Care este valabilitatea unei reţete compensate?

Te întrebi care este valabilitatea unei reţete compensate? Îţi oferim răspunsul la această întrebare. Dacă te numeri printre persoanele asigurate în sistemul public de sănătate poţi beneficia de reţete compensate şi gratuite pentru afecţiunile de care suferi. Acestea se pot elibera de medicul de familie sau de un medic specialist. Există o serie de reguli privind eliberarea de medicamente compensate şi gratuite, iar printre acestea se numără şi cele legate de valabilitatea reţetelor compensate.

Aşadar, ai primit o reţetă compensată de la medic şi te întrebi cât timp ai la dispoziţie pentru a ridica medicamentele din farmacie? Îţi prezentăm regulamentul privind valabilitatea unei prescripţii medicale compensate sau gratuite în funcţie de tipul de afecţiune de care suferi!

Trei categorii de reţete compensate

În ceea ce priveşte valabilitatea unei reţete compensate sau gratuite, adică timpul în care trebuie să ridici din farmacie medicamentele prescrise de către medic, acestea se împart în trei categorii. Este vorba de reţete compensate pentru afecţiuni acute, subacute şi pentru cele cronice. În plus, există şi o subcategorie specială de reţete compensate pentru afecţiunile cronice stabilizate.

Valabilitatea reţetelor compensate pentru afecţiunile acute

Pentru afecţiunile acute, adică acele boli care se vindecă într-o perioadă scurtă de timp, cuprinsă între câteva zile şi şase luni (răceală, gripă, pneumonie, arsuri, infecţii etc), valabilitatea unei reţete este cuprinsă între 3 şi 5 zile. Acest lucru înseamnă că în maximum 3-5 zile trebuie să iei de la farmacie medicamentele de pe reţeta compensată, astfel ea expiră, iar farmacistul nu o mai poate elibera.

Valabilitatea reţetelor compensate pentru afecţiunile subacute

Pentru afecţiunile subacute (infecţii, hepatită, vasculită etc.), adică acele boli care evoluează mai rapid decât o afecţiune cronică, dar mai lent decât una acută, valabilitatea unei reţete este cuprinsă între 8 şi 10 zile.

Valabilitatea reţetelor compensate pentru afecţiunile cronice

În cazul bolilor cronice, adică acele afecțiuni de lungă durată, care nu dispar spontan și nu pot fi vindecate complet, având, de obicei, o evoluție lentă (de exemplu: boli cardiovasculare, diabet), reţetele compensate au o valabilitate de 30-31 de zile.

Valabilitatea reţetelor compensate pentru afecţiunile cronice stabilizate

De asemenea, pentru pacienţii care suferă de boli cronice stabilizate, dar care nu sunt incluse în Programele Naţionale de Sănătate, şi care au o schemă de tratament stabilă, medicii pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90 de zile. Acest interval de timp este stabilit de comun acord de către medicul prescriptor şi asiguratul care beneficiază de reţeta compensată.

În plus, medicii pot prescrie reţete compensate care au o valabilitate de 90 de zile şi pentru pacienţii care sunt incluşi în Programele Naţionale de Sănătate.

Citeşte şi Câte medicamente se pot prescrie pe o reţetă compensată?

Pentru a găsi mai rapid cele mai ieftine medicamente pe care medicul ţi le-a prescris, aplicaţia Optimerix este soluţia de care ai nevoie. Aplicaţia este uşor de instalat şi poţi face economii de până la 90% pentru medicamentele de care ai nevoie.

valabilitate retete compensate