Ce trebuie să faci dacă ai găsit o căpușă pe tine?
Sezonul căpuşelor a început! Trebuie să fim atenți când mergem la iarbă verde, în păduri sau în parcuri, în special acolo unde iarba nu a fost tăiată. Iată ce trebuie să faci dacă ai găsit o căpușă pe tine! Aceste insecte sunt active în două sezoane: la începutul primăverii, din martie până în iunie, şi în lunile septembrie-noiembrie. De asemenea, este important să ştii că nu orice mușcătura de căpușă este periculoasă, ci numai cele ale speciei care transmite boala Lyme.
Îţi oferim toate informaţiile de care ai nevoie în cazul în care ai fost muşcat de o căpuşă.
Semnele muşcăturii de căpușă
Muşcătura unei căpuşe este ușor de recunoscut, pentru că în cele mai multe dintre cazuri aceste insecte sunt vizibile pe piele. Însă, există şi riscul ca cele mici să nu poată fi observate. Din acest motiv, după revenirea dintr-o ieșire în natură, este bine să vă verificați tot corpul să nu aveţi o astfel de insectă pe piele.
De obicei, muşcătura de căpuşă nu are niciun simptom. Persoanele care sunt alergice pot simți mâncărime, durere, umflătură sau senzaţie de usturime în locul în care căpuşa se află.
Un alt simptom al muşcăturii de căpuşă este eritemul migrator. În cazul prezenței acestui semn există un risc crescut de apariție a bolii Lyme.
Primul ajutor în caz de muşcătură de căpuşă
Dacă ai observat că ai o căpuşă pe piele, este indicat să mergi la medic pentru a fi scoasă. Atenţie! Nu încercaţi să trageţi de ea, pentru că există posibilitatea ca insecta să se rupă, iar capul ei să rămână în continuare în piele.
Dacă nu poţi ajunge la medic, pentru îndepărtarea căpuşei, încearcă să o scoţi cu o pensetă. Insecta nu trebuie prinsă de corp, ci de cap şi se extrage încet, fără a pune prea multă presiune pe ea.
În cazul în care căpuşa s-a rupt, iar capul ei a rămas pe piele, cel mai bine este să mergem la doctor pentru a scoate şi restul insectei.
Când este periculoasă muşcătura de căpuşă?
Muşcătura de căpuşă poate aduce probleme de sănătate, întrucât aceste insecte sunt purtătoare unor boli, precum, babesioza, febră butonoasă şi encefalita de căpuşă.
Aşadar, după ce ai îndepărtat căpuşă, trebuie să fii atent la locul unde a fost muşcătura şi dacă apar simptome precum febră, eritemul migrator, semne de răceală, infecţie, dureri de cap, dureri musculare etc.
În acest caz, trebuie să te prezinţi de urgenţă la medic.
Citeşte şi Tratamentul cu antibiotice: Când trebuie luate şi când ar fi bine să le evităm?
Tratament muşcătură căpuşă: Când prescrie medicul antibiotic
Medicul poate prescrie un tratament cu antibiotic în cazul muşcăturii de căpuşă preventiv, atunci când aceasta a fost ruptă sau când apar simptomele specificate mai sus.
Dacă te-am muşcat o căpuşă, iar medicul ţi-a prescris un tratament cu antibiotice, aplicaţia Optimerix te ajută să găseşte cel mai convenabil preţ pentru reteţa ta!