5 întrebări frecvente despre medicamentele pe care eşti nevoit să le iei în călătorii?

Odată cu încetinirea restricțiilor legate de COVID-19, mulți oameni își fac planuri pentru călătoriile de vară. Într-un sondaj al călătorilor, aproximativ 1 din 3 persoane au spus că plănuiesc atât o călătorie națională, cât și una internațională în acest an.

Dacă plănuiești o călătorie viitoare și nu ești sigur ce să faci cu medicamentele tale, nu ești singur. Un studiu, a constatat că 58% dintre călători iau cel puțin un medicament în fiecare zi. A afla care sunt regulile cu privire la medicamentele într-un avion sau în timpul călătoriei poate fi dificil și confuz.

Aici, vom detalia câteva întrebări frecvente despre călătoriile cu medicamente. Vom include, de asemenea, pașii pe care îi puteți face pentru a vă asigura că totul decurge fără probleme în timpul călătoriei dvs.

Recomandări cheie

  • Puteți lua majoritatea medicamentelor în avion atunci când călătoriți. Dar există câteva excepții.
  • Planificați-vă întotdeauna să duceți mai multe medicamente decât vă așteptați să utilizați în timpul călătoriei pentru a evita să rămâneți fără. Dar se pot aplica unele restricții, în funcție de destinație.
  • Fiecare țară are reguli diferite cu privire la medicamentele pe care le puteți duce. Dacă călătoriți în străinătate, aflați în prealabil regulile țării de destinație.

1. Ce tipuri de medicamente pot lua în avion?

Majoritatea medicamentelor sunt permise în avioane. Există însă câteva excepții, pe care le vom detalia mai jos. Puteți alege să le transportați în bagajul de cală sau în bagajele de mână, dar dacă le puneți la cală se pot întâmpla întârzieri, iar bagajele se pot pierde. Deci, a avea medicamentele în bagajul de mână este cea mai sigură opțiune de a le păstra în posesia dumneavoastră. Puteți spre exemplu să vă puneți provizia suplimentară în bagajul de cală.

Când împachetați medicamentele în bagajele de mână, asigurați-vă că le puneți într-un recipient separat și le etichetați clar. Acest lucru va ajuta la facilitarea procesului de screening la aeroport.

Când călătoriți în SUA, nu trebuie să vă declarați medicamentele decât dacă sunt în formă lichidă.

Când călătoriți în străinătate, fiecare țară are reguli diferite. Contactați ambasada României a țării în care mergeți pentru orice cerințe. Dacă nu sunteți sigur, declarați-vă medicamentele oricum.

Mai jos sunt câteva lucruri de știut despre anumite tipuri de medicamente.

Pastile

În cazul pastilelor și medicamentelor de uz general (antiinflamatoare, antivomitive, antihistaminice etc.) legislația UE este laxă și nu restricționează în mod explicit transportul de medicamente în bagajul de mână și/sau cală, permițând pasagerilor să ia o cantitate de pastile pe avion suficientă pentru durata călătoriei în țările din Europa. Astfel, dacă plecați într-o vacanță de 30 de zile, puteți lua cu dumneavoastră fără nicio problemă medicamente suficiente pentru această perioadă. 

Dacă aveți nevoie să transportați pastile din categoria medicamentelor cu regim special (cele care au nevoie de prescripție medicală pentru a fi achiziționate și administrate), cum ar fi narcoticele, antibioticele, pastile pentru afecțiuni oncologice, somniferele, pastilele pentru tratamentul diabetului etc., puteți lua cu dumneavoastră în avion o cantitate suficientă pentru perioada pe care o veți petrece în călătorie. În cazul acestor medicamente va fi necesar să prezentați un act care dovedește o nevoie reală pentru utilizarea lor, cum ar fi rețeta primită de la medic sau o scrisoare medicală (preferabil într-o limbă de circulație internațională sau chiar limba țării în care călătoriți).

Păstrați toate pastilele pe care le aduceți în sticlele lor originale, dacă este posibil. Dacă le păstrați într-o cutie de pastile, asigurați-vă că aveți o rețetă pentru ele. Unele destinații pot avea cerințe specifice - verificați care sunt acestea dinainte.

Medicamente lichide

De obicei, atunci când aveți lichide în bagajele de mână, trebuie să urmați regula 3-1-1. Această regulă permite ducerea recipientelor de 100 ml sau 3,4 uncii sau mai mici care se potrivesc într-o pungă de dimensiunea unui litru sau 20x20 cm.

Regula 3-1-1 nu aplică se în totalitate medicamentelor lichide. Dacă aveți mai mult de 100 ml de medicament lichid, va trebui să îl declarați agentului Transportation Security Administration (TSA) la începutul screening-ului, să aveți retetă sau scrisoare medicală pentru medicament.

Medicamente injectabile

Puteți aduce medicamente injectabile (cum ar fi un stilou injector cu insulină sau Epipen) în bagajele de mână. Același lucru este valabil și pentru proviziile pentru diabet și flacoanele de insulină. Asigurați-vă că îi spuneți ofițerului TSA că aveți diabet și identificați clar aceste articole.

Dacă aveți nevoie de ace pentru a injecta medicamente, este în regulă să le aveți în bagajele de mână. Dar asta numai dacă aveți medicamentele injectabile cu ele. Dacă intenționați să utilizați medicamentele în timpul zborului, aduceți un mic recipient pentru obiecte ascuțite în care să vă puneți acele uzate.

Inhalatoare

Puteți aduce inhalatoare în avion, dar va trebui să o declarați la screening. Deși nu este obligatorie, etichetarea acestora poate face ca inspecțiile punctelor de control să se desfășoare mai ușor.

Medicamente controlate

Medicamentele controlate sunt cele care prezintă un risc de abuz și/sau dependență (cum ar fi medicamentele pentru durere opioide). Ca atare, ele sunt reglementate mai strict.

Puteți lua medicamente cu prescripție controlată în avion. Asigurați-vă că aduceți o rețetă  sau scrisoare medicală de la  medicul dvs.  care explică ce este medicamentul și pentru ce este utilizat.

În funcție de locul în care mergeți, pot exista restricții. Verificați acest lucru din timp și colaborați cu ambasada locală a României din țara unde mergeți (dacă este cazul).

2. Cum împachetez cantitatea potrivită de medicamente?

Călătoria cu medicamente necesită planificare. O parte din această planificare este să vă dați seama de câte medicamente veți avea nevoie pentru a nu rămâne fără.

Pentru a evita acest lucru, împachetați mai multe medicamente decât credeți că veți avea nevoie. Cantitatea este de obicei de două ori mai mult, dar nu mai mult de 90 de zile, cu excepția cazului în care plecați într-o călătorie lungă.

Dar dacă călătoriți în străinătate, contactați ambasada locală a țării pentru a întreba despre reglementările acestora. Unele țări nu permit aprovizionarea mai mult de câteva zile pentru anumite medicamente.

Ce poți face dacă oricum rămâneți fără medicamente?

Cereți medicului dumneavoastră o rețetă suplimentară înainte de a pleca. În acest fel, vă puteți reaproviziona cu medicamente dacă rămâneți fără. 

Dacă călătoriți în străinătate, este posibil ca rețeta dumneavoastră să nu fie onorată în altă țară. Dacă rămâneți fără medicamente, contactați ambasada locală a României pentru a fi conectat cu furnizorii locali de asistență medicală și farmaciile. Evitați să cumpărați medicamente pe piețele deschise, deoarece acestea pot să nu fie sigure.

3. Cum pot păstra medicamentele la temperatura potrivită?

Temperaturile extreme pot afecta medicamentele și le pot face mai puțin eficiente. Prin urmare, este important să luați măsuri care să le păstreze în mod corespunzător.

De exemplu, împachetați medicamentele sensibile la temperatură (cum ar fi insulina) în bagajele de mână. Acest lucru îi împiedică să se răcească prea mult în bagajul de cală. Folosiți cutii de călătorie izolate pentru a transporta medicamentele refrigerate. Asigurați-vă că toate pachetele de gheață sunt înghețate solide pe măsură ce treceți prin securitate. Păstrarea medicamentelor în ambalajul lor original poate ajuta, de asemenea, să le păstrați în mod corespunzător.

Nu utilizați niciun medicament care începe să arate sau să miroasă diferit în timpul călătoriei. Acesta poate fi un semn că este deteriorat. Dacă se întâmplă acest lucru, utilizați rețeta suplimentară pentru a obține o reaprovizionare de la o farmacie locală.

4. Cum îmi pot ajuta copilul să călătorească cu medicamentele lui?

Dacă copilul dumneavoastră ia medicamente în mod regulat, o mică planificare poate ajuta foarte mult pentru a se asigura că se bucură de călătoria în siguranță.

Pentru a începe, poate fi util să faceți o călătorie mai scurtă ca o cursă de probă înainte de a merge pe una mai lungă. Acest lucru vă poate ajuta să vă dați seama cum să vă pregătiți cel mai bine. Asigurați-vă că îi învățați pe copil tot ce trebuie să știe despre călătoriile cu medicamentele.

De asemenea, este important să planificați screening-ul la aeroport. Materialele medicale precum pompele de insulină sau pompele iv sunt permise în avioane. Dacă copilul dumneavoastră folosește oricare dintre acestea, mergeți devreme la aeroport și informați ofițerul TSA la începutul inspecției.

Asigurați-vă că medicamentele lor sunt ușor accesibile în orice moment în timpul călătoriei. Acest lucru este important mai ales dacă folosesc medicamente de salvare, cum ar fi un inhalator sau Epipen.

5. Care sunt unele dintre cele mai frecvente legi pe care le încalcă oamenii când călătoresc cu medicamente?

Legile despre călătoriile cu medicamente pot fi dificile. Și cea mai mare confuzie se întâmplă atunci când călătorești în străinătate. Acest lucru se datorează faptului că cerințele se pot schimba în funcție de țara pe care o vizitați. Ca regulă generală, sunați întotdeauna la ambasada României a destinației dvs. sau vizitați site-ul lor pentru a obține cele mai actualizate informații. Mai jos sunt câteva greșeli comune pe care veți dori să le evitați.

  • Călătoria cu prea multe medicamente. Unele țări restricționează cantitatea de medicamente pe care o poți duce cu tine. Acesta este mai ales cazul substanțelor controlate. Este posibil chiar să fiți limitat la doar câteva zile de medicamente.
  • Călătoria cu medicamente interzise. Unele medicamente aprobate de FDA sunt interzise în anumite țări. De exemplu, nu puteți aduce pseudoefedrină sau medicamente stimulatoare pentru ADHD (cum ar fi Adderall) în Japonia.
  • Călătoria fără documente adecvate pentru medicamente controlate. Majoritatea țărilor cer rețeta sau scrisoare medicală , în mod ideal tradusă în limba locală. Unele țări (de exemplu, Japonia) vă solicită să solicitați în avans pentru a vă aduce medicamentele.

De reținut privind călătoria cu medicamente!

Călătoria cu medicamente necesită o anumită planificare în avans, dar nu trebuie să fie stresant.

Deși regulile variază în funcție de destinație, există multe resurse pentru informațiile pe care trebuie să le pregătiți.

Înainte de a călători cu medicamente, vizitați site-urile web ale companiei dumneavoastră aeriene și ale TSA. Dacă călătoriți în străinătate, contactați ambasada României a destinației dvs. pentru a confirma că respectați toate regulile. Verificați mai multe surse pentru a confirma informațiile pe care le găsiți.

intrebari-medicamente-calatorii