Reguli de eliberare a unei reţete compensate
Toate persoanele care sunt asigurate în sistemul public de sănătate beneficiază de reţete compensate şi gratuite, inclusiv tu. Trebuie să ştii că aceste reţete se eliberează în baza listelor de medicamente compensate, care sunt aprobate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Iată care sunt regulile de eliberare a unei reţete compensate!
Ce este o reţetă compensată?
O reţetă compensată permite persoanelor asigurate ale sistemului medical de stat să beneficieze de medicamente gratuite sau la preţuri reduse şi decontate de stat. Aceste medicamente se eliberează în baza unei prescrieri medicale care este emisă de către medicul de familie sau de un medic specialist.
Cine poate beneficia de o reţetă compensată?
Toate persoanele asigurate în sistemul public de sănătate pot beneficia de rețete compensate. Nivelul de compensare diferă însă - conform legii, persoanele care pot beneficia de rețete gratuite sunt următoarele: - copiii până în vârsta de 18 ani - tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani dacă sunt elevi, studenţi sau ucenici şi dacă nu obţin venituri - gravidele şi lăuzele - persoanele diagnosticate cu anumite boli cronice - persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin legi speciale (cele persecutate politic sau pe criterii etnice, veterani de război, văduvele veteranilor de război, revoluţionari, persoane cu handicap) - bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni.
Cine eliberează reţetele compensate?
Reţetele compensate de care poţi beneficia sunt prescrise de către medicul tău de familie sau de către un medic specialist în baza listelor de medicamente compensate şi gratuite. Este însă vorba de către acei medici care au încheiat un contract cu casele judeţene de asigurări de sănătate.
Reguli de eliberare a unei reţete compensate
Medicamentele compensate se acordă pe baza unei prescripţii medicale. Acestea pot fi ridicate doar de la farmaciile care deţin contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Compensarea se realizează în funcţie de listele de medicamente compensate prezentate mai jos.
Listele de medicamente compensate
Sistemul de compensare a medicamentelor din România cuprinde şase liste speciale. Fiecare dintre aceste liste beneficiază de un anumit tip de decontare: H4: Sublista A Sublista A conţine medicamente de care beneficiază asigurații în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 90% din preţul de referinţă. Aceasta este formată doar din medicamente generice.
Sublista B
Sublista B cuprinde medicamente de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu, în regim de compensare 50% din preţul de referinţă. Este formată în mare parte din medicamente originale la care se adaugă şi unele generice.
Sublista C
Sublista C este alcătuită din medicamente pentru boli cronice, în regim de compensare 100%. De aceste medicamente beneficiază asiguraţi şi pacienţii care sunt înscrişi în programele naţionale de sănătate. Sublista C are trei secţiuni: C1, C2 şi C3. Secţiunea C1 cuprinde DCI-uri (denumiri comerciale internaţionale) de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli cronice. Acestea au un regim de compensare 100% din preţul de referinţă. Secţiunea C2 cuprinde DCI–uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc în regim de compensare 100% din preţul de decontare. Secţiunea C3 cuprinde medicamentele compensate 100% din preţul de referinţă de care beneficiază copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 ani dacă sunt elevi, studenţi sau ucenici şi nu realizează venituri precum și gravide și lehuze, în tratamentul ambulatoriu.
Sublista D
Sublista D cuprinde produse farmaceutice care beneficiază de o compensare de 20% din prețul de referință al medicamentelor.
Noi reglementări privind reţetele compensate, de la 1 aprilie 2021
Începând cu data de 1 aprilie 2021 există noi reglementări privind rețetele compensate. Astfel, persoanele asigurate îşi pot lua reţetele compensate şi gratuite de la orice farmacie din România care este în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Până la această dată, pacienţii îşi puteau ridica reţeta compensată doar de la farmaciile care aveau contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a medicului care prescria reţeta compensată.
Vrei să plăteşti mai puţini bani pentru reţeta ta compensată? Aplicaţia Optimerix te poate ajuta să faci economii de până la 90%. Descarcă aplicaţia pe telefonul tău mobil, scanează codul QR de pe reţetă, compară preţurile şi alege varianta potrivită pentru tine! Aplicaţia Optimerix este disponibilă în Google Play sau App Store.