Regimul alimentar recomandat pacienților cu diabet zaharat

Principiile dietei în diabetul zaharat

Regimul alimentar este de o importanță primordială în tratamentul diabetului, fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii.

El ajută nu numai la echilibrarea glicemiei, ci contribuie și la evitarea complicațiilor diabetului – hipoglicemie sau hiperglicemie și, pe termen lung, reduce riscurile de boli renale, neurologice sau cardiovasculare.

Regimul alimentar al diabeticului trebuie să includă suficiente calorii pentru a menține o greutate sănătoasă, să asigure o creștere normală la copii și adolescenți și să corespundă nevoilor suplimentare în caz de:

  • activitate fizică
  • sarcină
  • alăptare
  • boală

Scopul dietei este acela de a asigura un aport adecvat de elemente nutritive, atât calitativ, cât si cantitativ. Pentru aceasta, alimentația trebuie:

  • să respecte un anumit orar (evitând astfel variațiile insulinei)
  • să fie fragmentată în 3 mese și 2 gustări

Ce este raţia calorică?

Rația calorică va fi ajustată pentru a aduce greutatea reală la cea optimă. Pentru aceasta se va folosi calculul indicelui de masă corporală IMC.

IMC=G/T² unde G=greutatea în kilograme și T=înălțimea în metri.

Semnificația IMC: 

Valoare IMC

Interpretare

<18,5

Subponderal

=18,5-24,9

Normoponderal

=25-29,9

Supraponderal

=30-39,9

Obezitate

>40

Obezitate morbidă

  • la bărbați se consideră ca fiind un IMC normal < 25
  • la femei se consideră ca fiind un IMC normal < 24

Dieta la pacienții diabetici va fi ușor hipocalorică la obezi și ușor hipercalorică la subponderali.

H3: Raportul glucide - lipide - proteine în cazul pacienților cu diabet zaharat 

Raportul între principiile nutritive este următorul:

Glucide 50-60%

Lipide 25-35%

Proteine 15%


Glucidele în diabet sunt indispensabile vieții, dar trebuie cântărite pentru a stabiliza glicemia pe tot parcursul zilei.

Rația zilnică trebuie fragmentată pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei postprandiale.

Produsele zaharoase

Zahărul, dulceața, produsele de cofetărie și patiserie sunt bogate în glucide simple, iar consumul lor trebuie limitat; în plus aceste alimente nu participă la realizarea unui echilibru nutrițional, fiind lipsite în mare parte sau complet de vitamine și săruri minerale.

De aceea, se recomandă limitarea consumului acestor alimente de către toate persoanele și nu numai de către diabetici.

Cerealele și leguminoasele

Acestea trebuie consumate în cantități cât mai mari, deoarece furnizează energia necesară pentru buna funcționare a organismului.

Fructele

Sunt bogate în glucide simple, dar trebuie consumate zilnic pentru a acoperi necesarul de vitamna C, săruri minerale și fibre. Se recomandă consumul a 2 fructe pe zi, din care unul să fie citric.

Fibrele alimentare

Un regim bogat în fibre alimentare poate reduce necesarul de insulină și determină o micsorare a glicemiei postprandiale.

Fibrele alimentare încetinesc absorbția glucidelor și contribuie la diminuarea nivelului de colesterol din sânge, ducând astfel la reducerea riscurilor cardio-vasculare.

Fibrele alimentare trebuie introduse treptat în alimentație, pentru a evita neplăcerile ce pot apărea în urma unei creșteri bruște a consumului (meteorism, flatulență, diaree).

Se recomandă fibre solubile din:

  • orz
  • ovăz
  • leguminoase
  • caise, piersici, căpşuni.

Proteinele in diabet

Se recomandă favorizarea consumului de proteine ce provin din "carnea albă" – pasăre și pește, din lactate și din legume.

Trebuie însă evitat un consumul excesiv de proteine, căci acesta poate antrena o deteriorare a funcției renale.

Băuturile în diabet

Apa este băutura ideală pentru bolnavii de diabet.

Sucurile, băuturile carbogazoase au un conținut mare de zahăr pe litru, de aceea, ele nu pot fi incluse în rația zilnică a diabeticului fără a fi măsurate.

Băuturile alcoolice trebuie excluse, fiind rareori permise, cu condiția să fie consumate cu moderație doar în timpul mesei, iar caloriile conținute să fie luate în calculul rației din ziua respectivă.

Sucul de praz este recomandat ca diuretic și este foarte bun în dieta diabeticilor, fiind bogat în polizaharide, vitaminele B, C, și K, Fe, Ca, Mg. Se poate bea câte un pahar de 80-100 ml de suc de praz, de 3 ori pe zi, înaintea meselor.

Alimente ce se pot consuma fără restricții în diabetul zaharat

  • carne albă
  • brânzeturi: brânză de vaci, caș, telemea, urdă, cașcaval
  • ouă
  • grăsimi: unt, smântână, frișcă, uleiuri vegetale
  • legume: ardei gras, roșii, vinete, castraveți, spanac, conopidă, fasole verde, ridichi, lobodă, ciuperci, bame, andive, salată verde
  • fructe: lămâi, nuci, pepene galben

Tratamentul fitoterapeutic pentru pacienţii cu diabet

Plante cu acțiune hipoglicemiantă

  • rădăcină de brusture
  • frunzele de afin
  • frunzele de nuc
  • frunzele de anghinare
  • frunzele de dud negru
  • frunzele de urzică
  • rădăcina și frunzele de cicoare
  • teci de fasole.

Tratamentul diabetului este presupune un cumul de factori precum o dieta adecvata, program de exerciții fizice, scadere in greutate, monitorizarea glicemiei și dacă este nevoie tratament medicamentos. O bună cooperare cu medicul specialist te va ajuta sa ții boala sub control și să previi apariția unor complicații grave. 

În cazul în care ești diagnosticat cu diabet și ai indicație medicamentoasă, te încurajăm să verifici în prealabil prețul rețetei tale folosind aplicația Optimerix.

regimul_alimentar_recomandat_pacienților_cu _diabet_zaharat