Bolile care se agravează atunci când este ger

Meteorologii au anunțat temperaturi scăzute pentru perioada următoare, în România, în unele regiuni înregistrându-se până la minus 20 de grade.  Din păcate, pentru pacienții care suferă de anumite afecțiuni, această scădere bruscă a temperaturilor poate avea efecte negative semnificative.

Când temperaturile scad, organismul nostru face eforturi suplimentare ca să își mențină căldura, astfel încât să putem să ne desfășurăm activitățile zilnice fără probleme. Însă, gerul poate agrava anumite boli,  punându-ne în pericol sănătatea.

Bolile care se agravează atunci când este ger

Îți prezentăm lista afecțiunilor care pot fi agravate de frigul de afară și ce trebuie să faci pentru a te proteja în această perioadă.

Astmul

Frigul poate usca și irita traheea și bronhiile, cauzând simptome de astm, cum ar fi respirația șuierătoare sau tusea. De asemenea, schimbările bruște de temperatura pot agrava simptomele de astm la persoanele sensibile.

Frigul poate, de asemenea, reduce nivelul de umiditate din aer, ceea ce poate usca și irită traheea și bronhiile. De asemenea, persoanele cu astm pot fi sensibile la alergeni care devin activi în sezonul rece, cum ar fi mucegaiul.

Artrita

Artrita este o afecțiune inflamatorie care afectează articulațiile și care poate fi agravată de schimbările de temperatură, mai ales când este frig afară.

Frigul poate reduce circulația sangvină la nivelul articulațiilor, cauzând rigiditate și durere. De asemenea, gerul poate agrava inflamația existentă la nivelul articulațiilor, cauzând durere și disconfort.

În plus, persoanele cu artrită pot fi mai sensibile la frig din cauza reducerii nivelului de activitate fizică în sezonul rece. 

Bolile cardiovasculare

Gerul poate cauza creșterea tensiunii arteriale, a frecvenței cardiace și a riscului de atac de cord, mai ales la persoanele cu boli de inimă sau cu antecedente de boli cardiovasculare.

Frigul poate agrava simptomele bolilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială sau angina pectorală. Acest lucru se întâmplă întrucât organismul încearcă se adaptează la temperaturile scăzute prin creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Pentru a preveni agravarea bolilor cardiovasculare atunci când este frig, este important să se evite expunerea la temperaturi scăzute, să se poarte haine groase și călduroase și să se mențină o temperatură optimă în interior. De asemenea, persoanele cu boli cardiovasculare ar trebui să evite activitățile intense în frig și să își monitorizeze atent simptomele.

Bolile respiratorii

Bolile respiratorii sunt o problemă întâlnită des în timpul iernii, când virozele și bacteriile se răspândesc mai ușor.

Simptomele de răceală și de gripă pot fi mai puternice atunci când este ger afară, mai ales la persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau la vârstnici.

Pentru a preveni bolile respiratorii, este important să eviți contactul cu persoanele bolnave, să te speli pe mâini de fiecare dată când intri în casă, sa poți mască dacă strănuți sau tușesti. 

Citește și Simptome flurona: Cum se manifestă infecția dublă cauzată de gripă și de COVID-19?

Depresia sezonieră

Depresia sezonieră, cunoscută și sub numele de tulburare afectivă sezonieră (SAD), este o formă de depresie care apare în mod regulat în anumite perioade ale anului, în special în sezonul rece.

Simptomele de depresie sezonieră pot include tristețe, pierderea interesului pentru activitățile plăcute, oboseală, reducerea apetitului și dificultăți de concentrare.

Gerul și zilele scurte de iarnă pot afecta starea de spirit a unor persoane, cauzând simptome de depresie.

Cauzele exacte ale depresiei sezoniere sunt încă necunoscute, dar cercetările sugerează că nivelul scăzut de lumina naturală în sezonul rece poate avea un impact asupra echilibrului hormonilor din organism, cum ar fi serotonină și melatonina, cauzând simptome de depresie.

Ce trebuie să facem pentru a ne proteja?

Este important să ne protejăm împotriva frigului prin îmbrăcăminte adecvată, evitarea expunerii prelungite la temperaturile scăzute, printr-o alimentație sănătoasă și activitate fizică zilnică. În cazul în care simptomele afecțiunii de care suferi se agravează în această perioadă rece este indicat să consultați un medic pentru a primi un tratament adecvat.

Dacă medicul ți-a recomandat o serie de medicamente pentru afecțiunile de care suferi, aplicația Optimerix este alături de tine pentru a găsi cel mai convenabil tratament. 

Cu ajutorul Optimerix, înveți să alegi prețul corect pentru medicamentele tale și să cheltuiești cu până la 90% mai puțin, lună de lună.

Aplicaţia este gratuită și se poate instala din Google Play, AppStore și App Gallery.

 

bolile-care-se-agraveaza-ger-frig