Câte medicamente se pot prescrie pe o reţetă compensată?
Reţetele compensate se pot elibera pentru toţi românii care sunt asiguraţi în sistemul public de sănătate. În cazul în care suferi de o boală cronică, medicul, atât cel de familie, cât şi medicul specialist care ți-a pus diagnosticul, îți poate prescrie lunar rețete compensate. Există însă o limită în ceea ce priveşte numărul de medicamente care se pot prescrie pe o singură rețetă.
Trebuie să ştii că modalitățile de prescriere, de eliberare și de decontare a medicamentelor compensate se stabilesc prin normele prevăzute în Contractul-Cadru de acordare a serviciilor medicale. Acest contract se actualizează anual.
Pe reţetele compensate prescrise de medici doctorul îţi va prescrie denumirea comună internaţională - DCI - a medicamentelor pe care trebuie să le iei. Doar în cazuri justificate medical poţi avea pe reţetă o denumire comercială, adică numele de brand / marcă al medicamentului. Însă, chiar şi în acest caz pe reţeta ta va fi trecută şi denumirea comună internațională - DCI corespunzătoare.
Condiţiile de eliberare a medicamentelor compensate pentru bolile cronice
Dacă suferi de o boală cronică, medicul îţi poate prescrie medicamente pentru care trebuie sau nu să plăteşti din buzunar o parte din preţ, respectând totuşi o serie de condiţii pe care este bine să le ştii şi tu.
Şapte medicamente pe lună pentru sublistele A, B şi D
Astfel, pentru sublistele A, B și D, lunar poţi primi de la medic o prescripție sau mai multe reţete, care să nu depășească cumulativ şapte medicamente diferite. În plus, valoarea totală a medicamentelor compensate din sublista B, calculată la nivelul prețului de referință, este de până la 330 lei pe lună. În cazul în care într-o lună se prescrie un medicament din sublista B notat cu #, care deţine o valoare maximă a tratamentului pe o lună, calculată la nivelul prețului de referință, mai mare de 330 de lei medicul nu mai poate să îţi prescrie în luna respectivă și alte medicamente din sublista B. Dacă într-o lună trebuie să iei mai mult de şapte medicamente sau valoarea celor şapte medicamente depășește suma precizată mai sus, diferenţa trebuie achitată la farmacie de către tine.
Excepţii pentru pensionarii cu venituri mici
Ţinând cont de faptul că unele persoane nu îşi pot permite să plătească aceste sume, normele din Contractul-cadru prevăd că pentru pensionarii cu venituri de până la 1139 lei pe lună nu sunt aplicabile reglementările explicate mai sus. Pragul a fost crescut succesiv datorită modificării salariului minim pe economie. Prin urmare, aceștia pot beneficia de o prescripție sau mai multe prescripții lunar, care să nu depășească cumulativ şapte medicamente din sublistele A, B și D, la care se adaugă o nouă reţetă pentru maximum trei medicamente din sublista B a cărei valoare este de până la 330 lei pe lună. Pentru aceasta a doua reţetă se aplică o compensare de 90% din prețul de referință.
Trei sau patru medicamente pe lună pentru sublista C1 şi C3
Pentru sublista C secțiunea C1 pe fiecare cod de boală se acordă o singură prescripție sau maximum două prescripții lunar, cu maximum trei medicamente. Pentru sublista C secțiunea C3, asiguraţi pot beneficia de o singură prescripție lunar, cu maximum patru medicamente. Excepţie fac bebeluşii cu vârsta cuprinsă între 0 -12 luni care beneficiază de medicamente gratuite fără plafonare valorică și cantitativă.
Programele naţionale de sănătate şi sublista C2
Pentru sublista C secţiunea C2, în cazul în care pacientul este beneficiarul unuia dintre programele sau subprogramele naţionale de sanatate, se va întocmi câte o prescripţie diferită, cu respectarea schemei de tratament recomandată de medic. Ţinând cont de existenţa acestor limite de preţ impuse pentru reţetele compensate, aplicaţia Optimerix te poate ajuta. Dacă medicul ţi-a prescris un medicament care depăşeşte limita de preţ impusă de lege, în cadrul aplicaţiei poţi căuta manual denumirea comercială internaţională astfel încât să găseşte cel mai ieftin medicament pe care îl poţi achiziţiona.