Câţi bani alocă românii lunar pentru medicamente?
Lună de lună, românii cheltuiesc pentru soluţionare unor probleme sănătate şi pentru tratamentele medicale mai puțin decât cetăţenii din orice altă altă țară a Uniunii Europene. Deşi pare o veste bună, lucrurile nu stau deloc aşa. Acest lucru este determinat de faptul că mulţi români nu au acces la tratamente, şi nu de faptul că ţara noastră ar avea medicamente şi servicii medicale prea ieftine.
1.029 euro pe cap de locuitor pe an
Conform datelor publicate de Comisia Europeană, cheltuielile anuale pentru sănătate în România sunt estimate la 1.029 euro pe cap de locuitor, media Uniunii Europene ajung la nu mai puţin de 2.884 euro.
Studiul realizat de Comisia Europeană arată că peste 42% dintre cheltuielile pentru sănătate sunt direcționate către serviciile spitalicești (comparativ cu media UE de 29 %). De asemenea, un procent suplimentar de 27% este cheltuit pe medicamente și pe produse de uz medical. Această valoare este deosebit de ridicată în comparație cu cea a altor țări și, ca procent, se situează pe locul trei în UE după Bulgaria și Slovacia.
Coplăţi semnificative pentru medicamente
Deși nu există coplăți pentru asistența medicală ambulatorie, iar cele pentru spitalizare sunt relativ reduse, sunt aplicate coplăți mai semnificative medicamentelor eliberate pe bază de reţetă medicală în cadrul asistenței medicale ambulatorii.
Citeşte şi Coplata pentru reţetele compensate: De ce plătim pentru medicamentele gratuite?
Bolile românilor şi cele mai vândute medicamente pe grupe terapeutice
Bolile cardiovasculare, cancerele, bolile aparatului digestiv, respirator, bolile hepatice şi diabetul sunt cele mai frecvente în ţara noastră. Şi cum era de aşteptat pentru aceste afecţiuni românii alocă cei mai mulţi bani lunar.
Aşadar, medicamentele pentru sistemul cardiovascular sunt cele mai vândute produse farmaceutică din România, ocupând locul I în clasamentul celor mai vândute produse farmaceutice din ţara noastră, conform datelor publicate de Cegedim, în studiul & Hospital Report. În primele trei luni ale anului curent, s-au vândut 140,2 mii de cutii de astfel de medicamente, care reprezintă o cotă de piaţă de 27,1%. Preţul mediu a fost de 16,6 lei.
Medicamentele pentru sistemul digestiv şi metabolism ocupă cel de-al doilea loc . Acestea au deţinut, în prima parte a anului 2021, o cotă de piaţă de 26,9% şi un preţ mediu 28,6 de lei.
Locul al treilea este completat de medicamentele pentru sistemul nervos, cu 19,4% din vânzări şi un preţ mediul de 18 lei, în perioada analizată.
Medicamentele pentru sistemul respirator completează clasamentul pe grupe terapeutice, cu un cost mediu de 20,7 lei şi o cotă de piaţă de 11,5% din vânzările totale raportate în ţara noastră.
De asemenea, produsele farmaceutice pentru sistemul muscolo - scheletic se află pe locul al cincilea în clasamentul realizat de Cegedim, cu o cotă de piaţă de 8,8% şi un preţ mediu de 21,9%.
Evoluţia preţurilor medicamentelor
În ceea ce priveşte preţurile medicamentelor, în ultimele 12 luni se remarcă scumpiri în cazul produselor farmaceutice destinate sistemului digestiv și metabolism (+11,8%) și sistemului musculo-scheletic (+8,6%).
Costurile pentru tratamentele destinate bolilor sistemului cardiovascular au avansat, de asemenea, cu 0,5%.
Însă, se remarcă şi o serie de scăderi de preţuri. Este vorba de medicamentele pentru boli anti-infecțioase şi cele destinate sistemului nervos.
Dacă vrei să găseşti cele mai ieftine medicamente, Optimerix îţi vine în ajutor. Cu această aplicaţie poţi economisi până la 90% pentru medicamentele de care ai nevoie. Iată cum funcţionează aplicaţia Optimerix.