Coplata pentru reţetele compensate: De ce plătim pentru medicamentele gratuite?
Multe persoane s-au trezit că pentru medicamentele compensate 100% ajung să plătească la farmacie o sumă de bani şi nu înțeleg care este explicaţia pentru faptul că în cazul unei medicament cu un nivel de compensare de 50%, de exemplu, care costă 40 de lei, plătesc la farmacie o sumă mai mare de 20 de lei. Diferenţa despre care vorbim mai sus reprezintă aşa-numita coplată.
Coplata este un termen pe care l-aţi auzit constant, atât la medici, cât şi la farmacii, însă majoritatea nu explică ce înseamnă acest lucru şi de ce plătim pentru medicamentele gratuite. Îţi oferim aşadar toate informaţiile despre coplată şi îţi explicăm de ce pentru unele medicamente compensate care ar trebuie să fie gratuite ajungi să plăteşti sume importante de bani. De asemenea, îţi oferim soluţia pentru a face economii substanţiale atunci când mergi la farmacie să îţi ridici o reţetă completată.
Ce este coplata?
Mai exact, coplată reprezintă contribuţia personală pe care noi o plătim din buzunar la farmacie. Este vorba de tariful decontat de casa de asigurări şi preţul pe care diversele substanţe active al medicamentelor îl au în farmacii.
Preţul de referinţă
Putem spune că totul depinde de preţul de referinţă al medicamentelor.
Când discutăm despre prețul medicamentelor trebuie să ţii cont de faptul că există un preţ de raft și un preț de referință. Preţul de raft este cel pe care îl regăsim în farmacii, iar preţul de referinţă este cel stabilit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Acesta este cel mai mic preț pentru o anumită clasă de medicamente, care conţin aceeaşi substanţă activă. Aşadar, pentru medicamentele care compensarea este de 100%, aceasta este aplicată pentru prețul de referință, nu pentru cel de raft.
Aceeaşi situaţie se aplică şi pentru medicamentele cu un nivel de compensate de 50% sau 90%.
Prin urmare, preţul de referinţă este "de vină" pentru faptul că ajungi în situaţia menţionată la începutul articolului.
Cum poţi evita situaţiile în care plăteşti mai mult pentru medicamente?
Cel mai probabil te întrebi ce trebuie să faci pentru a nu cumpăra mai scump medicamentele de pe reţeta ta. Răspunsul este simplu: verifici care sunt preţurile de referinţă pentru substanţa activă pe care medicul ţi-a prescris-o şi o alegi pe cea care are costul cel mai mic.
Citeşte şi Ce este Denumirea Comună Internaţională a unui medicament?
Cum poţi afla preţul de referinţă pentru medicamentele de pe reţeta ta?
Pentru a afla care este preţul de referinţă al unui medicament şi pentru a evita să suporţi tu coplată, soluţia este reprezentată de aplicaţia Optimerix.
Aceasta te ajută să înveţi cum să alegi preţul cel mai mic pentru medicamentele prescrise de medic. Nu trebuie decât să descarci aplicaţia pe telefonul tău mobil şi să scanezi codul QR al reţetei sau că cauţi manual o substanţa activă. După aceea poţi compara preţurile la medicamente şi să vezi care este produsul compensat care se potriveşte cu bugetul tău.