5 moduri prin care îţi poţi proteja pielea atunci când te expui la soare fără protecție solară

Atenţie, expunerea neprotejată la soare poate fi nesănătoasă. Află care sunt cele 5 moduri prin care îţi poţi proteja pielea atunci când te expui la soare fără protecție solară. Informaţii utile pentru cei care trebuie să petreacă mult timp la afară, în soare! 

Recomandări cheie privind expunerea la soare

  • Fără protecție, lumina ultravioletă (UV) de la soare și alte surse poate fi dăunătoare.
  • Crema de protecție solară este o modalitate excelentă de a te proteja, dar există multe alte instrumente utile.
  • Purtarea îmbrăcămintei de protecție este doar un exemplu al modului în care vă puteți proteja.

De la creșterea nivelului de vitamina D până la îmbunătățirea stării de spirit, lumina soarelui vă poate îmbunătăți sănătatea în numeroase moduri. Dar, expunerea neprotejată la soare poate fi nesănătoasă. Soarele produce radiații ultraviolete (UV) dăunătoare care pot cauza probleme precum arsurile solare sau intoxicațiile solare. De asemenea, poate avea și alte efecte adverse, cum ar fi îmbătrânirea prematură a pielii, cancerul de piele și afectarea ochilor. Și nu este doar soarele. Sursele artificiale de radiații UV, cum ar fi solariile, sunt, de asemenea, dăunătoare.

Crema solară zilnică te protejează în mare măsură de razele UV, dar există câteva alte moduri prin care te poți proteja. Continuați să citiți pentru strategii utile de salvare a pielii. Îți vor fi utile în următoarea vacanță la plajă și pentru alte activități în aer liber.

1. Acoperiți-vă cu îmbrăcăminte și o pălărie

Acoperirea pielii cu îmbrăcăminte de protecție și o pălărie vă poate ajuta să vă protejați de razele UVA și UVB. Anumite haine oferă mai multă protecție decât altele. Puteți căuta articole de îmbrăcăminte cu factor de protecție ultravioletă , care arată cât de mult vă protejează pielea de razele UV. De exemplu, o cămașă cu un factor de protecție 50 blochează aproximativ 98% din razele UV ale soarelui. 

Însă hainele tale nu trebuie să aibă o anumită recomandare  pentru a oferi protecție solară. Mai mulți factori determină cât de protectoare sunt hainele tale, inclusiv:

  • Culoare: Culoarea țesăturii este unul dintre cei mai importanți factori în determinarea protecției UV. Iar cercetările sugerează că culorile mai închise, precum albastrul sau roșul, sunt mai bune la blocarea soarelui decât culorile mai deschise. Asta pentru că absorb mai multe raze UV.
  • Material: Hainele confecționate din țesături strânse – cum ar fi denim, lână și poliester – tind să lase mai puțină lumină UV decât țesăturile mai ușoare, cu o țesătură lejeră, cum ar fi bumbacul nealbit sau plasa. Vă puteți testa hainele ținându-le la lumină. Dacă puteți vedea prin țesătură, probabil că nu este suficient de protectoare.
  • Stil: ajută la acoperirea pielii cât de mult poți. Puteți face asta cu anumite stiluri vestimentare, cum ar fi cămăși cu mâneci lungi, pălării cu boruri largi și pantaloni sau fuste lungi.
  • Potrivire: hainele mai largi pot reduce expunerea la razele soarelui. Asta pentru că hainele strâmte se pot întinde sau rupe, permițând mai multor raze UV ​​să ajungă la piele. Hainele umede sunt, de asemenea, mai puțin protectoare. Așa că, dacă intenționați să ajungeți la piscină sau la ocean, nu uitați să vă schimbați hainele când ieșiți afară.

2. Purtați ochelari de soare pentru a vă proteja fața și ochii

Radiațiile UV vă pot afecta, de asemenea, ochii, pleoapele și pielea sensibilă din jurul ochilor. Din fericire, purtarea ochelarilor de soare poate proteja aceste zone și poate reduce riscul unor afecțiuni precum cataracta.

Dar, ca și hainele tale, nu toți ochelarii sunt creați la fel atunci când vine vorba de blocarea luminii solare. De exemplu, studiile sugerează că ochelarii de protecție și ochelarii de soare mari pot fi mai eficienți în a vă proteja ochii de razele UV decât ochelarii de soare mai mici. O modalitate de a verifica eficacitatea ochelarilor de soare este cu factorul de protecție a ochi-soare (ESPF). ESPF măsoară cât de bine blochează lentilele transmiterea luminii și a reflexiei UV.

3. Folosește o umbrelă sau o umbrelă de soare când ieși în aer liber

Umbrelele nu sunt doar pentru ploaie. Folosirea unei umbrele sau a unei umbrele de soare poate împiedica razele UV directe să vă lovească pielea. Cercetările arată că acestea nu blochează razele UV împrăștiate sau difuze, care pot fi comune la plajă. Deci, acest instrument de producere a umbrei este cel mai eficient atunci când îl utilizați în combinație cu alte strategii de protecție solară, cum ar fi purtarea de protecție solară și îmbrăcăminte de protecție.

4. Evitați luminile UV

Soarele nu este singura sursă de lumină ultravioletă dăunătoare. Unele surse artificiale includ:

  • Paturile de bronzat sau solariile: Paturile de bronzat emit raze UVA si UVB periculoase asemănătoare cu soarele. Acest lucru, împreună cu alte forme de bronzare în interior, crește riscul de cancer de piele și poate face pielea să îmbătrânească prematur. De asemenea, poate provoca leziuni oculare și vă poate slăbi sistemul imunitar.
  • Iluminare cu vapori de mercur: lămpile cu vapori de mercur sunt concepute pentru a oferi lumină de lungă durată. Oamenii le folosesc de obicei pentru a ilumina zone mari, cum ar fi străzi, magazine și arene de sport. Becurile au un strat exterior pentru a proteja oamenii de expunerea la lumina UV. Dar dacă becul exterior se sparge, lumina UV nefiltrată poate trece. Asemenea niveluri ridicate de UV pot provoca arsuri ale pielii, dureri de cap și vedere încețoșată.
  • Becuri cu halogen, incandescente și fluorescente: toate aceste trei tipuri de becuri vă pot expune la radiații UV. Studiile arată că nu emit același tip sau nivel de lumină UV. Persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi lupusul sau xeroderma pigmentosum, ar trebui să se asigure că becurile lor au învelișuri de protecție, care pot proteja împotriva radiațiilor UV de la lămpi.

Sudarea: sudarea este o altă sursă de radiații UV care vă poate deteriora pielea și ochii. Sudorii trebuie să urmeze întotdeauna procedurile de siguranță adecvate.

5. Mănâncă alimente care oferă protecție solară

Există o mulțime de motive întemeiate pentru a adopta o dietă sănătoasă, inclusiv menținerea pielii sănătoase. O dietă sănătoasă bogată în antioxidanți și acizi grași omega-3 poate promova o piele sănătoasă.

Multe alimente conțin antioxidanți. Acești nutrienți pot ajuta la prevenirea daunelor celulare.

Exemplele de antioxidanți includ:

  • Vitamina C: Fructele și legumele bogate în vitamina C includ citrice precum portocalele și grapefruiturile, ardeii roșii, broccoli și roșiile.
  • Vitamina E: Alimentele bogate în vitamina E includ ulei de germeni de grau, migdale și semințe de floarea soarelui.
  • Carotenoide: Carotenoidele vă pot ajuta să vă mențineți pielea și ochii sănătoși. Sursele de carotenoide includ ardeiul gras, pepenele galben, mango și cartofii dulci.
  • Niacină: alimentele bogate în niacină includ piept de pui, somon, orez brun și alune.
  • Folați: alimentele bogate în folați includ carnea de vită, ficatul, spanacul și varza de Bruxelles.

Exemple de alimente bogate în omega-3 includ:

  • Pește, cum ar fi somonul și sardinele
  • Seminte de in si ulei de in
  • Nuci
  • Ulei de rapita
  • Unele alimente fortificate, cum ar fi cerealele și pâinea

Amintiți-vă că multe alimente au mai mulți nutrienți, așa că este bine să includeți o mare varietate în dieta dumneavoastră.

De reținut atunci când te expui la soare!

Crema de protecție solară este un instrument excelent pentru a vă proteja pielea de soare. Dar nu este singura modalitate de a vă proteja pielea de razele UV dăunătoare ale soarelui. Mai multe strategii de salvare a pielii, cum ar fi purtarea îmbrăcămintei de protecție, pot ajuta, de asemenea, atunci când sunt combinate cu crema de protecție solară potrivită.

protejarea-pielii-fara-protectie-solara