Toxiinfecţie alimentară: Simptome, tratament şi prevenţie
Pe timpul verii cazurile de toxiinfecție alimentară sunt în creştere. În acest context, îţi prezentăm toată informaţiile de care ai nevoie pentru a preveni o posibilă îmbolnăvire, ce simptome are toxiinfecția alimentară şi ce trebuie să faci pentru a trata această afecţiune!
Primele simptome ale toxiinfectiei alimentare
Cele mai multe toxiinfecţii alimentare sunt cauzate de agenţi patogeni: virusuri, bacterii sau paraziţi.
În funcție de agentul patogen care determină toxiinfecția alimentară simptomele pot diferi. Însă, majoritatea au următoarele simptome: greaţă, durere abdominală, vărsături şi diaree.
Salmonella
- diaree, febră, dureri abdominale şi vărsături
Rotavirus
- diaree apoasă severă, vărsături, febră şi durere abdominală
E. coli (Escherichia coli)
- Crampe severe,, diaree (frecvent cu sânge),şi vărsături
Staphylococcus aureus
- greață, vărsături, crampe abdominale şi diaree
Clostridium difficile
- diaree şi crampe abdominale
Clostridium botulinum (Botulism)
- vedere neclară sau dublă, pleoape căzute, vorbire neclară, dificultate la înghițire și în respirație, gură uscată şi slăbiciune musculară
Campylobacter
- diaree (frecvent cu sânge), crampe epigastrice (partea de sus a abdomenului) şi febră
Tratamentul toxiinfecţiei
Majoritatea cazurilor de toxiinfecţie alimentară nu necesită tratament medicamentos. Simptomele dispar în câteva zile (două - trei) fără a determina apariţia complicaţiilor.
O problemă importantă este legată de deshidratare. Aşadar, pentru a preveni deshidratarea trebuie consumate lichide multe (apă, ceai), chiar dacă persoana bolnavă continuă să verse.
După ce vărsăturile au încetat, trebuie să începi să consumi alimente: pâine prăjită, covrigi, orez fiert, banane, compot neîndulcit, supă de legume. Trebuie evitate legumele şi fructele crude, alimentele condimentate, cafeaua, alcoolul, sucurile acidulate şi produsele lactate care pot fermenta.
Dacă starea de rău persistă mai mult de două-trei zile este indicat să mergeţi doctor. Antibioticele sunt folosite doar în cazurile severe, la recomandarea medicului.
Citeşte şi Tot ce trebuie să ştii despre vitamine
Prevenirea toxiinfecţiei alimentare
Ministerul Sănătății recomandă populației respectarea unor reguli de bază ale unui comportament de prevenire a îmbolnăvirilor prin toxiinfectii alimentare sau alte boli cu transmitere digestivă.
- Evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului
- Asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4 - 8 grade Celsius
- Consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider
- În cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70 grade Celsius
- Evitarea contactului între alimentele nepreparate și cele preparate
- Spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea alimentelor
- Spălarea mâinilor înainte de masă
- Evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă vreo leziune sau infecție
- Spălarea atentă a fructelor şi legumelor înainte de consumarea lor
- Păstrarea în condiții de maximă igienă a tuturor suprafețelor destinate preparării alimentelor
- Evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului și insecte sau animale
- Folosirea unor surse de apă potabilă pentru preparea alimentelor
- Fierberea apei este obligatorie dacă există îndoieli asupra calității surselor de apă potabile
- Evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă
- Fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat
Dacă ai toxiinfecţie alimentară şi medicul ţi-a recomandat un tratament, aplicaţia Optimerix te poate ajuta să găsești cele mai convenabile preţuri. Instalează acum aplicaţia Optimerix din Google Play şi AppStore