Infecțiile: Prezentare generală a tratamentului și cum te ajută Optimerix să găsești medicamentele în conformitate cu bugetul tău

Infecțiile pot fi cauzate și pot fi răspândite printr-o serie de lucruri diferite. În funcție de cauza, tipul, dimensiunea și zona infecției, tratamentul recomandat poate varia. Îţi oferim o prezentare generală a tratamentului pentru infecții!

Cum apar infecţiile?

Infecțiile se dezvoltă atunci când există o creștere sau multiplicarea microorganismelor în sau pe corp. Infecțiile pot fi cauzate de o varietate de microorganisme și, dacă nu sunt tratate, pot duce la probleme grave. Unele tipuri de bacterii trăiesc în organism în mod natural și chiar oferă beneficii. Cu toate acestea, o creștere excesivă a bacteriilor, în special a celor care nu trăiesc în mod normal în organism, poate provoca infecții. Alte microorganisme care provoacă infecții includ viruși, ciuperci și paraziți.

Infecțiile pot fi răspândite prin diferite mijloace, inclusiv, dar fără a se limita la alimente contaminate, contactul apropiat cu o persoană infectată și partajarea articolelor personale. Tratamentul recomandat pentru infecție depinde de tipul de organism care provoacă infecția.

Infecțiile bacteriene

Bacteriile sunt aproape peste tot, inclusiv corpul tău, dar nu provoacă întotdeauna rău sau duce la o infecție. De exemplu, lactobacillus acidophilus, o bacterie care se găsește în intestin, este de ajutor⁠ - ajută la digerarea alimentelor și poate ajuta la combaterea bacteriilor rele. Cu toate acestea, o creștere excesivă a oricărei bacterii, în special în zonele corpului unde acestea în mod normal nu sunt prezente, poate duce la o infecție. Infecțiile bacteriene pot afecta pielea, ochii, plămânii, ochii și alte părți ale corpului.

O infecție bacteriană trebuie de obicei tratată cu antibiotice. Înainte de a prescrie antibiotice, medicul  determina tipul și severitatea infecției bacteriene. Este posibil să fie necesare teste de sânge sau pe tampon pentru a identifica corect bacteriile care cauzează infecția.

În multe cazuri, medicul îţi poate prescrie antibiotice cu spectru larg, care sunt concepute pentru a ucide o serie largă de bacterii. Un medic poate identifica adesea bacteriile suspectate pe baza simptomelor clinice, istoricului medical și alți factori. Infecțiile bacteriene ușoare pot fi, în general, tratate cu antibiotice orale. Cu toate acestea, infecțiile bacteriene severe pot necesita o vizită la spital cu terapie antibiotică intravenoasă (IV) țintită. Antibioticele funcționează în general atacând peretele celular bacterian sau alte părți sau funcții ale bacteriilor necesare pentru a supraviețui.

Medicamente antibiotice pentru infecţii bacteriene

Exemple de medicamente antibiotice utilizate în mod obișnuit includ:

  • Penicilinele
  • Cefalosporine
  • Tetracicline
  • Aminoglicozide
  • Fluorochinolone
  • Macrolide

Citeşte şi Tratamentul cu antibiotice: Când trebuie luate şi când ar fi bine să le evităm?

Infecțiile virale

Spre deosebire de bacterii, virușii nu se pot multiplica în afara organismului gazdă (cum ar fi corpul tău). Ei pot prospera doar în interiorul celulei gazdă, deoarece nu au propriul lor mecanism celular pentru a se reproduce. Prin preluarea celulei gazdă, virușii se pot multiplica rapid, ceea ce duce la o infecție virală. Multe infecții virale pot provoca boli grave și pot pune viața în pericol. Unele infecții virale includ HIV, COVID-19, varicela și răceala comună.

De obicei, infecțiile virale se rezolvă de la sine. Persoanele cu infecții virale sunt de obicei sfătuite să bea multe lichide și să se odihnească. Cu toate acestea, o persoană imunocompromisă are o capacitate mai mică de a lupta împotriva infecțiilor și poate avea nevoie de medicamente antivirale pentru a-și susține sistemul imunitar.

Medicamentele antivirale nu sunt disponibile fără rețetă și pot fi prescrise numai de un medic. Medicamentele antivirale pot ajuta la scurtarea duratei infecției. În general, acestea funcționează prin oprirea creșterii și înmulțirii virusului.

Medicamente pentru infecţiile virale

Exemple de medicamente antivirale includ:

  • Inhibitori de protează
  • Inhibitori virali ADN polimerazei
  • Inhibitori de integrază

Infecțiile fungice

La fel ca bacteriile, ciupercile pot fi găsite în mod natural în mediul înconjurător și pe suprafața corpului uman. Infecțiile fungice apar, în general, atunci când sistemul imunitar al organismului și apărarea naturală sunt copleșite. Infecțiile fungice sunt mai frecvente la pacienții cu sistemul imunitar compromis.

Infecțiile fungice pot fi foarte greu de tratat și de obicei persistă mult timp. Câteva exemple de infecții fungice comune includ piciorul de atlet, infecții cu drojdie (candida) și infecții fungice ale sinusurilor. Unele infecții fungice pot fi foarte grave, cum ar fi meningita. Se pot obține tampoane de cultură pentru a identifica în mod corespunzător speciile de ciuperci care cauzează infecția.

Există mai multe tipuri de medicamente antifungice disponibile. Antifungicele pot acționa în diferite moduri, cum ar fi atacul peretelui celular sau membrana celulară fungică. Fără un perete celular sau o membrană celulară funcțională, celula fungică își scurge conținutul și moare.

Medicamente pentru infecţiile fungice

Medicamentele antifungice includ:

  • Alilamine
  • Azoli
  • Echinocandinele
  • Poliene

Infecțiile parazitare

Paraziții sunt microorganisme care depind de un organism gazdă pentru a supraviețui. Spre deosebire de bacterii și viruși, unii paraziți pot fi suficient de mari pentru a fi văzuți fără microscop. Chiar dacă infecțiile parazitare sunt frecvent asociate cu regiunile tropicale și subtropicale, ele pot apărea și în America de Nord. Malaria este o infecție parazită comună transmisă prin mușcătura unui țânțar. A provocat aproximativ 627.000 de decese la nivel global în 2020. Exemple de alte infecții parazitare includ giardioza, toxoplasmoza, infecția cu vierme și dizenteria amibiană.

Tratamentul infecţiilor parazitare

Tratamentul infecțiilor parazitare depinde de tipul de parazit care provoacă infecția. Clorochina sau chinina pot fi utilizate pentru tratarea malariei, în funcție de severitatea bolii și de zona geografică în care a fost dobândită infecția. Metronidazolum este un antibiotic care poate fi utilizat pentru tratamentul infecțiilor parazitare, cum ar fi trichomonaza și amebiaza. Mebendazolul este un agent antiparazitar adesea folosit pentru tratamentul infecțiilor cu viermi parazitari.

De reținut!

Semnele și simptomele diferitelor infecții se pot suprapune și pot fi similare. Unele dintre semnele comune de infecție includ febră, frisoane, dureri musculare și oboseală. Prin urmare, este important să contactezi un medic pentru o evaluare și un diagnostic adecvat. Recunoașterea precoce și identificarea cauzei poate ajuta la prevenirea complicațiilor. Unele măsuri preventive care pot ajuta la reducerea incidenței infecțiilor includ spălarea minuțioasă a mâinilor, manipularea corectă a alimentelor, rămânerea la curent cu vaccinările, evitarea contactului apropiat cu bolnavii și evitarea împărtășirii obiectelor personale.

Cum te ajută Optimerix să găsești produse pentru infecție

Dacă deschizi aplicația Optimerix la fluxul "rețetă simplă" și cauţi spre exemplu metronidazolum, folosit în infecțiile parazitare, aplicația returnează o sumedenie de produse care conțin metronidazolum. Se poate alege de pe butonul filtrează forma de prescriere unde avem variantele  P-6L, P-RF, PR, iar aceste prescurtări dacă nu ştii ce înseamnă le ai explicate la butonul "Ajutor" din interfața principală a aplicației. La fel se poate proceda și pentru căutarea de mebendazolum sau antibiotice folosite în infecțiile bacteriene.

Cu ajutorul tab-ului "Filtrează" ai posibilitatea să alegi din "Substanța Activă" varianta de metronidazolum simplu, sau combinat sub forma de metronidazolum+clotrimazolum și metronidazolum+miconazolum, sub diferite forme farmaceutice și concentrații (caps, compr vaginale,crema vag., compr filmate, ovule, sol perf,sol. vag.,etc). Toate acestea te ajută să afli ce produse există pe piață, în funcție de ce afecțiune ai, să vezi prospectul produsului, modul de ambalare. Dacă produsul intră în categoria "medicament", adică se eliberează cu rețetă de la medic, poţi da click pe el și în dreptul prețului vei vedea că aplicațiaarată prețul maxim per cutie și co-plata pe lista A.

Aplicația Optimerix are și butonul de ordonează după (cel mai ieftin, cel mai scump, relevanță) și foarte important, dacă alegi ordonarea după "cel mai ieftin", aplicația ordonează produsele în funcție de prețul per pastilă, nu per cutie, lucru care te ajută să afli într-adevăr care este cel mai ieftin produs.

Într-o etapă foarte apropiată, când o să se listeze cât mai multe farmacii în aplicație vor fi prezente și prețurile la OTC-uri în fiecare farmacie și ai şansa să câştigi cupoane de reducere atât la rețete cât și la vânzare liberă dacă te prezinţi cu ele în farmacii.

Optimerix te poate ajuta să economisiți până la 90% la medicamentele de marcă și cele generice! Instalează acum aplicaţia gratuit din Google Play şi AppStore şi beneficiază de avantajele multiple!

tratament-infectii-medicamente