Vitamina B12: Ce rol are cobalamina şi cum putem preveni deficitul?

Una dintre cele mai importante vitamine fără de care organismul nostru nu ar funcţiona optim este B12 sau cobalamina. Este vorba de o substanţă esenţială de care organismul are nevoie, dar pe care n-o poate produce. Partea bună este că vitamina B12 poate fi luată din produsele animale. Aşadar, îţi prezentăm toate informaţiile de care ai nevoie de cobalamină: ce rol are vitamina B12, care sunt simptomele deficitului de vitamina B12 şi din ce alimente o putem lua! 

Vitamina B12 - rolul în organism

Vitamina B12 este responsabilă de funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos. Cobalamina este, aşadar, un nutrient fundamental care ajută la menținerea sănătății nervilor și a celulelor sanguine ale corpului. Această ajută la dezvoltarea globulelor roșii în măduva osoasă.

De asemenea, vitamina B12 ajută la producerea ADN-ului. 

Metabolismul celular depinde de aportul de vitamina B12 disponibil în organism, întrucât această deține un rol major în sinteza acizilor grași și în producția de energie.

Doză zilnică recomandată de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pentru adulți.

Simptomele deficitului de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 are efecte extrem de grave asupra sănătăţii noastre, în special asupra creierului şi sistemului nervos. Din păcate, carenţa de cobalamină poate avea repercursiuni ireversibile.

Printre principalele simptome ale deficitului de B12 se numără: 

  • depresie
  • stare de confuzie
  • probleme de memorie
  • stare de oboseală
  • anemia
  • slăbiciune musculară
  • dureri musculare
  • dificultăţi de coordonare a mişcărilor
  • constipaţia
  • scăderea în greutate
  • stări de anxietate
  • probleme de concentrare
  • senzaţie de amorţeală
  • furnicături ale mâinilor sau picioarelor

Citeşte şi Tot ce trebuie să ştii despre vitamine

Alimente bogate în vitamina B12

Vitamina B12 se găsește în mod natural în produsele de origine animală.

  • grăsimile animale
  • carnea de vită
  • carnea de pește
  • carnea de porc
  • carnea de pui
  • produsele lactate
  • ouăle
  • carnea de miel

De asemenea, dacă nu consumi produse de origine animale, unele alimente, precum cerealele sau laptele de soia, sunt fortificate cu B12, fiind esențial să incluzi în dieta ta acest produse. 

Medicii ne recomandă să avem o dietă echilibrată, care să conţină atât alimente de origine animale, cât şi vegetală. Simptomele deficitului de vitamina B12 pot fi evitate prin consumarea alimentelor menţionate mai sus!

Dacă aveţi o prescripţie medicală pentru suplimente de vitamina B12, aplicaţia Optimerix vă poate ajuta să găsiți cele mai avantajoase preţuri! 

vitamin_b3.jpg