Plăţi mai mari pentru medicamente de la 1 martie 2022: Cum te ajută Optimerix să faci economii cu reţetete compensate?

Veşti proaste la început de primăvară! Preţurile unor medicamente compensate s-au modificat de la 1 martie 2022, iar pacienţii au avut surprize neplăcute atunci când au mers la farmacie pentru a-şi ridica reţetele. Ei au fost nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi cumpăra medicamentele, suportând o coplată mai mare, în contextul în care preţurile de referinţă pentru unele produse farmaceutice compensate au fost reduse. 

Îţi prezentăm modificările legislative aduse pe segmentul medicamentelor compensate care au intrat în vigoare de la 1 martie 2022 şi ce soluţie gratuită poţi folosi pentru a face economii substanţiale atunci când mergi la farmacie pentru a-ţi ridica reţeta primită de la medic! 

Modificări legislative de la 1 martie 2022

Începând cu data de 1 martie 2022, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au modificat prețurile medicamentelor care se eliberează pe bază de reţetă și prețurile de referință pentru o serie de produse farmaceutice cuprinse în listele de medicamente compensate. Mai exact, au fost emise Ordinul privind aprobarea modului de calcul, a listei denumirilor comerciale şi a preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor de sănătate şi a metodologiei de calcul al acestora (Odinul MS şi CNAS nr. 117 din 28.02.2022) , precum şi Ordinul pentru aprobarea preţurilor de referinţă pe unitate terapeutică pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală prescrise în tratamentul ambulatoriu şi a Listei preţurilor de referinţă pe unitate terapeutică aferente medicamentelor (denumiri comerciale) din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor pentru sublistele A,B,C (secţiunile C1 şi C3) şi D (Ordinul CNAS nr. 116 din 28.02.2022) 

Ce înseamnă acest lucru pentru pacienţi? 

În unele cazuri, cum este cel al pacienţilor cu diabet, scăderea preţurilor de referinţă nu înseamnă o scădere a costurilor pe care ei trebuie să le suporte din buzunar, ci o creştere a coplăţii, adică a diferenţei de bani pe care aceşti pacienţi trebui să o plătească la farmacie atunci când merg să îşi ridice reţeta. 

Preţul de referinţă este reprezentat de costul pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îl decontează, adică cel pe care îl plăteşte din bugetul asigurărilor sociale de sănătate, în timp ce coplata este suma pe care trebuie să o achite pacientul când merge să ridice o reţetă din farmacie. 

Aşadar, pentru rețete compensate, CNAS decontează o anumită sumă, iar diferenţa este plătită de către pacient. În cazul în care CNAS decontează tot prețul de la raft al medicamentului, coplata este zero, adică pacientul nu mai plăteşte niciun leu atunci când merge în farmacie să ridice reţeta. Aşa se întâmpla înainte de 1 martie pentru pacienţii care sufereau de anumite boli cronice, cum este diabetul.

Pacienţii cu diabet trebuie să plătească mai mulţi bani din buzunar de la 1 martie 2022

De exemplu, pentru pacienţii cu diabet, până la data de 1 martie 2022, pentru medicamentul antidiabetic SIOFOR, suma pe care pacientul trebuia să o achite la farmacie (coplata) era de 0 (zero) lei pentru o cutie. După data de 1 martie 2022, coplată este de 4,02692 lei. 

O situaţia similară apare şi pentru Januvia, tot un medicament antidiabetic. Înainte de 1 martie 2022, coplata era de 0 (zero) lei, după 1 martie, aceasta ajunge la 20,16 lei pentru o cutie. 

Pentru Janumet (medicament indicat pentru îmbunătăţirea controlului glicemic), pacienţii trebuie să plătească acum 20,72 lei pentru o cutie, în timp ce înainte de 1 martie coplata era de 0 (zero) lei. 

Optimerix te ajută să găseşti tratamentul cel mai convenabil pentru tine

Dacă lună de lună ai de ridicat o prescripţie medicală, iar preţul pe care trebuie să îl plătești suplimentar pentru medicamente a crescut după data de 1 martie, când s-au aprobat Ordinele Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate menţionate mai sus, aplicaţia mobilă Optimerix poate reprezenta o soluţie optimă pentru tine. 

Aplicaţia te ajută să vezi dacă trebuie să achiţi bani în plus pentru reţeta ta în urma modificărilor preţurilor de referinţă pentru medicamente şi, de asemenea, îţi oferă alternativele de tratament pentru care vei plăti la fel ca înainte de 1 martie 2022.

Aşadar, pentru a nu avea surprize atunci când mergi la farmacie să ridici reţeta ta compensată, poţi apele la aplicaţia Optimerix, care se poate instala gratuit. 

Cu Optimerix este mai simplu ca oricând să estimezi cu ajutorul aplicaţiei costul reţetei tale şi să faci economii importante, de până la 90%. 

Aplicaţia a fost creată special pentru ca pacienţii să poată face cea mai bună alegere din punct de vedere financiar privind medicamentele de care au nevoie, în funcție de rețeta eliberată de medic.

Aplicaţia Optimerix vine în sprijinul pacienţilor ajutându-i să estimeze rapid costul reţetelor, 100% online, de pe telefonul mobil cu doar câteva clickuri. De asemenea, ei pot administra eficient mai multe prescripții medicale, folosind o singură platformă, şi să compare singuri prețul medicamentelor de care au nevoie, găsind astfel varianta cea mai potrivită bugetului propriu. 

Cum funcţionează Optimerix?

1. Creezi rapid un cont folosind doar numele şi numărul tău de telefon

2. Scanezi codul reţetei eliberate de medic sau cauţi manual substanța activă a medicamentului recomandat

3. Compari preţurile existente pe piață și estimezi costul rețetei tale 

4. Alegi alternativele de medicamente potrivite bugetului tău și le salvezi într-o listă, direct în aplicație. 

5. Mergi liniștit în farmacie cu lista configurată şi valoarea totală de plată gata estimată 

Optimerix te ajută să plăteşti un preț corect pentru medicamente și să deţii mai mult control asupra propriilor cheltuieli lunare. Poţi descărca gratuit aplicaţia Optimerix, direct pe telefonul mobil, din Google Play şi App Store.

Află mai multe detalii pe www.optimerix.ro.

cheltuieli_medicamente.jpeg