Plafonul de pensie pentru care se acordă medicamente compensate a fost modificat de CNAS
Începând din anul 2023, plafonul de pensie pentru care se acordă o compensare de 90% a prețului de referință al medicamentelor de pe sublista B va crește de la 1429 lei la 1608 lei, conform Hotărârii de Guvern nr. 1556/2022, publicate în Monitorul Oficial.
Beneficii pentru pensionari
Acest program de compensare va fi benefic pentru toți pensionarii cu venituri sub această valoare, indiferent dacă mai au și alte surse de venit.
În ceea ce privește plafonul de pensie pentru care se acordă această compensare, trebuie menționat că nu sunt luate în considerare ajutoarele financiare acordate prin Ordonanța de Urgență nr. 168/2022 pentru pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale/sectoriale de pensii, cu venituri mai mici sau egale cu 3.000 lei/lună.
Acest ajutor va fi acordat în două tranșe, în luna ianuarie și octombrie 2023, prin intermediul caselor teritoriale/sectoriale de pensii.
Citește și Reguli de eliberare a unei reţete compensate
Prevederile legislative
Beneficiarii acestui program sunt pensionarii cu venituri din pensii și indemnizații sociale de până la 1608 lei pe lună, indiferent dacă mai au și alte surse de venit.
Aceștia vor primi o compensare de 90% a prețului de referință pentru medicamentele prevăzute în sublista B (cele pentru boli cronice) din Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, care include denumirile comune internaționale ale medicamentelor cu sau fără contribuție personală.
Medicamentele trebuie să fie prescrise în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate sau în cadrul programelor naționale de sănătate.
CNAS și casele de asigurări de sănătate au anunțat deja furnizorii de servicii medicale despre schimbările care vor apărea în modul de aplicare a programului de compensare menționat.
Medicamentele compensate
Medicamentele compensate sunt achitate parţial sau integral de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Acestea sunt prescrise medicul de familie sau de medicul specialist.
De medicamente compensate 100% beneficiază:
- copiii de până la 18 ani
- gravidele (pentru profilaxia şi tratamentul anemiilor, profilaxia malformaţiilor)
- persoanele cu boli acute şi cronice
Pentru adulţi medicamentele sunt compensate parţial, în procent de 30%, 50%, 70%, 90% şi 100%.
Pentru a afla ce nivel de compensare au medicamentele pe care trebuie să le iei lună de lună instalează acum aplicația Optimerix din Google Play, AppStore sau Huawei Gallery App.