategii de protecție solară, cum ar fi purtarea de protecție solară și îmbrăcăminte de protecție.

4. Evitați luminile UV

Soarele nu este singura sursă de lumină ultravioletă dăunătoare. Unele surse artificiale includ:

  • Paturile de bronzat sau solariile: Paturile de bronzat emit raze UVA si UVB periculoase asemănătoare cu soarele. Acest lucru, împreună cu alte forme de bronzare în interior, crește riscul de cancer de piele și poate face pielea să îmbătrânească prematur. De asemenea, poate provoca leziuni oculare și vă poate slăbi sistemul imunitar.
  • Iluminare cu vapori de mercur: lămpile cu vapori de mercur sunt concepute pentru a oferi lumină de lungă durată. Oamenii le folosesc de obicei pentru a ilumina zone mari, cum ar fi străzi, magazine și arene de sport. Becurile au un strat exterior pentru a proteja oamenii de expunerea la lumina UV. Dar dacă becul exterior se sparge, lumina UV nefiltrată poate trece. Asemenea niveluri ridicate de UV pot provoca arsuri ale pielii, dureri de cap și vedere încețoșată.
  • Becuri cu halogen, incandescente și fluorescente: toate aceste trei tipuri de becuri vă pot expune la radiații UV. Studiile arată că nu emit același tip sau nivel de lumină UV. Persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi lupusul sau xeroderma pigmentosum, ar trebui să se asigure că becurile lor au învelișuri de protecție, care pot proteja împotriva radiațiilor UV de la lămpi.

Sudarea: sudarea este o altă sursă de radiații UV care vă poate deteriora pielea și ochii. Sudorii trebuie să urmeze întotdeauna procedurile de siguranță adecvate.

5. Mănâncă alimente care oferă protecție solară

Există o mulțime de motive întemeiate pentru a adopta o dietă sănătoasă, inclusiv menținerea pielii sănătoase. O dietă sănătoasă bogată în antioxidanți și acizi grași omega-3 poate promova o piele sănătoasă.

Multe alimente conțin antioxidanți. Acești nutrienți pot ajuta la prevenirea daunelor celulare.

Exemplele de antioxidanți includ:

  • Vitamina C: Fructele și legumele bogate în vitamina C includ citrice precum portocalele și grapefruiturile, ardeii roșii, broccoli și roșiile.
  • Vitamina E: Alimentele bogate în vitamina E includ ulei de germeni de grau, migdale și semințe de floarea soarelui.
  • Carotenoide: Carotenoidele vă pot ajuta să vă mențineți pielea și ochii sănătoși. Sursele de carotenoide includ ardeiul gras, pepenele galben, mango și cartofii dulci.
  • Niacină: alimentele bogate în niacină includ piept de pui, somon, orez brun și alune.
  • Folați: alimentele bogate în folați includ carnea de vită, ficatul, spanacul și varza de Bruxelles.

Exemple de alimente bogate în omega-3 includ:

  • Pește, cum ar fi somonul și sardinele
  • Seminte de in si ulei de in
  • Nuci
  • Ulei de rapita
  • Unele alimente fortificate, cum ar fi cerealele și pâinea

Amintiți-vă că multe alimente au mai mulți nutrienți, așa că este bine să includeți o mare varietate în dieta dumneavoastră.

De reținut atunci când te expui la soare!

Crema de protecție solară este un instrument excelent pentru a vă proteja pielea de soare. Dar nu este singura modalitate de a vă proteja pielea de razele UV dăunătoare ale soarelui. Mai multe strategii de salvare a pielii, cum ar fi purtarea îmbrăcămintei de protecție, pot ajuta, de asemenea, atunci când sunt combinate cu crema de protecție solară potrivită.

protejarea-pielii-fara-protectie-solara
protejarea-pielii-fara-protectie-solara

DEMO: Cum scanezi o reţetă compensată cu ajutorul aplicaţiei Optimerix?

DEMO: Cum scanezi o reţetă compensată cu ajutorul aplicaţiei Optimerix?

Aplicaţia Optimerix îţi oferă posibilitatea să scanezi reţeta compensată electronică pe care medicului ţi-a prescris-o şi să afli care sunt cele mai mici preţuri pentru medicamentele de care ai nevoie. În acest demo, îţi arătăm cum poţi face acest lucru.

Cum se face scanarea unei reţete electronice?

Deschideţi aplicaţia şi alegeţi opţiunea ”Reţetă Electronică”. Scanaţi codul QR de pe reţetă. Atenţia, pentru a fi scanat, trebuie să ţineţi cu telefonul drept, deasupra reţetei la o distanţă de aproximativ 10 cm. Deplasaţi stânga-dreapta sau sus-jos telefonul astfel încât codul QR să se încadreze în cadrul indicat de camera de scanare. 

După ce aţi scanat reţeta, pe ecran vor apărea numele pe care a fost emisă prescripţia, vârsta pacientului, precum şi medicamentul / medicamentele incluse pe prescripţia medicală. Este vorba de substanţa activă, aşa cum medicii trebuie să facă prescripţia. 

Citeşte şi DEMO: Cum cauţi un medicament pe Optimerix şi ce alternative de preţ poţi primi?

Preţuri diferite pentru aceeaşi substanţă activă

În cadrul reţetei folosite pentru acest demo, avem substanţa activă "metforminum". Aceasta are mai multe denumiri comerciale, iar preţurile pentru aceste medicamente diferă. Substanţa este compensat 100% doar pentru medicamentul cu cel mai mic preţ. 

"Metforminum" este un medicament utilizat de pacienţii cu diabet zaharat non insulino-dependent (de tip 2), în special la pacienții obezi, când nu se poate exercita un control metabolic eficient numai prin dietă și exercițiu fizic.

De asemenea, în partea dreaptă este trecută şi cantitatea, adică numărul de pastile pentru care s-a eliberat reţeta. 

Mai departe, trebuie să dați click pe butonul "CALCULEAZĂ" şi veţi vedea variantele de preţ. Pentru substanţa activă precizată mai sus există trei variante de retetă disponibile la diferite preţuri. Cel mai mic preţ este 0 lei (zero lei), iar cel mai mare preţ este 16,19 lei. De asemenea, mai există o variantă de preţ de 15,47 lei. 

Salvează reţeta

După aceea, trebuie să alegi varianta de preţ care este convenabilă pentru tine. Preţurile sunt calculate pentru numărul total de bucăţi prescrise în reţetă. Apasă butonul "SALVEAZĂ REŢETA". Trebuie să denumeşti reţeta. Este indicat să adaugi o denumire simplă pentru a putea găsi documentul salvat uşor. Aplicaţia adaugă automat la denumire şi data pentru ca să ştii când ai salvat reţeta şi pentru ce lună este prescripţia. 

După ce ai salvat reţeta poţi la farmacie cu "lecţia" pregătită, astfel încât să faci economii importante, de până la 90%, din costul total cu medicamentele.

Poţi instala acum gratuit aplicaţia Optimerix din Google Play şi AppStore.

demo_cum se scaneaza cu ajutorul aplicatiei oprimerix.jpeg

Cum se eliberează cardul european de sănătate?

Cum se eliberează cardul european de sănătate?

Ai în plan să pleci în concediu într-o ţară din Uniunea Europeană? Trebuie să ştii că dacă ai nevoie de servicii medicale, acestea pot fi acordate gratuit doar în baza cardului european de sănătate. Acesta diferă de cardul naţional de sănătate şi, din acest motiv, ne-am gândit să îţi oferim toate informaţiile de care ai nevoie privind eliberarea documentului.

Cardul european de sănătate este un card gratuit cu ajutorul căruia, la nevoie, poţi beneficia de serviciile acordate de unități medicale de stat în timpul unei șederi temporare în oricare dintre cele 27 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asigurații din țara respectivă. 

Iată cum se eliberează cardul european de sănătate! 

Cardul european de sănătate este eliberat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în baza unei cereri. 

Conform CNAS, persoanele asigurate de pe teritoriul României pot solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care le dă dreptul la asistenta medicala necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul  statelor membre UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene.

Acest card se eliberează la cerere. Asiguratul va depune în scris, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate în evidenţa căreia se află, o cerere, care poate fi descărcată de pe site-ul cnas.ro. Asiguratul va intra în posesia cardului în termen de maximum şapte zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic naţional care gestionează aplicarea regulamentelor europene privind drepturile asiguraţilor aflaţi în şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene. Dacă o serie de circumstanţe excepţionale împiedică eliberarea Cardului European sau dacă există situaţii de urgenţă care ar face necesară eliberarea cardului în mai puţin de 7 zile lucrătoare, casa de asigurări de sănătate va elibera un certificat provizoriu de înlocuire a cardului (CIP).

Costul cardului european este suportat din FNUASS

Costul cardului european este suportat din FNUASS ( Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate).

Perioada de valabilitate a Cardului European de Asigurări de Sănătate este de doi ani de la data emiterii.

Este important de menţionat că documentul nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene în scopul obţinerii unui  tratament medical planificat.

În plus, cardul european de asigurări sociale de sănătate nu reprezintă o alternativă la asigurarea de călătorie. Acesta nu acoperă costurile serviciilor medicale private sau costuri precum prețul călătoriei cu avionul înapoi în țara de origine ori contravaloarea bunurilor pierdute/furate. 

Atenție! Dacă îţi schimbi reședința într-o altă țară, pentru a primi îngrijiri medicale trebuie să utilizezi formularul S1, în loc de CEASS.

Citeşte şi Ce avantaje aduce aplicaţia Optimerix pentru pacienţii români?

cum se eliberează cardul european de sănătate.jpg

Calculator reţetă compensată sau simplă: Cum se instalează aplicaţia Optimerix?

Calculator reţetă compensată sau simplă: Cum se instalează aplicaţia Optimerix?

Cauţi un calculator de preţuri pentru reţeta ta compensată sau pentru reţeta ta simplă pe care ai primit-o de la medic? Aplicaţie Optimerix poate reprezenta soluţia pentru tine! Iată cum funcţionează şi cât de simplu este să o instalezi pe telefonul tău mobil sau pe tabletă ta! 

Cum găseşti cele mai ieftine medicamente?

Lansată recent, Optimerix este o aplicaţie extrem de utilă pentru persoanele care trebuie să îşi ridice lunar reţetele compensate din farmacii. Aceasta te ajută să găseşte cele mai ieftine medicamente şi să calculezi costul totul pe care trebuie să îl plăteşti.

Optimerix este disponibilă în Google Play sau App Store

Aplicaţia Optimerix se poate descărca gratuit direct din Google Play sau App Store, în funcţie de sistemul de operare pe care îl are telefonul sau tableta ta. 

După ce ai descărcat aplicaţia, aceasta trebuie instalată, iar după aceea o poţi folosi de fiecare dată când ai nevoie. 

După ce îţi instalezi aplicaţia Optimerix, vei putea estima rapid preţuri pe care trebuie să îl plăteşti pentru reţeta ta compensată sau simplă. Avantajul adus de acest calculator - comparator de preţuri pentru reţetele compensate este că nu vei mai irosi timp căutând preţurile pentru fiecare medicament în parte sau umblând din farmacie în farmacie. 

Cum se foloseşte aplicaţia?

1) Scanează codul QR de pe rețetă sau caută manual substanța activă a medicamentelor de care ai nevoie

1) Compară prețurile pentru diferitele mărci de medicamente

3) Alege medicamentele care pot fi acoperite de bugetul de care dispui

Citeşte şi Impactul pozitiv al tehnologiei mobile în viaţa pacienţilor

Optimerix, prima aplicaţie construită sub vorba unui calculator - comparator de preţuri 

Este important să precizăm şi faptul că Optimerix este prima aplicație mobilă de pe piața din România, construită sub forma unui calculator sau comparator online de prețuri. 

Optimerix vine în sprijinul pacienților, ajutându-i să facă cea mai convenabilă alegere privind medicamentele de care au nevoie, în funcție de reteţa eliberată de medic.


Instalează acum aplicaţia Optimerix din Google Play sau App Store!

Calculator_reteta_compensata_sau_simpla.jpg

Ce trebuie să faci dacă ai găsit o căpușă pe tine?

Ce trebuie să faci dacă ai găsit o căpușă pe tine?

Sezonul căpuşelor a început! Trebuie să fim atenți când mergem la iarbă verde, în păduri sau în parcuri, în special acolo unde iarba nu a fost tăiată. Iată ce trebuie să faci dacă ai găsit o căpușă pe tine! Aceste insecte sunt active în două sezoane: la începutul primăverii, din martie până în iunie, şi în lunile septembrie-noiembrie. De asemenea, este important să ştii că nu orice mușcătura de căpușă este periculoasă, ci numai cele ale speciei care transmite boala Lyme.

Îţi oferim toate informaţiile de care ai nevoie în cazul în care ai fost muşcat de o căpuşă. 

Semnele muşcăturii de căpușă

Muşcătura unei căpuşe este ușor de recunoscut, pentru că în cele mai multe dintre cazuri aceste insecte sunt vizibile pe piele. Însă, există şi riscul ca cele  mici să nu poată fi observate. Din acest motiv, după revenirea dintr-o ieșire în natură, este bine să vă verificați tot corpul să nu aveţi o astfel de insectă pe piele. 

De obicei, muşcătura de căpuşă nu are niciun simptom. Persoanele care sunt alergice pot simți mâncărime, durere, umflătură sau senzaţie de usturime în locul în care căpuşa se află. 

Un alt simptom al muşcăturii de căpuşă  este eritemul migrator. În cazul prezenței acestui semn există un risc crescut de apariție a bolii Lyme.

Primul ajutor în caz de muşcătură de căpuşă

Dacă ai observat că ai o căpuşă pe piele, este indicat să mergi la medic pentru a fi scoasă. Atenţie! Nu încercaţi să trageţi de ea, pentru că există posibilitatea ca insecta să se rupă, iar capul ei să rămână în continuare în piele. 

Dacă nu poţi ajunge la medic, pentru îndepărtarea căpuşei, încearcă să o scoţi cu o pensetă. Insecta nu trebuie prinsă de corp, ci de cap şi se extrage încet, fără a pune prea multă presiune pe ea. 

În cazul în care căpuşa s-a rupt, iar capul ei a rămas pe piele, cel mai bine este să mergem la doctor pentru a scoate şi restul insectei.

Când este periculoasă muşcătura de căpuşă?

Muşcătura de căpuşă poate aduce probleme de sănătate, întrucât aceste insecte sunt purtătoare unor boli, precum, babesioza, febră butonoasă şi encefalita de căpuşă. 

Aşadar, după ce ai îndepărtat căpuşă, trebuie să fii atent la locul unde a fost muşcătura şi dacă apar simptome precum febră, eritemul migrator, semne de răceală, infecţie, dureri de cap, dureri musculare etc. 

În acest caz, trebuie să te prezinţi de urgenţă la medic. 

Citeşte şi Tratamentul cu antibiotice: Când trebuie luate şi când ar fi bine să le evităm?

Tratament muşcătură căpuşă: Când prescrie medicul antibiotic 

Medicul poate prescrie un tratament cu antibiotic în cazul muşcăturii de căpuşă preventiv, atunci când aceasta a fost ruptă sau când apar simptomele specificate mai sus. 

Dacă te-am muşcat o căpuşă, iar medicul ţi-a prescris un tratament cu antibiotice, aplicaţia Optimerix te ajută să găseşte cel mai convenabil preţ pentru reteţa ta! 

Ce trebuie să faci dacă ai găsit o căpușă pe tine

Plăţi mai mari pentru medicamente de la 1 martie 2022: Cum te ajută Optimerix să faci economii cu reţetete compensate?

Plăţi mai mari pentru medicamente de la 1 martie 2022: Cum te ajută Optimerix să faci economii cu reţetete compensate?

Veşti proaste la început de primăvară! Preţurile unor medicamente compensate s-au modificat de la 1 martie 2022, iar pacienţii au avut surprize neplăcute atunci când au mers la farmacie pentru a-şi ridica reţetele. Ei au fost nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi cumpăra medicamentele, suportând o coplată mai mare, în contextul în care preţurile de referinţă pentru unele produse farmaceutice compensate au fost reduse. 

Îţi prezentăm modificările legislative aduse pe segmentul medicamentelor compensate care au intrat în vigoare de la 1 martie 2022 şi ce soluţie gratuită poţi folosi pentru a face economii substanţiale atunci când mergi la farmacie pentru a-ţi ridica reţeta primită de la medic! 

Modificări legislative de la 1 martie 2022

Începând cu data de 1 martie 2022, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au modificat prețurile medicamentelor care se eliberează pe bază de reţetă și prețurile de referință pentru o serie de produse farmaceutice cuprinse în listele de medicamente compensate. Mai exact, au fost emise Ordinul privind aprobarea modului de calcul, a listei denumirilor comerciale şi a preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor de sănătate şi a metodologiei de calcul al acestora (Odinul MS şi CNAS nr. 117 din 28.02.2022) , precum şi Ordinul pentru aprobarea preţurilor de referinţă pe unitate terapeutică pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală prescrise în tratamentul ambulatoriu şi a Listei preţurilor de referinţă pe unitate terapeutică aferente medicamentelor (denumiri comerciale) din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor pentru sublistele A,B,C (secţiunile C1 şi C3) şi D (Ordinul CNAS nr. 116 din 28.02.2022) 

Ce înseamnă acest lucru pentru pacienţi? 

În unele cazuri, cum este cel al pacienţilor cu diabet, scăderea preţurilor de referinţă nu înseamnă o scădere a costurilor pe care ei trebuie să le suporte din buzunar, ci o creştere a coplăţii, adică a diferenţei de bani pe care aceşti pacienţi trebui să o plătească la farmacie atunci când merg să îşi ridice reţeta. 

Preţul de referinţă este reprezentat de costul pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îl decontează, adică cel pe care îl plăteşte din bugetul asigurărilor sociale de sănătate, în timp ce coplata este suma pe care trebuie să o achite pacientul când merge să ridice o reţetă din farmacie. 

Aşadar, pentru rețete compensate, CNAS decontează o anumită sumă, iar diferenţa este plătită de către pacient. În cazul în care CNAS decontează tot prețul de la raft al medicamentului, coplata este zero, adică pacientul nu mai plăteşte niciun leu atunci când merge în farmacie să ridice reţeta. Aşa se întâmpla înainte de 1 martie pentru pacienţii care sufereau de anumite boli cronice, cum este diabetul.

Pacienţii cu diabet trebuie să plătească mai mulţi bani din buzunar de la 1 martie 2022

De exemplu, pentru pacienţii cu diabet, până la data de 1 martie 2022, pentru medicamentul antidiabetic SIOFOR, suma pe care pacientul trebuia să o achite la farmacie (coplata) era de 0 (zero) lei pentru o cutie. După data de 1 martie 2022, coplată este de 4,02692 lei. 

O situaţia similară apare şi pentru Januvia, tot un medicament antidiabetic. Înainte de 1 martie 2022, coplata era de 0 (zero) lei, după 1 martie, aceasta ajunge la 20,16 lei pentru o cutie. 

Pentru Janumet (medicament indicat pentru îmbunătăţirea controlului glicemic), pacienţii trebuie să plătească acum 20,72 lei pentru o cutie, în timp ce înainte de 1 martie coplata era de 0 (zero) lei. 

Optimerix te ajută să găseşti tratamentul cel mai convenabil pentru tine

Dacă lună de lună ai de ridicat o prescripţie medicală, iar preţul pe care trebuie să îl plătești suplimentar pentru medicamente a crescut după data de 1 martie, când s-au aprobat Ordinele Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate menţionate mai sus, aplicaţia mobilă Optimerix poate reprezenta o soluţie optimă pentru tine. 

Aplicaţia te ajută să vezi dacă trebuie să achiţi bani în plus pentru reţeta ta în urma modificărilor preţurilor de referinţă pentru medicamente şi, de asemenea, îţi oferă alternativele de tratament pentru care vei plăti la fel ca înainte de 1 martie 2022.

Aşadar, pentru a nu avea surprize atunci când mergi la farmacie să ridici reţeta ta compensată, poţi apele la aplicaţia Optimerix, care se poate instala gratuit. 

Cu Optimerix este mai simplu ca oricând să estimezi cu ajutorul aplicaţiei costul reţetei tale şi să faci economii importante, de până la 90%. 

Aplicaţia a fost creată special pentru ca pacienţii să poată face cea mai bună alegere din punct de vedere financiar privind medicamentele de care au nevoie, în funcție de rețeta eliberată de medic.

Aplicaţia Optimerix vine în sprijinul pacienţilor ajutându-i să estimeze rapid costul reţetelor, 100% online, de pe telefonul mobil cu doar câteva clickuri. De asemenea, ei pot administra eficient mai multe prescripții medicale, folosind o singură platformă, şi să compare singuri prețul medicamentelor de care au nevoie, găsind astfel varianta cea mai potrivită bugetului propriu. 

Cum funcţionează Optimerix?

1. Creezi rapid un cont folosind doar numele şi numărul tău de telefon

2. Scanezi codul reţetei eliberate de medic sau cauţi manual substanța activă a medicamentului recomandat

3. Compari preţurile existente pe piață și estimezi costul rețetei tale 

4. Alegi alternativele de medicamente potrivite bugetului tău și le salvezi într-o listă, direct în aplicație. 

5. Mergi liniștit în farmacie cu lista configurată şi valoarea totală de plată gata estimată 

Optimerix te ajută să plăteşti un preț corect pentru medicamente și să deţii mai mult control asupra propriilor cheltuieli lunare. Poţi descărca gratuit aplicaţia Optimerix, direct pe telefonul mobil, din Google Play şi App Store.

Află mai multe detalii pe www.optimerix.ro.

cheltuieli_medicamente.jpeg

Cum cauţi un medicament pe Optimerix şi ce alternative de preţ poţi primi?

Cum cauţi un medicament pe Optimerix şi ce alternative de preţ poţi primi?

Aplicaţia Optimerix îţi oferă posibilitatea să cauţi un medicament şi să afli care sunt cele mai mici preţuri pentru substanţa activă pe care medicul ţi-a prescris-o.

În acest demo, îţi arătăm cum poţi face acest lucru. Am ales un medicament foarte des folosit în tratarea infecţiilor. Este vorba de penicilină.

Ce sunt penicilinele?

Penicilinele reprezintă un grup de antibiotice derivate din speciile de fungi din genul Penicillium. Prima specie de penicilină a fost descoperită în anul 1928 de către Alexander Fleming, iar până atunci bolile infecţioase erau de multe ori mortale. În aproape 100 de ani de la descoperirea făcută de renumitul medic, penicilina a salvat sute de milioane de vieţi.

În prezent, penicilina se foloseşte injectabil (penicilina G), fie sub formă de comprimate/ pastile (penicilina V). Antibioticul are un spectru relativ restrâns, acţionând împotriva germenilor gram-pozitivi, cum sunt bacilul difteriei, gonococul, listeria, meningococul, pneumococul, stafilococul sau streptococul. De asemenea, penicilina se recomandă în tratamentul unor infecţii: meningita, pneumonia, faringita, bronşita, amigdalita, endocardita bacteriană, sifilisul, blenoragia şi în reumatismul articular acut.

Nu luaţi penicilină fără recomandarea medicului!

Atenţie! Nu lua medicamente care conţin penicilină fără recomandarea medicului! Chiar dacă suferiţi de o infecţie menționată în lista de mai sus, în urma unei administrării necorespunzătoare, unele tulpini de bacterii au dezvoltat rezistenţă la penicilină. Din acest motiv, este indicat să se realizeze o antibiogramă înainte de administrare oricărui antibiotic.

Citeşte şi Tratamentul cu antibiotice: Când trebuie luate şi când ar fi bine să le evităm?

Cum poţi căuta penicilina cu ajutorul Optimerix?

Deschide aplicaţia şi alege opţiunea "Reţetă simplă". Aici ai opţiunea să cauţi denumirea medicamentului sau substanţa activă.

Dă click pe "caută medicament" şi scrie "penicilină".

Îţi vor apărea o lista de medicamente care conţin penicilină, care au preţuri extrem de diferite. Acestea variază de la câteva sute de lei, pentru penicilina injectabile la doar 4-20 de lei pentru penicilina comprimate.

Poţi ordona preţurile în funcţie de "Relevanţă", "Cel mai ieftin produs" sau "Cel mai scump produs". Însă, înainte de asta, trebuie să aplici o serie de filtre pentru a găsi exact medicamentul pe care medicul ți l-a prescris. În primul rând trebuie să alegi concentraţia, în funcţie valoarea pe care o ai trecută pe reţetă, după aceea substanţa activă şi forma farmaceutică (comprimate filmate, pulbere pentru soluţie injectabilă sau suspensie orală). După aceea, trebuie să alegi forma de prescriere.

După ce ai făcut toate aceste setări vei primi lista cu produse disponibile în România şi preţurile pentru fiecare medicament.

Alege produsul care este potrivit pentru tine şi mergi la farmacie cu "lecţia" pregătită!

Dacă nu ai instalat încă aplicaţia Optimerix, o găseşti în Google Play şi AppStore.

cautare-medicament-aplicatie.jpg

Ce avantaje aduce aplicaţia Optimerix pentru pacienţii români?

Ce avantaje aduce aplicaţia Optimerix pentru pacienţii români?

Digitalizarea este un proces complex care are puternice implicații în toate domeniile. Dezvoltarea tehnologiei este foarte rapidă și, fie că ne dăm sau nu seama, face parte din viața noastră de zi cu zi. În acest context, digitalizarea sănătăţii reprezintă un deziderat la nivel european, inclusiv în România. Un sistem de sănătate digital reprezintă un domeniu multidisciplinar, care abordează multe sectoare, printre care se numără şi cel al medicamentelor.

Medicamente prea scumpe

Pacienții români sunt tot mai nemulţumiţi de faptul că le sunt recomandate medicamente scumpe, cu toate că pe piaţa există medicamente alternative echivalente mai ieftine şi care conţin aceeaşi substanţă activă şi sunt la fel de eficiente.

Dacă lună de lună ai de ridicat o reţetă medicală, iar preţul pe care trebuie să îl plătești suplimentar pentru medicamente este în creştere, aplicaţia mobilă Optimerix este soluţia pentru tine. 

În contextul digitalizării, lansarea pe piaţă a unei aplicaţii pentru medicamente reprezintă un pas înainte extrem de important pentru dezvoltarea unui sistem de sănătate echitabil pentru toţi pacienţii indiferent de venituri.

Optimerix susţine un sisteme de sănătate accesibil pacienţilor

Aplicaţia a fost creată pentru a susţine dezvoltarea unui sistem de sănătate accesibil pacienţilor, indiferent de venituri, aducând economii importante lună de lună.

Optimerix este prima aplicație mobilă de pe piața locală, construită sub forma unui calculator sau comparator online de prețuri. Mai exact, vorbim de un instrument care simplifică viaţa pacienţilor, oferindu-le preţurile cele mai convenabile pentru medicamentele de care ei au nevoie. 

Citeşte şi Impactul pozitiv al tehnologiei mobile în viaţa pacienţilor

Găseşte cele mai ieftine medicamente

Aplicaţia a fost creată special pentru ca pacienţii să poată face cea mai bună alegere din punct de vedere financiar privind medicamentele de care au nevoie, în funcție de rețeta eliberată de medic. Aceasta reprezintă o soluţie simplă şi utilă pentru persoanele care trebuie să îşi ridice în fiecare lună prescripţiile din farmacii.

Prin urmare, Optimerix ajută românii să găsească cele mai ieftine medicamente şi să estimeze rapid cât urmează să plătească pentru tratamentul lor, facând economii de până la 90% din costurile totale cu medicamentele.

Medicamentele care lipsesc de pe piaţă

De asemenea, dacă medicul ţi-a prescris un anumit medicament care nu se găseşte în farmacii, aplicaţia Optimerix îţi poate fi de folos. Ea te ajută să găseşti medicamentele care conţin aceeaşi substanţă activă şi, astfel, nu vei fi nevoit să amâni tratamentul sau să îl întrerupi dacă există o discontinuitate cu aprovizionarea în România a unor produse farmaceutice. 

Cu Optimerix poţi administra eficient reţetele medicale

Un alt avantaj adus de aplicaţie este următorul: cu ajutorul Optimerix estimezi rapid costul rețetei tale, 100% online, cu doar câteva clickuri. De asemenea, administrezi eficient mai multe reţete medicale pentru tine și familia ta, pe o singură platformă. 

În plus, cu Optimerix, ai acces simplu și rapid la o sursă sigură de informare, disponibilă 24/7 privind modul de administrare a medicației şi petreci mai puțin timp în farmacii pentru a găsi cele mai bune variante de preț. 

Aşadar, Optimerix își propune să accelereze alături de pacienţii români tranziția către un sistem de sănătate digital accesibil tuturor, indiferent de venituri.

Dacă te regăseşti în oricare din situaţiile prezentate mai sus, este momentul să instalezi din GooglePlay sau AppStore aplicaţia Optimerix şi să afli care este tratamentul convenabil pentru tine! 

avantaje-aplicatie-optimerix.png

Cum pot aplicaţiile mobile ajuta pacienţii să beneficieze de costuri reduse la medicamente?

Cum pot aplicaţiile mobile ajuta pacienţii să beneficieze de costuri reduse la medicamente?

Nu doar în România pacienţii se chinuie să îşi acopere costurile cu medicamentele. Situaţia este similară atât în alte state din Europa, cât şi în Statele Unite, ca să nu mai vorbim despre ţările aflate în curs de dezvoltare. Aşadar, s-a ajuns în situaţia în care în prezent, nevoia de informații accesibile cu privire la utilizarea medicamentelor nu a fost niciodată mai mare.

Ce avantaje aduc aplicaţiile mobile pacienţilor?

La nivel mondial, pe piaţă, există un număr copleșitor de mare de medicamente disponibile care au aceeaşi substanţă activă, însă denumiri comerciale diferite. În era digitalizării, aplicaţiile mobile sunt cele care pot ajuta pacienţii să să obțină informații despre medicamentele prescrise de medic, despre variantele de tratament disponibile în ţara lor, precum şi posibilitatea de a face economii importante atunci când cumpără produsele farmaceutice de care au nevoie. 

Cu ajutor acestor aplicaţii, persoanele pot căuta, compara și gestiona în mod inteligent medicamentele şi reţetele medicale pe care trebuie să le ridice din farmacii. 

Ţări care folosesc aplicaţii pentru gestionarea reţetelor

De exemplu, în Spania şi Italia, o aplicaţie numită Pharmawizard ajută cetăţenii acestor ţări să își gestioneze mai bine sănătatea, în special în ceea ce privește medicamentele administrate de medic. Printre beneficiile pe care italienii şi spaniolii le au cu această aplicaţie se numără scăderea cheltuielilor pentru asistența medicală, economii importante, precum și prevenirea unor erori legate de administrarea unor medicamente. 

În Statele Unite, GoodRx şi WeRx, oferă avantaje similare. Aplicaţiile ajută americanii să realizeze economii importante cu costurile medicamentelor şi oferă acces la informaţii importante despre medicamentele generice pe care pacienţii le pot cumpăra. 

O altă aplicaţie este LowestMed, care funcţionează pe acelaşi principiu. 

Lansarea Optimerix, un pas important pentru România

În România, pacienţii au la dispoziţie şi ei o aplicaţie care îi ajută să realizeze economii de până la 90% cu medicamentele. Lansarea pe piaţă a Optimerix reprezintă un pas important pentru dezvoltarea unui sistem de sănătate digital și echitabil, accesibil tuturor românilor, indiferent de venituri. 

Mai exact, Optimerix ajută pacienţii să estimeze rapid costul reţetelor medicale, 100% online, cu doar câteva clickuri, să administreze eficient mai multe reţete medicale, pe o singură platformă, şi să compare singuri prețul medicamentelor de care au nevoie, găsind astfel varianta cea mai potrivită bugetului propriu.

Aplicaţia Optimerix se poate descărca gratuit din Google Play şi App Store.

aplicatiile-mobile-un-ajutor-pentru-pacienti.jpg
Se afișează 10 articole pe pagină