Diferenţa dintre reţeta electronică online, offline şi reţeta electronică la domiciliu?

În ultima perioadă, mai ales de când a început pandemia de COVID-19, s-a tot discutat despre reţeta electronică şi despre modul în care medicii de familie pot elibera prescripţii medicale pentru afecţiunile cronice deja diagnosticate astfel încât să limiteze contactul cu pacienţii şi să fie prevenit riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2. 
Aşadar, dacă suferi de o boală cronică şi trebuie să mergi în fiecare lună la medicul de familie pentru a o ridica, poţi apela la reţeta electronică.

Ce este reţeta electronică?

Rețeta electronică este o prescripţie medicală eliberată de către medic prin telefon sau email. 
Reţeta electronică are un format standardizat de introducere a datelor, dar şi posibilitatea transmiterii directe a informaţiilor pentru decontare. 
Conform recomandărilor CNAS, medicul de familie şi medicul specialist îți poate transmite rețeta pe telefon sau pe email

Citeşte şi Câte medicamente se pot prescrie pe o reţetă compensată?

Trei tipuri de reţete electronice

Trebuie să ştii că există trei tipuri de rețete electronice care se pot elibera.

Rețeta electronică online

Pentru rețeta electronică online, medicii vor transmite online documentul către Casa Naţională de Sănătate, respectiv Casele Judeţene de Sănătate, urmând ca prescripia să se regăsească în sistemul farmaciilor.
De reţeta compensată online pot beneficia toţi pacienţii care sunt asiguraţi în sistemul public de sănătate. Pentru a ridica această prescripţie trebuie să mergi la farmacie şi să prezinţi reţeta direct de pe telefon sau orice alt dispozitiv mobil. Farmacistul va scana reţeta sau va introduce manuale medicamentele pe care medicul ţi le-a prescris, urmând ca acestea să fie eliberate către tine.

Rețeta electronică offline

Rețeta electronică offline este cea tipărită. 
Pentru pacienţi, reţeta electronică offline este cea clasică, pe care medicul o prescrie atunci când mergi în cabinet. Cu aceasta poţi mergi la farmacie pentru a ridica medicamentele de care ai nevoie.
Prescripţia nu este trimisă direct către CNAS. Farmacistul este cel care introduce în sistem rețeta după eliberarea medicamentelor. De asemenea, medicul care prescrie reţetă trebuie să transmită informația către CNAS până în ultima zi a lunii în care s-a prescris.

Citeşte şi Care este valabilitatea unei reţete compensate?

Rețeta electronică la domiciliu

Înainte de introducerea reţetei electronice, pacienţii primeau o reţetă scrisă de mâna medicului, care acum se numeşte rețeta electronică la domiciliu. Medicamentele sunt scrise de mână de către medic. 
În cazul reţetei electronice la domiciliu, medicul trebuie să introducă în sistem reţeta până în ultima zi a lunii în care a fost scrisă. Farmacistul este cel care trebuie să introducă în sistem rețeta după eliberarea medicamentelor. 

Dacă vrei să calculezi cât trebuie să plăteşti pentru reţeta ta, şi astfel să alegi cele mai convenabile medicamente, aplicaţia Optimerix te poate ajuta. Aceasta poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay. Este uşor de folosit şi te poate ajuta să faci economii substanţiale cu medicamentele prescrise de medic. 

Mai multe informaţii despre Aplicaţia Optimerix poţi găsi AICI.

medic_prescriere_reteta