Totul despre magneziu. Rolul său în organism şi simptomele provocate de carența acestuia

Unul dintre mineralele extrem de importante pentru buna funcţionare a organismului uman este magneziu. Aşadar, îţi prezentăm toate informaţiile de care ai nevoie: care este rolul magneziului în organism, ce simptome provoacă lipsa acestui mineral şi care sunt alimentele bogate în magneziu pe care ar trebui să le consumi cât mai des! 

Ce rol are magneziu în organism?

Zilnic, pentru o bună funcţionare, organismul nostru are nevoie de 400 de mg. de magneziu. Acest mineral este esenţial pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Nivelul scăzut de magneziu poate fi asociat cu diverse afecţiuni cardiovasculare, printre care menţionăm: hipertensiune, aritmii, angina pectorală, colesterol şi trigliceride mărite, precum şi insuficienţă cardiacă. 

Magneziu, împreună cu calciul şi vitamina D, ajută la o funcţionare bună a sistemului osos şi muscular. De asemenea, magneziu ajută la combaterea inflamațiilor articulare, migrenele şi previne oboseala, stresul, depresia şi anxietatea. 

Un alt rol extrem de important are în vedere reglarea nivelului glucozei din sânge, prevenit astfel diabetul zaharat. 

Magneziul este implicat şi în formarea oaselor, ajutând la creşterea densității osoase. Persoanele care suferă de carenţă de magneziu pe termen lung au un risc mai ridicat de a suferi de osteoporoză.

Totodată, acest mineral deţine şi funcţia de a regla tranzitul intestinal. 

Carenţa de magneziu: principalele simptome

Principalul simptom pentru deficitul de magneziu este spasmofilia - contracţia involuntară a muşchilor. De asemenea, alte semne ale carenţei de magneziu sunt: crampe musculare, tremor, scăderea poftei de mâncare, astenie. 

Citeşte şi Tot ce trebuie să ştii despre vitamine

Printre cele mai grave simptome ale lipsei de magneziu se află aritmia cardiacă. La acesta se adaugă şi amețelile, probleme de respirație, dureri în piept sau stări de leşin. De asemenea, un nivel scăzut de magneziu în organism pot cauza probleme de somn.

Alte semne ale carenței de magneziu pot fi palpitații, tahicardie, senzație de "nod în gât", dispnee, insomnie, nervozitate, anxietate, durere de cap, ameţeli şi căderea părului. 

Alimente care conţin magneziu

Carenţa de magneziu apare în general din cauza alimentației. Aşadar pentru a asigura necesarul zilnic de magneziu pentru organismul tău este bine să consumi următoarele alimente: 

  • Legume cu frunze verzi: spanac, varză Kale, salată verde, varză, pătrunjel, coriandru
  • Nuci şi semințe: migdale, caju, nuci pecan, nuci braziliene, seminţe de in, seminţe de floarea soarelui
  • Peşte: somon, macrou, tonul
  • Soia
  • Avocado
  • Banane
  • Ciocolată neagră
  • Fructe uscate

În cazul suferi de carenţă de magneziu şi medicul şi-a prescris o reţetă, aplicaţia Optimerix găseşte pentru tine cele mai ieftine medicamente. Instalează gratuit aplicaţia din Google Play şi App Store şi poţi beneficia de toate avantajele pe care acest serviciu le aduce!

magneziu-rol-organism-carenta-simptome-alimente.jpg