Află cum interacțiunea anumitor medicamente îți poate provoca mai mult rău decât bine

Amestecarea a două sau mai multe medicamente în organism poate uneori să creeze un dezastru și, în loc să beneficieze de sănătate, pacientul regresează. Multe persoane cred că aceste efecte nedorite sunt produse doar de medicamentele pe care nu le prescrie medicul.

Oricum, suplimentele alimentare și chiar alimentele pe care le mâncăm pot interactiona unele cu altele sau cu medicamentele, fie luate fără rețetă, fie prescrise, provocând probleme.

Plantele și vitaminele care nu sunt medicamente în sensul strict, sunt elemente chimice organice care reacționează unele cu altele și cu alte elemente chimice din organism.

Tipurile de interacțiuni care trebuie să vă preocupe sunt următoarele:

Medicamente care interacționează cu alte medicamente

În această categorie intră atât medicamente cu rețetă, cât și cele fără.

De exemplu, dacă luați un antiacid fără prescripție medicală în timp ce luați antibioticul Ciprofloxacină, efectul antibioticului scade.

Dacă luați anticoncepționale, va trebui să știți că antibioticul Rifampicin le poate scădea eficiența.

Miconazolul care este indicat în infecțiile fungice nu trebuie să fie luat împreună cu Warfarina pentru că pot apărea sângerări și vânătăi.

Sildenafil (Viagra) nu trebuie amestecat cu nitrați ( ca și nitroglicerina) folosiți în tratarea bolilor de inimă, iar unele antidepresive pot interacționa cu medicamente pentru hipertensiune.

Medicamente care interacționează cu suplimente alimentare

Există multe dovezi că plantele și vitaminele interacționează cu medicamente prescrise de medic sau care nu sunt recomandate pe retetă.

S-a descoperit recent că sunătoarea poate perturba efectele irinotecanului, un medicament standard în chimioterapie. De asemenea, sunătoarea poate neutraliza efectul warfarinului de subțiere a sângelui și a substanțelor digitalice (Digoxin) prevăzute pentru sănătatea inimii. Sunătoarea mai poate scădea și nivelul de teofilină, un medicament pentru astm.

Luând cantități mari de vitamina K, se poate anula acțiunea altor medicamente cu efect anticoagulant pe care persoana trebuie să le ia.

Medicamente care interacționează cu alimente și băuturi

Dacă se ia ciprofloxacină cu cafea, ciocolată sau chiar cu băuturi de tip cola conținând cafeină, pot apărea episoade de nervozitate sau stări maniacale.

Dacă alimentele conțin tiramină, cum sunt unele sosuri soia, se amestecă cu unii inhibitori MAO (o clasă de medicamente cel mai adesea prescrise pentru boli psihice), iar asta poate duce la o hipertensiune fatală.

Nu trebuie băut suc de grepfrut în timp ce se iau medicamente pentru tensiune sau ciclosporină. Procedând astfel se poate potența efectul acestor medicamente.

S-a descoperit că sucul de grepfrut are capacitatea de a inhiba o enzimă care metabolizează multe medicamente, permitând astfel ca nivelul medicamentului să se acumuleze în organism. Bătrânii pot fi deosebit de sensibili la această reacție.

Pentru că experimentele clinice pe oameni se bazează pe un număr mic de persoane, siguranța medicamentelor nu este complet stabilită până ce, medicamentul nu se va găsi pe piață și nu va fi încercat de multe persoane în viața reală. O problemă care, în realitate, este relativ rară nu poate deveni vizibilă până când medicamentul nu este luat de mai multe sute de mii de persoane. Cu toate că problema stârnește mari emoții, este imposibil să se prevadă dinainte fiecare reacție și interacțiune a medicamentului. Dacă oamenii se așteaptă la perfecțiune, nu sunt realiști. Investițiile în cercetare costă uneori nejustificat de mult, iar prețurile sigur vor crește, astfel că dezvoltarea medicamentelor noi, benefice pentru milioane de oameni, ar putea fi amânată la infinit sau chiar redusă.

De ce interacționează medicamentele?

În ultimii ani, cercetătorii au aflat că există o clasă de enzime care joacă un rol esențial în metabolismul și detoxifierea medicamentelor. Aceste enzime acționează, în primul rând în ficat, dar și în anumite zone ale tractului intestinal. De exemplu, există o singură enzimă( din cele 5 enzime CYP cunoscute care joacă un rol cheie în metabolizarea a aproape jumătate din medicamentele prescrise astăzi. Se numește CIP3A4. Deci, orice substanță - nu contează dacă este medicament prescris de medic, un aliment obișnuit, un produs fără rețetă sau o plantă ori supliment - care inhibă activitatea acestei enzime sau dimpotrivă, o intensifică va avea efect major asupra felului în care medicamentul va fi metabolizat în organism.

Dacă se produc mai multe enzime, medicamentul este eliminat din organism prea repede și eficiența lui scade. Dacă se produc mai puține enzime, medicamentul se poate acumula în organism atingând nivelele toxice.

În plus, este important să știți că multe medicamente acționează doar între doze minime și maxime apropiate. Ceea ce înseamnă că trebuie administrată o doză suficient de mare pentru ca medicamentul să fie eficient, fără a depăși o limită superioară care l-ar face toxic pentru organism.

Acum, când știm despre cele 5 enzime, medicamentele pot fi testate pur și simplu pentru a vedea dacă interacționează cu fiecare dintre aceste enzime. Știind care enzimă metabolizează un medicament, cercetătorii pot compara apoi medicamentul cu alte medicamente metabolizate de aceiași enzimă și eventual, pot face o listă de posibile interacțiuni. Dacă 2 medicamente folosesc aceiași enzimă, este posibil ca ele să se afle în conflict.

Sigur, testele de laborator nu pot determina întreaga evoluție, dar pot indica modul în care să se stabilească ținta încercărilor, ceea ce poate clarifica eventualele probleme înainte ca medicamentul să ajungă pe piață. Membrii unor grupuri etnice pot produce foarte puțin dintr-o enzimă și foarte mult din altele. Asta înseamnă că unele persoane nu sunt capabile să metabolizeze un medicament nou și problemele trebuie identificate dinainte.

Interacțiunea plantelor cu medicamentele

Am semnalat mai devreme că sunătoarea are capacitatea să afecteze activitatea unor medicament. Poate avea o influență foarte mare asupra enzimei CYP3A4. Ce se întâmplă în cazul altor plante? Știm că plantele nu sunt, în mod obișnuit, testate ca medicamentele prescrise de medic.

Cercetările adiționale au descoperit că extractul din planta kava kava făcut din Piper methysticum are capacitatea de a afecta CYP3A4, iar unii compuși ai kavalactonei afectează CYP3A23. Kava accentuează efectele secundare ale unor anestezice cum este valeriana.

Sterolii guggulsteron din planta guggul (Commiphora mukul) și echinacea (Echinacea purpurea) par să aibă același efect asupra unor enzime metabolizante.

Echinacea poate inversa efectul unor steroizi.

Efectul cafeinei, o substanță chimică utilă existentă în multe plante, a fost dovedit. Evident, este nevoie de mai multe cercetări ca să se vadă cum pot interacționa plantele cu alte substanțe și cu medicamentele prescrise.

Interacțiuni ale mineralelor cu medicamentele

Mineralele pot forma complexe (sau chelate) cu anumite medicamente. Acestea creează în organism structuri insolubile care nu pot fi absorbite.

Se știe că antibioticele și calciul formează o pereche interactivă. Calciul din sucul de portocale îmbogățit duce la chelarea ciprofloxacinei și levofloxacinei. Calciul face aceste antibiotice mai puțin eficiente, așa cum acționează și asupra tetraciclinei.

Printre altele, tetraciclinele se combină cu aluminiul si magneziu.

Carbonatul de calciu, folosit în mulți antiacizi poate fi luat cu cel puțin 4 ore înainte de a lua medicamentele.

Fierul formează complexe chimice cu ciprofloxacina și, la fel de bine, cu quinolona din antibioticele acid nalidixic și norfloxacin. Fierul se mai combină cu medicamentul levodopa administrat în boala Parkinson (L-dopa), compus care reduce efectul tuturor medicamentelor.

Cuprul, manganul, magneziul și zincul au efecte similare asupra antibioticelor din quinolonă.

Hidroxidul de magneziu pare să crească activitatea ibuprofenului, e posibil să crească ph-ul gastric și să creeze un mediu bun pentru absorbție. Trebuie multă atenție când se combină ibuprofenul cu hidroxidul de magneziu, pentru că o folosire îndelungată poate duce la creșterea riscului de iritații gastrointestinale.

Interacțiunea vitaminelor cu medicamentele

Interacțiunea dintre vitaminele și medicamentele prescrise sau cele care se dau fără rețetă este un domeniu deschis cercetării.

Am remarcat, că vitamina K contracarează efectul warfarinului, substanță cu efect anticoagulant.

Se știe că vitamina B6 (piridoxina) reduce nivelul de levodopa, medicament administrat în boala Parkinson.

Suplimentele de vitamina A, deși nu în cantitățile care se găsesc în multivitamine, pot reacționa prost cu isotretinoinul, folosit în tratarea acneei.

Acțiunea alimentelor și a medicamentelor

Produsele cu suplimente de fibre pot scădea semnificativ absorbția medicamentelor și a nutrienților (vitamine și minerale).

Produsele bazate pe psyllium folosit în laxative, vor fi luate cu cel puțin 2 ore înainte de a lua medicamente sau nutrienți.

Unele produse, cum sunt fibrele de tărâțe, laxativele care se umflă și alimentele care conțin pectină, ca de pildă, merele și perele, nu vor fi luate cu medicamente pentru inimă care conțin digoxină. Acestea scad efectul medicamentului, combinându-se cu el și diminuându-i concentrația.

Există multe studii recente legate de efectele sucului de grepfrut. S-a descoperit că sucul de grepfrut crește biovalabilitatea multor medicamente (crescând concentrația lor în organism) prin inhibarea enzimei CYP3A4 în intestinul subțire. Unele medicamente care par a fi afectate sunt:

  • medicamentul antihipertensiv cu substanța activă felodipina, nifedipină și nitrendipină
  • lovastatin și simvastatin medicamente care scad nivelul colesterolului
  • sedativele (tip benzodiazepin), alprazolam, diazepam, midazolam și triazolam
  • sedativul buspironă de tip non-benzodiazepin
  • anticonvulsivul carbamazepin
  • sidenafil, medicament pentru disfuncții erectile
  • ciclosporină, medicament imunosupresiv
  • saquivinar, inhibitor al proteazelor, folosit în tratamentul HIV
  • amiodarona, un medicament împotriva aritmiei

Reducerea riscului de interacțiune

Există multe lucruri pe care trebuie să le faceți ca să reduceți riscul interacțiunii.

  • Trebuie să citiți întotdeauna cu atenție atât prospectele pentru medicamentele prescrise, cât și cele care le cumpărați fără rețetă.
  • Nu vă încredeți în sfaturi neautorizate, deoarece ceea ce funcționează pentru prieteni și vecini poate să nu fie bun pentru dumneavoastră.
  • Transmiteți medicului dvs curant înainte de a vă prescrie rețeta medicamentele care le luați deja, inclusiv suplimente pe bază de plante, vitamine, minerale
  • Țineți evidența medicamentelor și a dozelor (câte miligrame sau capsule și cum se iau)
află cum interacțiunea anumitor medicamente îți poate provoca mai mult rău decât bine.jpg