Terapii alternative pentru cancer
Cancerul a provocat, în 2020, la nivel mondial moartea a 10 milioane de oameni, potrivit datelor publicate de Organizația Mondială. Din păcate, România se numără printre țările cele mai afectate, cu nu mai puţin de 140 de decese pe zi.
Întregul nostru organism este făcut din celule și fiecare dintre ele conține propriul material genetic (sau ADN), un lanț lung de molecule care le indică celulelor ce să facă. În corpul sănătos, celula se divide în ritm controlat, astfel încât să crească și să repare țesuturile afectate și să înlocuiască celulele moarte. Această rată predeterminată a divizării celulelor ne ține corpul sănătos. Dacă celulele încep să se multiplice când nu sunt necesare unele noi, se formează o masă de țesut numită excrescență sau tumoare.
Diferenţa dintre o tumoare benignă şi una malignă
O tumoare poate fi benignă sau malignă. Tumorile benigne nu sunt canceroase. Pot apărea oriunde în corp și, în general, nu pun viața în pericol, nu fac metastaze (răspândirea în alte părți ale corpului) și dacă sunt extirpate, nu se refac. Tumorile maligne sunt considerate canceroase. Sunt, de obicei, grave și pun viața în pericol. Tumorile maligne cresc necontrolat, se amestecă în funcționarea normală a metabolismului și a organului și au capacitatea de a face metastaze și de a invada alte țesuturi.
Terapii alternative pentru cancer
Terapii nutriționale pentru combaterea cancerului
Terapiile care se concentrează pe nutriție sunt, poate, metoda cea mai populară de abordare a cancerului, mai ales de când cercetările au început să arate legătura dintre dietă și sănătate.
Aproape toate terapiile alternative pun accentul pe dietă, considerând-o o componentă importantă atât a prevenirii cancerului, cât și a tratamentului. De exemplu, studiile au arătat că o dietă bogată în grăsimi crește riscul de cancer, în vreme ce o dietă săracă în grăsimi și bogată în fibre ajută organismul să lupte împotriva cancerului. Trei dintre terapiile care intră în această categorie se bazează pe terapia cu grâu încolțit, o dietă bazată pe grâu încolțit și alimente crude; o dietă macrobiotică, o dietă tradițională japoneză bogată în cereale integrale și legume; regimul Moerman, o dietă fără carne, bogată în fibre și suplimente nutriționale.
Plante care previn sau tratează cancerul
Alternați următoarele plante în programul de prevenire sau de tratament al cancerului: astragalus, mesteacăn, rădăcină de brusture, gheara mâței, chaparral, chuchuhuasi (plantă din pădurile tropicale umede), răchițe, păpădie, echinacea, fenicul, ceai verde, rădăcină de lemn dulce, macela, armurariu, pătrunjel, pau d'arco, trifoi roșu, suma.
Condimente cum sunt cardamonul, ardeiul de Cayenne, ghimbirul, rozmarinul, salvia, cimbrul și turmericul au proprietăți anticancerigene.
Multe studii arată că astragalus combate cancerul, întărește sistemul imunitar și crește capacitatea organismului de a produce celule T, macrofage și celule NK (celule natural killer). Un studiu arată că astragalus a restabilit 90% din funcționalitatea sistemului imunitar la pacienții cu cancer investigați. Alte două studii arată că pacienții care au primit astragalus au o rată de supraviețuire de două ori mai mare decât cei care au primit terapia standard.
Gheara mâței crește eficiența sistemului imunitar și are proprietăți anti-tumorale.
Ceaiul verde, apreciat pentru toate calitățile lui de a combate cancerul, conține o substanță cunoscută sub numele de epigallocatechin-3 galat sau EGCg, care a fost descoperit de o echipă de cercetători din Suedia și distrug vasele de sânge care hrănesc tumorile canceroase.
Noni este un fruct car seamănă cu ananasul. Cercetările arată că poate fi eficient nu numai în blocarea creșterii tumorii, dar determină celulele canceroase să revină la normal. Studiile au mai arătat că noni stimulează și sistemul imunitar.
Extractul de frunze de măslin ajută sistemul imunitar și a dat rezultate anticancerigene.
Rozmarinul este studiat ca o formă de terapie a cancerului datorită calitățiilor lui de antioxidant, antiinflamator și datorită efectelor de blocant al substanțelor cancerigene.
Recomandări alimentare pentru pacienţii care suferă de cancer
- Adoptați o dietă care să conțină cereale, semințe și orez brun nerafinat. Meiul este o sursă bună de proteine. Mâncați grâu, ovăz și tărâțe.
- Mâncați multe legume crucifere, ca brocoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă și spanac. Mâncați mult sparanghel. Consumați legume galbene și portocalii, cum sunt morcovii, dovleacul și ignama. Merele, fructele cu bace (afine, zmeură, merișoare, căpșuni), alunele braziliene, pepenele galben, cireșele, strugurii, legumele (năut, linte și fasole roșie), portocalele și perele, toate sunt eficiente în lupta împotriva cancerului. Multe bace protejează integritatea AND-ului. Multe plante cu pigmenți roșu, galben, portocaliu, fructe albastre și legumele sunt surse de antioxidanți. Plantele verzi conțin clorofilă, care combat cancerul. Broccoli conține indol-3-carbinol sau I-3-C, un compus despre care se știe că distruge multe dintre tipurile de celule canceroase cu care vine în contact.
- Preparați ușor germenii (cu excepția lăstarilor de lucernă care trebuie spălați și mâncați cruzi).
- Mâncați ceapă și folosiți usturoiul din plin deoarece susțin sistemul imun și apără ficatul. Zdrobiți usturoiul și lăsați-l să stea 10 minute înainte de a-l folosi, ceea ce pare să potențeze alil sulfitul, componenta care combate cancerul. Dacă nu vă place gustul de usturoi, luați-l sub formă de supliment.
- Mâncați în fiecare zi 10 migdale proaspete deoarece conțin laetril, care se presupune că are proprietăți anti- cancerigene.
- Mâncați câte roșii și produse pe bază de roșii puteți. Licopenul, un agent antioxidant care se găsește în roșii, apără celulele de oxidare care sunt asociate cancerului. Mâncând mai multe roșii evitați riscul de cancer cervical, de plămâni, de stomac și de prostată. S-a arătat că pot preveni și cancerul de sân, colorectal, esofagian, de gură și pancreatic.
- Beți suc de sfeclă (din rădăcini și frunze), suc de morcovi (o sursă de beta-caroten), suc de varză proaspătă și suc de sparanghel. La fel de bun este sucul de mere, dacă este proaspăt. Cel mai bine este să se bea sucuri de fructe dimineața, iar sucurile de legume să se bea după-amiază.
Ce nu este indicat să faci dacă ai cancer?
Există şi o serie de alimente şi suplimente alimentare care nu sunt recomandate persoanelor care au cancer.
Limitați consumul de produse lactate
Un iaurt, un kefir sau brânză de vaci din când în când sunt suficiente.
Nu consumați arahide, alimente nesănătoase, alimente rafinate procesate, grăsimi saturate, sare, zahăr sau făină albă. În loc de sare, folosiți sare de mare, kelp sau substitute de potasiu. Dacă este necesar, o cantitate mică de melasă sau sirop curat de arțar poate fi folosită ca și îndulcitor natural în loc de zahăr. Folosiți grâu integral sau secară în loc de făină albă. Nu consumați nimic care să conțină alcool sau cofeină.
Nu mâncați nici o proteină de origine animală
Nu mâncați niciodată mezeluri, hot-dogs sau carne afumată. Evitați peștele de crescătorie. Cele mai multe studii publicate în revista Science arată că în somonul de crescătorie s-a găsit un nivel crescut de substanțe cancerigene, în comparație cu somonul din sălbăticie.
Nu luați suplimente cu fier.
Corpul reține, în mod natural, fierul din celulele canceroase ca să le oprească din creștere.
Alte sfaturi pentru pacienţii care au cancer
- Folosiți doar vase de sticlă sau de oțel și ustensile de bucătărie din lemn.
- Faceți regulat mișcare. Cancerul apare mai rar la persoanele cu activitate fizică. Mișcarea alungă depresia și ajută la oxigenarea țesuturilor.
- O porție zilnică din 7-10 fructe sau legume poate reduce riscul de cancer cu 30%.
- Calciul împiedică celulele precanceroase să devină canceroase.