Ce sunt medicamentele cu eliberare prelungită şi cum funcţionează?
Inovaţia în domeniul farmaceutic este extrem de importantă. Companiile investesc constant atât în dezvoltarea de noi medicamente, cât şi pentru îmbunătăţirea produselor deja existente pe piaţa. Un exemplu în acest sens este reprezentat de medicamentele cu eliberare prelungită. Îţi prezentăm, aşadar, informaţii de interes privind aceste produse farmaceutice: ce sunt medicamentele cu eliberare prelungită şi cum funcţionează?
Eficacitatea unui medicament poate fi redusă dacă acesta nu este luat la timp. Şi din acest motiv au apărut pe piaţa aşa-numite medicamente cu eliberare prelungită, cu ajutorul cărora substanţa activă este eliberată în organism în decurs a 24 de ore de la luarea comprimatului.
Pacienţii nu mai sunt nevoiţi să administreze pastile de mai multe ori pe zi, mai ales în cazul afecţiunilor care au simptome care pot reveni constant.
Ce sunt medicamentele cu eliberare prelungită?
Medicamentele cu eliberare prelungită reprezintă acele comprimate care îmbunătăţesc eficacitatea și siguranța acestuia prin controlul vitezei de eliberare, perioadei de eliberare și a locului de eliberare al substanţei active în organism.
Astfel, vorbim de medicamente care sunt concepute astfel încât să elibereze substanța activă cu o viteză redusă și să mențină în organismul nostru concentrațiile acestora constante timp îndelungat.
Eliberarea substanței active se realizează cu o viteză predeterminată în tractul gastrointestinal.
Cum funcţionează medicamentele cu eliberare prelungită?
După ce am luat un medicament el ajunge în sistemul nostru digestiv. Acolo, comprimatul se descompune pentru că ajunge în contact cu enzimele digestive. După aceea, substanțele active sunt eliberate şi absorbite de organism.
Există două multe tipuri de medicamente cu eliberare prelungită în funcţie de locul în care ele se descompun: intestinosolvent (se descompun în intestin) şi gastrosolvent (în stomac). Totul depinde de învelişul pe care medicamentele îl au şi care este conceput pentru a fi rezistent la enzime din tractul nostru digestiv.
Citeşte şi Diferenţa dintre medicamentele generice şi cele originale
Ce avantaje au medicamentele cu eliberare prelungită?
Eliberarea treptată și constantă a unor cantități suplimentare de substanță activă permite administrarea unor doze mai mari de medicament la o perioadă mai lungă de timp.
De asemenea, se reduc fluctuaţiile de substanţă activă eliberată, fapt care are o legătură directă cu creşterea eficacităţii tratamentului.
Creşte biodisponibilitatea tratamentelor, fiind vorba de un factor important care determină modurile de dozare necesare ale medicamentelor.
În plus, se reduce intensitatea efectelor adverse, în special a efectelor secundare digestive (greață, vărsături, dureri de stomac).
Un alt avantaj al medicamentelor cu eliberare prelungită este cel financiar. Cu toate că preţurile acestor produse este mai ridicat, per total costul tratamentului este mai mic întrucât nu se mai administrează atât de multe comprimate pe zi.
Aşadar, medicamentele cu eliberare prelungită deţin un rol remarcabil în îmbunătățirea calității vieții pacientului, atât prin reducerea costurilor cu tratamentul, cât și prin diminuare reacțiilor adverse și scăderea frecvenței administrării comprimatelor.
Dacă medicul ţi-a recomandat un tratament format din comprimate cu eliberare prelungită, aplicaţia Optimerix te poate ajută să găsești cele mai bune prețuri la medicamente!
Află acum cum funcționează aplicaţia Optimerix!