Diferenţa dintre medicamentele generice şi cele originale
Ţi s-a întâmplat să mergi la farmacie şi să ceri o marcă de medicament, iar farmacistul ţi-a recomandat un produs farmaceutic generic care are un preţ mai mic şi nu ştii ce înseamnă acest lucru şi de ce preţurile de vânzare diferă atât de mult? Este momentul să vorbim despre diferenţa dintre medicamentele generice şi cele originale.
Ce este un medicament original?
Atunci când folosim termenul de medicament original sau inovativ ne referim la primul medicament lansat de o companie farmaceutică pe piaţă ce conţine o substanţă activă nouă. Mai exact, medicamentele originale vin cu un nou mecanism de acţiune, fiind aşadar cele mai noi medicamente care vizează o anumită afecţiune.
Medicamentele sunt lansate pe piaţa în urma unor investiţii substanţiale, de milioane şi chiar miliarde de euro, care cuprind cercetarea şi descoperirea noii substanţe active, studii clinice, precum şi costuri de lansare şi promovare.
Întrucât lansarea unui nou medicament pe piaţa presupune costuri mari, produsele inovative sunt protejate de un brevet, în sensul că nicio altă companie nu poate folosi descoperirile făcute pentru o perioadă cuprinsă între 10 şi 15 ani. În această perioadă, producătorul îşi poate recupera investiţia făcută pentru dezvoltarea şi lansarea noului produs.
Ce este un medicament generic?
Atunci când brevetul unui medicament original expiră, alte companii încep să producă medicamente care au la bază substanţa activă respectivă. Aceste medicamente poartă numele de medicamente generice.
Aşadar, un medicament generic este un tip de medicament care reprezintă echivalentul farmaceutic al produsului original. Acestea pot fi echivalente în dozaj, cale de administrate, cantitate de substanță activă absorbită, calitate, performanță sau acțiune farmaceutică, dovedite prin studii de bioechivalență.
Diferențele acceptate pentru un produs farmaceutic generic, față de medicamentul original, sunt reprezentate de procesul de fabricație, formularea, folosirea anumitor excipienți, colorantul, gustul și ambalajul. Toate aceste diferențe nu influențează biodisponibilitatea medicamentului dovedită prin studiul de bioechivalență.
Aşadar, medicamentelele generice și cele originale sunt bioechivalente. Acest lucru înseamnă că au aceeaşi concentraţie de substanţă activă şi aceeaşi disponibilitate biologică a substanţei active în organism, atunci când este administrat în doze egale.
Medicamentele generice au un preţ mai mic
Medicamentele generice au un preţ mai mic întrucât lansarea lor pe piaţă nu presupune investiţii de cercetare la fel de mari precum lansarea unui produs inovativ. În România, preţul medicamentelor generice este reglementat la maxim 65% din preţul medicamentului original corespunzător.
Chiar dacă medicamentele inovative şi cele originale arată diferit şi au preţuri diferite, ele au acelaşi efect terapeutic. Prin urmare, corespondentul generic al unui medicament original produce același efect în organism, întrucât conţine aceeaşi substanţa activă.
Dacă vrei să afli ce corespondent generic poţi găsi pentru medicamente pentru care ai o reţetă compensată prescrisă de medic, poți încerca aplicația mobilă Oprimerix.
Aplicaţia Optimerix este extrem de uşor de folosit. În primul rând îţi creezi un cont, scanezi codul reţetei pe care ai primit-o de la medic sau introduci manuale denumirea medicamentului pe care vrei să îl cumperi, compari preţurile şi estimezi costul total. După aceea, salvezi lista cu denumirile comerciale ale medicamentelor tale şi mergi în farmacie pregătit cu reţeta configurată şi valoarea totală de plată gata estimată.