Alimente care conţin vitamina D

Ştiai că vitamina D deţine un rol extrem de important pentru organismul nostru? Această substanţă nutritivă îmbunătăţeşte răspunsul sistemului imunitar al corpului atunci când acesta intră în contact cu un virus. 
Vitamina D este esenţială pentru a ne feri de infecţiile respiratorii, de tuse, nas infundat, pentru a avea o stare generală de bine şi pentru a preveni problemele sistemului osos.

Vitamina D2 şi vitamina D3

Vitamina D este disponibilă în două forme:

  • Vitamina D2: ergocalciferolul care se obține din ergosterol, o substanță prezența în diverse țesuturi animale și vegetale.
  • Vitamina D3: colecalciferol, care prin expunerea la razele ultraviolete se transformă în vitamina D3.

Vitamina D şi expunerea la soare

În plus, vitamina D este cea care ajută organismul să asimileze calciul. Ea este produsă de organismul nostru în mod natural atunci când ne expunem la soare. Pe timpul iernii, când zilele cu soare sunt din ce în ce mai reduse, ne putem confrunta cu un deficit de vitamina D. Totuşi pentru a evita o astfel de problemă, trebuie să ştii că vitamina D se regăseşte în mai multe alimente. 
Prin urmare, îţi prezentăm alimentele care conţin vitamina D şi care ajută la o absorbție mai bună a acesteia. Pentru sintetizarea vitaminei D avem nevoie de grăsimi vegetale şi de grăsimi naturale, întrucât această substanţă nutritivă este liposolubilă, mai exact spus este solubilă în grăsimi. 

Necesarul zilnic de vitamina D

Recomandările medicilor arată că dozele zilnice recomandate de vitamina D sunt următoarele:

  • Copii (0-12 luni): 10 mcg
  • Copii (1-18 ani): 15 mcg
  • Adulţi (până la vârsta de 70 de ani): 15 mcg
  • Adulţi (peste vârsta de 70 de ani): 20 mcg
  • Femei însărcinate sau care alăptează: 20 mcg

Alimente care conţin vitamina D

Aşadar, ce alimente este indicat să consumăm pentru a nu duce lipsă de vitamine D?

Ouăle 

Vitamina D se găseşte în gălbenuş ouălor.

În urma unui studiu s-a ajuns la concluzia că o porţie medie de ouă (2 x 60 g ouă) conține 8,2 mcg de vitamina D. Vorbim de o parte substanțială din aportul recomandat zilnic de vitamina D. Aşadar, se poate spune că ouăle sunt una dintre cele mai mari surse naturale de vitamina D.

Peştele

Somonul, peştele spadă, codul, heringul şi sardinele se numără printre speciile de peşti care conțin cel mai ridicat nivel de vitamina D.
De exemplu, 100 de grame de somon conţine 14,2 mcg de vitamina D. De asemenea şi celelalte tipuri de peşte conţin procente importante din aportul recomandat zilnic de vitamina D. 

Ciupercile

Ciupercile conţin 10 mcg de vitamina D. Dacă nu luăm în considerare alimentele fortificate cu vitamina D, ciupercile sunt singura sursă vegetală a acesteia. La fel ca oamenii, ciupercile pot sintetiza această vitamină atunci când sunt expuse la lumina UV. Cu toate acestea, ciupercile produc vitamina D2, în timp ce animalele produc vitamina D3.

Carnea roşie

O altă sursă importantă de vitamina D este reprezentată de carnea roşie. Cel mai ridicat nivel se regăseşte în ficatul de vită (1,1 mcg), însă acest organ are şi un nivel ridicat de colesterol şi din acest motiv nu trebuie consumat în cantităţi prea mari. 

Vitamina D se mai găseşte şi în produsele lactate, carnea de porc, pui sau curcan, nivelul fiind însă sub 1 mcg. 

Carenţa de vitamina D poate avea multiple efecte negative asupra organismului (risc de osteoporoză, disconfort muscular, hipertensiune, dureri osoase, risc crescut de fracturi şi infecţii), însă nu este indicat să luăm suplimente care conţin această substanţă fără indicaţia terapeutică a unui medic. 

Dacă medicul tău ţi-a prescris suplimente cu vitamina D, aplicaţia Optimerix te poate ajuta să găseşte preţurile cele mai avantajoasă. Nu trebuie decât să o instalezi, să scanezi reţeta de la medic sau să introduci manual produsele farmaceutice prescrise şi poţi face economii de până la 90% din costul total al prescripţiei medicale. 

AlimentecareconinvitaminaD.jpg