Ce medicamente sunt de obicei prescrise după un atac de cord?

Află ce medicamente sunt de obicei prescrise după un atac de cord! Îţi oferim informaţii esenţiale privind tratamentul pe care trebuie să îl urmezi

Boala de inimă este principala cauză de deces pentru oamenii din întreaga lume. Cel mai frecvent tip de boală de inimă este boala coronariană, care poate duce la un atac de cord - atunci când vasele de sânge coronare îngustate sau blocate împiedică sângele să ajungă la inimă. Din fericire, există mai multe tratamente pentru a ajuta la rezolvarea unui atac de cord pentru ca sângele să curgă din nou către inimă.

După ce ai avut un atac de cord, vasele inimii sunt afectate - iar riscul de a avea altul este mare. De fapt, aproximativ 25% din atacurile de cord anuale apar la oameni care au avut deja un atac de cord înainte. Din acest motiv, ţi se pot prescrie mai multe medicamente pentru a ajuta inima să se vindece sau pentru a împiedica un alt eveniment să se repete.

Recomandări cheie:

  • Boala de inimă este una dintre principalele cauze de deces pentru oamenii din întreaga lume
  • După un atac de cord, poate fi necesar să iei mai multe medicamente pentru a reduce riscul de a avea alt atac de cord, cum ar fi aspirina, o statină și un beta-blocant.
  • Este posibil să iei mai multe dintre aceste medicamente pentru tot restul vieții și este important să continui să le luați, cu excepția cazului în care medicul tău îţi oferă alte recomandări.

Citeşte mai departe pentru a afla mai multe informaţii despre medicamentele prescrise de obicei după un atac de cord și de ce sunt importante!

Ce medicamente sunt de obicei prescrise după un atac de cord?

Dacă eşti spitalizat și tratat pentru un atac de cord, probabil că vei începe să luați mai multe medicamente care vor fi administrate în continuare şi după ce ai fost externat, pentru a te ajuta să te recuperezi. 

Unul dintre obiectivele principale după externare este reducerea riscului de a avea un alt atac de cord. Aceasta implică adesea controlul tensiunii arteriale și al colesterolului, modificări ale stilului de viață (de exemplu, renunțarea la fumat, îmbunătățirea activității fizice, promovarea controlului greutății) și prevenirea cheagurilor de sânge.

Un cardiolog va supraveghea și va prescrie probabil aceste medicamente. De obicei, te vei vedea în mod obișnuit cardiologul pentru a te asigura că îţi îndeplinești obiectivele, iar medicul îţi va ajusta dozele sau îţi va schimba medicamentele dacă ai reacții adverse sau nu răspunzi suficient de bine la tratament.

Acestea fiind spuse, medicamentele prescrise se vor încadra probabil în următoarele clase descrise mai jos.

Antiplachetare

Medicamentele antiagregante plachetare reduc agregarea trombocitelor (celule din sânge implicate în coagulare) și previn formarea de cheaguri, care s-ar putea bloca în inimă și ar putea provoca un atac de cord. Există mai multe antiplachetare disponibile, dar cele două cele mai frecvent utilizate după atacuri de cord sunt aspirina și inhibitorii P2Y12.

Aspirina (acidum acetylsalicylicum)

Aspirina (acidum acetylsalicylicum) este disponibilă fără prescripție medicală (OTC) și probabil că va trebui să o iei pentru tot restul vieții pentru a preveni apariția unui alt atac de cord. Acum, majoritatea medicilor îţi vor spune să iei 75 mg de aspirină în fiecare zi.

Aspirina zilnică este recomandată pentru aproape toată lumea după un atac de cord, dar dacă nu o poţi lua din cauza unei alergii sau a unui alt motiv, medicul tău vă poate solicita să luați un inhibitor P2Y12. Aspirina poate fi utilizată și cu un inhibitor P2Y12 - acest lucru este discutat mai mult în continuare.

Efectele secundare frecvente ale aspirinei includ arsuri la nivelul stomacului și îţi poate crește riscul de sângerare. Medicul îţi va evalua istoricul de sănătate pentru a vedea dacă aceasta ar putea fi o problemă pentru tine.

Inhibitori P2Y12

Inhibitorii P2Y12 sunt medicamente care împiedică trombocitele să se lipească și să provoace cheaguri. Aceste medicamente includ clopidogrelum (Plavix, Trombex) și ticagrelor (Brilique). Similar cu aspirina, inhibitorii P2Y12 pot crește riscul de sângerare.

Inhibitorii P2Y12 pot fi utilizați din mai multe motive. După cum s-a descris mai sus, sunt o alternativă antiplachetă la aspirină (acidum acetylsalicylicum). De asemenea, medicul tău îţi poate indica să le iei timp de aproximativ 6 până la 12 luni în combinație cu aspirină zilnică după un atac de cord, mai ales dacă ai avut un stent.

Medicul tău va lua, de asemenea, în considerare factorii de risc personali și istoricul medical pentru a determina medicamentele antiagregante plachetare – și durata tratamentului – care sunt cele mai bune pentru tine după un atac de cord.

Statine

Statinele sunt medicamente care ajută la scăderea colesterolului LDL („rău”) prin scăderea cantității produse de ficatul tău. Acest lucru este important deoarece colesterolul ridicat este un factor de risc cunoscut pentru bolile de inimă.

După ce ai fost externat, medicul îţi va prescrie o rețetă pentru o statină pentru a reduce riscul de a avea un alt atac de cord. Dacă deja ai luat o statină înainte de eveniment, medicul poate decide să crească doza.

Există mai multe statine disponibile. Câteva exemple dintre cele care vi se pot prescrie includ atorvastatina, rosuvastatina și simvastatina.

Majoritatea oamenilor sunt capabili să tolereze statinele, dar ai putea experimenta dureri musculare în timp ce le iei. Există, de asemenea, un efect secundar rar - numit rabdomioliză - care poate duce la deteriorarea rinichilor din cauza afectării mușchilor. Statinele pot provoca, de asemenea, leziuni hepatice, deși acest lucru este rar.

Trebuie să anunţi medicul despre orice durere musculară, urină închisă la culoare sau îngălbenirea pielii sau a ochilor în timp ce luați o statină.

Beta-blocante

Beta-blocantele sunt medicamente care se leagă de anumiți receptori care ajută la scăderea ritmului cardiac și a stresului imediat după un atac de cord. De asemenea, ele pot scădea tensiunea arterială, ceea ce este important deoarece hipertensiunea arterială poate contribui la un atac de cord.

Este posibil ca medicul să îţi solicite să iei bisoprolol – beta-blocant care s-a dovedit a reduce riscul de a muri după un atac de cord dacă suferi de insuficiență cardiacă sau dacă inima nu pompează suficient sânge. Carvedilolul  este o altă opțiune cu acest beneficiu, dar funcționează ușor diferit.

După cum s-a descris mai sus, beta-blocantele vă pot scădea ritmul cardiac și tensiunea arterială, astfel încât medicul îşi poate solicita să monitorizezi acest lucru acasă cu un tensiometru. Beta-blocantele pot provoca, de asemenea, oboseală, amețeli și pot scădea libidoul.

Este important să nu încetezi brusc să luați beta-blocantele, deoarece ar putea cauza inimii mult stres.

Inhibitori ai ECA sau ARB

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) și blocanții receptorilor angiotensinei II (ARB) sunt două clase de medicamente care funcționează foarte similar pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale, dar funcționează prin căi diferite. Se crede că aceste medicamente pot ajuta la prevenirea leziunilor suplimentare ale inimii și la reducerea riscului de insuficiență cardiacă.

Inhibitorii ECA tind să fie prima alegere, dar uneori provoacă o tuse uscată. Dacă ai o tuse deranjantă sau dacă eşti alergic la inhibitorii ECA, medicul îţi poate prescrie un ARB.

Medicul tău îţi recomanda probabil să ieri un inhibitor al ECA pe termen lung sau un ARA după un atac de cord dacă ai anumite afecțiuni subiacente, cum ar fi:

  • Diabet
  • Probleme cu rinichii
  • Tensiune arterială crescută
  • Inima nu este capabilă să pompeze suficient de mult sânge în restul corpului

Exemple de inhibitori ai ECA includ lisinopril, enalapril. Exemple de ARB includ losartan, irbesartan  și olmesartan.

Inhibitorii ECA și ARA necesită de obicei analize de sânge pentru a se asigura că funcționează bine și nu vă afectează rinichii. După cum s-a menționat mai sus, inhibitorii ECA pot provoca o tuse care nu dispare, deși acest lucru tinde să fie mai puțin frecvent în cazul inhibitorilor ARB.

 

Cum te ajută Optimerix în găsirea celui mai ieftin tratament?

Aspirina (acidum acetylsalicylicum), Inhibitori P2Y12, Statinele, Beta-blocantele, Inhibitorii ai ECA sau ARB dacă le ai indicate pe rețete acestea sunt  disponibile și ca medicamente generice cu costuri mai mici. Dacă mergem în aplicația Optimerix la fluxul "rețetă simplă" și căutăm spre un exemplu de statină, adică atorvastatinum aplicația returnează o sumedenie de produse care conțin atorvastatinum. Se poate alege de pe butonul filtrează forma de prescriere unde avem variantele  P-6L, P-RF, PR, iar aceste prescurtări dacă nu ştii ce înseamnă le găseşti explicate dacă mergeți la butonul "Ajutor" din interfața principală a aplicației. La fel se poate proceda și pentru căutarea celorlalte produse de mai sus.

Cu ajutorul tab-ului "Filtrează" avem posibilitatea să alegem din "Substanța Activă" varianta de atorvastatinum simplă, sau combinată sub forma de atorvastatinum+amlodipinum sau ezetimibum+atorvastatinum sub diferite forme farmaceutice și concentrații (caps, compr.,compr film.,etc). Toate acestea te ajută să ştii ce produse există pe piață, în funcție de ce afecțiune ai, să vezi prospectul produsului, modul de ambalare, iar dacă produsul intră în categoria "medicament", adică cu rețetă de la medic, poţi da click pe el și în dreptul prețului vei vedea că aplicația îţi va arată prețul maxim per cutie şi co-plata pe lista A dacă deţii o rețetă de la medic. 

Aplicația are și butonul de ordonează după (cel mai ieftin, cel mai scump, relevanță) și foarte important, dacă alegi ordonarea după "cel mai ieftin", aplicația ordonează produsele în funcție de prețul per pastilă, nu per cutie, lucru care te ajută să afli care este cel mai ieftin produs.

Atorvastatina este destul de ieftină dar, puteți poţi diferit in funcție de denumirea comercială a produsului. 

Într-o etapă foarte apropiată, când o să se listeze cât mai multe farmacii în aplicație și își vor prezenta ofertele comerciale vor fi prezente și prețurile la OTC-uri în fiecare farmacie și ai şansa să câştigi și cupoane de reducere atât la rețete, cât și la vânzare liberă, dacă mergi cu ele în farmacii.

Optimerix te poate ajuta să economisiți până la 90% la medicamente. Instalează acum gratuit aplicaţia din AppStore şi Google Play

Alte medicamente pe care medicul ţi le poate prescrie

În funcție de condițiile tale de bază și de orice alți factori potențiali care contribuie la un atac de cord, ţi se pot prescrie și alte medicamente în plus față de cele enumerate mai sus. Aceasta ar putea include medicamente pentru a gestiona afecțiuni precum:

  • Diabet
  • Tensiune arterială crescută
  • Angină (durere în piept)
  • Fibrilație atrială (un tip de bătăi neregulate ale inimii)
  • Insuficiență cardiacă

Cât timp trebuie să iei medicamente după ce ați avut un atac de cord?

Probabil că vei urma tratamentul pentru tot restul vieții sau până când posibilele efecte secundare îţi vor limita capacitatea de a le continua.

De exemplu, deoarece beta-blocantele, inhibitorii ECA și BRA vă scad tensiunea arterială, medicul îţi poate reduce doza sau te poate obliga să încetezi să le mai iei dacă tensiunea arterială scade prea mult pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Aspirina poate fi, de asemenea, continuată pentru tot restul vieții, cu excepția cazului în care aveți un risc mare de sângerare. Dacă iei alte medicamente antiagregante plachetare, cum ar fi clopidogrel, ticagrelor și prasugrel, cardiologul te poate obliga să le iei timp de 12 luni.

În plus, statinele sunt adesea continuate pe termen lung pentru a vă menține colesterolul sub control.

Ce se întâmplă dacă încetezi să iei tratamentul recomandat de medic?

Dacă încetezi să iei este medicamente, este posibil ca inima ta să nu-și revină după daunele care au avut loc în timpul unui atac de cord și ceilalți factori de risc pot să nu fie controlați, ceea ce crește riscul de a avea un alt atac de cord în viitor. De aceea, este important să nu întrerupi sau să schimbi modul în care iei aceste medicamente decât dacă eşti sfătuit de medic.

Concluzii

Atacurile de cord pot fi foarte înfricoșătoare, iar tu și cei dragi s-ar putea să fiți îngrijorați de recuperarea și prevenirea unui alt eveniment.

Vestea bună este că am parcurs un drum lung în gestionarea atacurilor de cord, iar îmbunătățirea stilului de viață, gestionarea altor afecțiuni și administrarea medicamentelor vor fi foarte importante pentru a reduce riscul de a avea din nou un atac de cord.

 

medicamente-atac-de-cord.jpg