Ulcerul gastric și duodenal: Cauze si simptome
Ulcerul gastroduodenal este, din păcate, o afecţiune frecventă în întreaga lume. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 10% din populaţia lumii suferă de această boală, care are în prezent o incidentă mai ridicată la persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 şi 65 de ani. Aşadar, îţi oferim toate informaţiile de care ai nevoie despre ulcerul gastric şi duodenal: cauze, simptome, regim alimentar şi tratament.
Ce este ulcerul gastroduodenal?
Ulcerul gastroduodenal reprezintă o lezare a mucoasei digestive de la nivelul stomacului sau duodenului, mergând de la o ușoară leziune, până la perforarea peretelui tubului digestiv de la acest nivel. Afectarea mucoasei stomacului se numește ulcer gastric, iar lezarea mucoasei duodenului determină ulcer duodenal.
Cauzele ulcerului gastroduodenal
Ulcerul apare ca consecință a ruperii echilibrului dintre factorii de apărare, care protejează mucoasa digestivă și factorii de agresiune a mucoasei.
Ulcerul gastric se datorează în special scăderii factorilor de apărare ai mucoasei, iar cel duodenal apare prin excesul factorilor de agresiune.
Factorii de apărare sunt reprezentați de:
- epiteliu mucos;
- mucusul secretat de glandele pilorice;
- integritatea mucoasei.
Echilibrul dintre cele două categorii de factori poate fi perturbat de:
- infecția bacteriană cu Helicobater Pylori;
- tratamentul cronic cu antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina;
- secreția acidă crescută ( de exemplu în sindromul Zollinger-Ellison);
- refluxul biliar în stomac;
- afectări ale vascularizației locale.
Infecţia cu Helicobater Pylori
Deși un număr mare de oameni sunt infectati cu Helicobater Pylori, doar câțiva vor face boala, mai exact au o susceptibilitate crescută cei care sunt expuși la o serie de factori de risc.
Acești factori includ:
- fumatul
- abuzul de alcool
- stresul fizic și psihic
- factori profesionali (noxe)
- neglijarea meselor.
Semnele şi simptomele ulcerului gastroduodenal
Simptomele diferă foarte mult de la un individ la altul, existând și cazuri de persoane asimptomatice, deși a fost diagnosticate cu ulcer.
Pacienții pot prezenta:
- durere
- senzație de disconfort digestiv, apărută după masă
- balonare
- greață postprandială (după masă)
- vărsături postprandiale și inapetență (lipsa poftei de mâncare)
- tegumente umede, palide
- anxietate
- scăderea în greutate.
Durerea din ulcerul gastric se instalează imediat după masă, se ameliorează prin vărsătură, prin administrare de antiacide (ameliorează mai puțin durerea decât în cazul ulcerului duodenal) sau durerea se poate ameliora dacă pacientul stă întins (decubit dorsal).
Spre deosebire de ulcerul gastric,, în ulcerul duodenal durerea apare la 2-4 ore după masă, când stomacul este gol ("foame dureroasă"). Este diminuată temporar de alimente.
Atenție însă că alimentele sărate, picante, acre, afumate, prăjelile și rântașurile intensifică durerea. Iradierea durerii depinde de localizarea și profunzimea ulcerului.
Citește și cum poti scapa de ulcerul gastro-duodenal: regim alimentar și tratament.