Simptome flurona: Cum se manifestă infecția dublă cauzată de gripă și de COVID-19?
În această perioadă, medicii s-au confruntat cu mai multe cazuri în care pacienții prezentau o dublă infecție: virusul gripal și COVID-19. Este vorba de flurona, termenul utilizat la începutul anului 2022 de către specialiști pentru a descrie primul caz de infecție simultană cu gripa sezonieră și COVID pe care l-au detectat în Israel.
Astfel, flurona nu este o nouă variantă a COVID, ci doar un termen pentru a descrie dubla infectare. Denumirea flurona vine de la cele două virusuri: flu-gripă și rona-coronavirus.
Simptome flurona
Flurona nu este o variantă mai gravă a îmbolnăvirii, ba chiar uneori simptomele sunt mai ușoare, însă mai multe, fiind o însumare a celor de gripă și de COVID:
- stare generală de rău
- dureri musculare
- dureri articulare
- dureri de cap
- simptomatologie digestivă
- febră și frisoane
- tuse și durere de gât
- nas infundat
- stare de oboseală
- stare de greață și vărsături
- pierderea poftei de mâncare
Evoluţia poate fi imprevizibilă
Vestea proastă este că în cazul flurona, evoluţia poate fi imprevizibilă, iar riscul de complicaţii creşte, în special la persoanele care au peste peste 65 de ani, cele cu boli cronice, persoanele supraponderale şi în cazul copiilor care au sub 5 ani.
Diagnosticare
Simptomele gripei și ale COVID-19 sunt similare, astfel încât nu putem face singuri diferența între cele două boli. În plus, dacă ești infectat cu ambele virusuri poți afla acest lucru doar dacă te testezi pentru gripă și pentru coronavirus.
În primele 48 de ore de la apariția simptomelor se recomandă efectuarea unui test de gripă și a unui test COVID. Dacă ambele sunt pozitive, atunci ești infectat cu flurona.
Persoanele care sunt infectate cu gripă și cu COVID-19 în același timp pot avea o boală mai severă decât persoanele care sunt infectate cu un singur virus. Dacă ești infectat cu flurona în urma testării, medicul de familie sau specialist te poate trata mai rapid pentru această infecție dublă.
Metodele de prevenție
Metodele de prevenție în cazul oricărei viroze respiratorii sunt cele recomandate și folosite încă de la începutul pandemiei:
- spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun
- purtarea măștii medicale în spațiile închise
- adoptarea măsurilor de distanțare socială
- izolarea la domiciliu din momentul diagnosticării, pentru a preveni îmbolnăvirea altor persoane
- vaccinarea, atât împotriva gripei, cât și împotriva COVID-19
Dacă ai fost diagnosticat cu flurona, aplicația Optimerix te poate ajuta să găsește medicamentele prescrise de medic cu cele mai accesibile prețuri. Instalează acum Optimerix din App Store, Google Play sau App Gallery!