Ce este Denumirea Comună Internaţională a unui medicament?
Dacă ai primit o reţetă compensată ai putut observa că pe prescripţie nu sunt trecute denumirile comerciale, de brand, ale medicamentelor, ci este specificată Denumirea Comună Internaţională (DCI). Şi, probabil, te întrebi ce este de fapt acest DCI şi de ce reţetele compensate cuprind această Denumire Comună Internaţională.
Definiţia pentru DCI - Denumirea Comună Internaţională?
Denumirea Comună Internaţională reprezintă denumirea ştiinţifică a unui medicament aşa cum este el recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau de Farmacopeea europeană. Ea poate avea la bază denumirea chimică a medicamentului, substanţa activă pe care o conţine, denumirea într-o limbă străină sau o combinaţia între toate acestea.
Legislaţia din domeniul farmaceutic ne arată că medicamentele pot fi puse pe piaţă având o denumire comercială. Aceasta poate fi identică cu Denumirea Comuna Internaţională a medicamentului sau poate fi o denumire proprie producătorului respectivului produs farmaceutic, fiind vorba aşadar de o denumirea inventată, după cum este ea numită în legislaţie.
Substanţa activă a unui medicament
De multe ori, Denumirea Internaţională Comercială are la bază substanţă activă. Aceasta reprezintă orice substanţă sau amestec de substanţe folosit la fabricaţia unui medicament şi care devine un ingredient activ al produsului, destinat să exercite o acţiune farmacologică, imunologică sau metabolică în vederea restabilirii, corectării sau modificării funcţiilor fiziologice. Mai exact, substanţa activă reprezintă ingredientul din medicamente care acţionează pentru a lupta cu boala pentru care este acesta recomandat.
Medicii prescriu medicamentele pe baza substanței active, adică în funcţie de ingredientul care deţine capacitatea de a trata afecţiunile de care suferi.
Această substanță activă se regăsește în mai multe produse farmaceutice sub diferite denumiri comerciale și la prețuri diverse.
De exemplu, dacă suferi de alergie la ambrozie, medicul specialist îţi va recomanda un tratament care combate rinoconjunctivita alergică generată de ambrozie. Mai exact este vorba de antihistaminice, un grup de medicamente care conţin diverse Denumiri Comerciale Internaţionale, în funcţie de substanţa activă a fiecărui produs farmaceutic în parte. De asemenea, pentru fiecare din aceste substanţe active există mai multe denumiri comerciale.
Opţiunile de tratament
Este important pentru tine să cunoşti opțiunile de tratament disponibile, adică toate medicamentele care conţin aceeași substanţă activă, şi preţurile lor astfel încât să poţi să faci o alegere informată. Legislaţia din România prevede prescriere în funcţie de Denumirea Comercială Internaţională tocmai pentru ca farmacistul să-i poată recomanda pacientului cea mai ieftină variantă dintre medicamentele care conţin aceeaşi DCI.
Aşadar, există multe medicamente care conţin aceeaşi substanţă activă, însă acestea diferă unul de altul prin modul în care acţionează, durata lor de acţiune, modului de administrare etc. şi, bineînţeles, preţul.
Pentru a face alegerea corectă trebuie să discuţi cu medicul sau cu farmacistul despre reţeta ta compensată. În plus, aplicaţia Oprimerix te poate ajuta să găseşti cele ieftine medicamente pentru afecţiunile de care suferi. Îndată fixată schema de tratament pentru boala ta, poţi folosi aplicaţia Optimerix care te ajuta să înţelegi mai bine ce medicamente care să conţină substanţa recomandată există pe piaţă şi la ce preţuri, astfel încât tu sa faci alegerea potrivită bugetului tau.
Citeşte şi Câte medicamente se pot prescrie pe o reţetă compensată?