Tratamentul cu antibiotice: Când trebuie luate şi când ar fi bine să le evităm?

Deşi lucrurile ar trebui să fie simple şi clare în ceea ce priveşte tratamentul cu antibiotice, s-a ajuns în situaţia în care apelăm prea des la acest tip de medicamente, chiar dacă nu ar fi nevoie de ele. Aşadar, îţi prezentăm o serie de informaţii importante despre antibiotice care te vor ajuta să clarifici situaţiile în care trebuie luate şi când ar trebui să le eviţi. 

Antibioticele nu trebuie luate decât la recomandarea medicului. 

Ce sunt antibioticile şi cum acţionează ele?

Antibioticele sunt o grupa de medicamente produse de mucegaiuri sau bacterii care deţin capacitatea de a ucide sau de a opri dezvoltarea altor specii de bacterii sau protozoare. 

Antibioticele pot avea acţiune bacteriostatică (oprește înmulțirea bacteriilor), bactericidă (elimină bacteriile) sau bacteriolitică (distruge membranele bacteriilor, care determină moartea lor).

Când trebuie luate antibiotice?

Antibioticele se utilizează pentru tratamentul bolilor infecțioase provocate de bacterii. Ele au acţiune bactericidă, omorând bacteriile sau protozoarele. 

Aşadar, vom lua antibiotice doar atunci când avem o infecţie bacteriană sau cauzată de protozoare.

De exemplu, infecţia cu streptococ este determinată de bacteriile din grupa Streptococcus. Dacă analizele efectuate arată că avem un streptococ, medicul ne va prescrie antibiotic. De asemenea, infecţiile urinare sunt cauzate de bacterii, majoritatea tratându-se cu antibiotice.

În ceea ce priveşte protozoarele, un exemplu este Toxoplasma gondii, care determina afecţiunea numită Toxoplasmoză. Boala se tratează tot cu antibiotice.

Când nu trebuie să luăm antibiotice?

Plecând de la aceste informaţii, răspunsul la întrebarea când nu trebuie să luăm antibiotice este clar: în momentul în care nu suferim de o afecţiune determinată de bacterii sau protozoare. Gripa, răceala şi COVID-19 sunt exemple de infecţii peste care antibioticele nu ne ajută. Acestea sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, iar virusurile nu sunt distruse de antibiotice. 

Printre cele mai des întâlnite infecţii cu virusuri se numără: virusul gripal, herpesul, varicelă, rujeolă, HIV, HPV sau rotavirus. 

Citeşte şi Clasificarea ATC a medicamentelor pe înţelesul tuturor 

Câte zile trebuie să dureze tratamentul cu antibiotice?

Dacă te întrebi câte zile trebuie să dureze tratamentul cu antibiotice, răspunsul este următorul: câte zile recomandă medicul care ţi-a prescris reţeta. Acesta poate fi de 5 - 7 zile şi chiar de 10-15, în funcţie de afecţiunea de care suferi. 

O dată început, nu este bine să opreşte tratamentul cu antibiotice. În cazul în care administrarea antibioticelor nu este făcută corect, tratamentul nu va avea niciun efect, în timp ce bacteria va deveni rezistentă la tipul de antibiotic pe care trebuia să îl iei.

Dacă ai o reţetă pentru un tratament cu antibiotic, aplicaţia Optimerix te poate ajuta să găseşte cele mai ieftine medicamente. Calculezi costul total pe care va trebuie să îl plăteşti în farmacie când mergi să ridici reţeta primită de la medic. 

tratamentul-cu-antibiotice.jpg