Cum să faceți diferența dintre un atac de cord și un atac de panică?

Deşi au multe în comun, atacurile de cord şi cele de panică sunt afecţiune distincte. Cum să faceți diferența dintre un atac de cord și un atac de panică? Îţi oferim toate informaţiile de care ai nevoie privind simptomele şi tratamentul lor!

Recomandări cheie

  • Atacurile de cord și atacurile de panică au multe în comun, dar sunt afecțiuni diferite.
  • Unii dintre factorii de risc sunt aceiași.
  • Testele medicale te pot ajuta să determinați ce cauzele simptomelor tale.

Este important să obţii asistență medicală de urgență pentru simptome grave, cum ar fi durere în piept sau dificultăți de respirație, chiar dacă crezi că nu este un atac de cord.

Poate fi dificil să faci diferența dintre un atac de panică și un atac de cord, deoarece au multe simptome în comun, și au, de asemenea, factori de risc similari. Unii oameni au mai multe șanse de a avea un atac de cord, în timp ce alții sunt mai susceptibili de a avea atacuri de panică. Vom analiza împreună ce au în comun, ce este diferit și ce trebuie să faci dacă nu eşti sigur de simptomele pe care le ai!

Ce au în comun atacurile de cord și atacurile de panică?

Atacurile de cord și atacurile de panică sunt două afecțiuni foarte diferite care pot părea similare. Acest lucru are la bază faptul că ambele pot provoca simptome precum:

  • Dureri în piept
  • Dificultăți de respirație
  • Greaţă
  • Un sentiment de moarte iminentă - un sentiment puternic că ceva îngrozitor este pe cale să se întâmple

În unele cazuri, simptomele pot fi atât de asemănătoare încât poate fi greu de spus dacă ai un atac de panică sau un atac de cord.

Atât atacurile de cord, cât și atacurile de panică pot avea unii dintre aceiași factori de risc. De exemplu, stresul poate provoca atât atacuri de cord, cât și atacuri de panică. Anxietatea este foarte frecventă la persoanele care au atacuri de panică și la persoanele cu anumiți factori de risc pentru un atac de cord, cum ar fi bolile de inimă.

Care sunt diferențele dintre un atac de cord și un atac de panică?

Există câteva diferențe importante între un atac de cord și un atac de panică:

  • cauza simptomelor
  • durata simptomelor 
  • cine este mai predispus să aibă una sau alta

Cauza simptomelor este diferită

Una dintre diferențele majore dintre un atac de cord și un atac de panică este cauza simptomelor sau ceea ce se întâmplă de fapt în corpul tău pentru a declanșa atacul. În timpul unui atac de cord, nu curge suficient sânge către inimă, iar acest lucru încordează mușchiul inimii și poate duce la leziuni permanente. Fluxul sanguin redus provoacă simptome precum durere în piept și dificultăți de respirație și, cu timpul, poate afecta mușchiul inimii. Alte simptome comune ale unui atac de cord includ greață, durere în brațul stâng sau maxilar și amețeli.

Există teste și proceduri medicale care vă pot examina inima pentru a determina dacă ai un atac de cord și dacă mușchiul inimii a fost deteriorat.

Deși simptomele unui atac de panică se pot simți foarte asemănătoare cu un atac de cord, ele nu sunt legate de scăderea fluxului de sânge către inimă. De fapt, fluxul de sânge către inimă poate fi complet normal în timpul unui atac de panică. În schimb, atacurile de panică sunt cauzate de un răspuns exagerat de frică intensă la lucrurile din mediu care în mod normal nu ar provoca acest tip de reacție. Deoarece simptomele nu se datorează scăderii fluxului de sânge către inimă, rezultatele testelor medicale în timpul unui atac de panică sunt de obicei normale.

Durata simptomelor este diferită

O altă diferență importantă între un atac de cord și un atac de panică este cât durează simptomele. Pentru un atac de cord, simptomele durează adesea doar câteva minute până la câteva ore. Durerea în piept de la un atac de cord poate apare și dispare, dar este puțin probabil să apară zi de zi. 

Simptomele atacului de panică, pe de altă parte, durează de obicei aproximativ 10 minute, dar pot apărea de mai multe ori pe zi sau de mai multe zile la rând. Unii oameni se confruntă cu atacuri de panică zilnice; alții au simptome doar de câteva ori pe an.

Ce grupuri de oameni sunt predispuse la atac de cord și atac de panică

Atacurile de cord și atacurile de panică pot afecta pe oricine, la orice vârstă, dar unele modele sunt valabile pentru toată lumea. Bărbații și persoanele în vârstă au mai multe șanse de a avea un atac de cord, în timp ce femeile și persoanele mai tinere sunt mai susceptibile de a avea un atac de panică.

O persoană care are o afecțiune de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia sau tulburarea de stres post-traumatic, are mai multe șanse de a avea atacuri de panică decât cineva care nu prezintă aceste afecțiuni. Este posibil însă să ai atacuri de panică și să suferi și de boli de inimă. La fel, o persoană poate avea un atac de cord din senin, fără a avea niciun factor de risc cunoscut.

Există o modalitate de a face distincția medicală între un atac de cord și un atac de panică?

Profesioniștii din domeniul medical pot folosi uneori teste medicale concepute pentru a verifica inima pentru semne de deteriorare pentru a spune dacă ai avut un atac de cord sau un atac de panică. Aceste teste includ:

  • Electrocardiogramă (ECG): un monitor cardiac care examinează ritmul inimii și poate arăta dacă ai avut un atac de cord sau ai avut unul în trecut
  • Analize de sânge: testele de sânge pot arăta dovezi ale leziunilor mușchilor inimii
  • Ecocardiograma: o ecografie a inimii care analizează cât de bine funcționează mușchiul inimii
  • Test de efort: un test de efort care poate arăta cum răspunde inima la stres
  • Cateterism cardiac: un test care analizează fluxul de sânge către inimă și care poate arăta dacă există o parte a inimii care nu primește suficient flux sangvin

Dacă cineva are simptomele comune ale unui atac de cord, dar toate aceste teste sunt normale, este probabil că un atac de panică să fi cauzat simptomele.

Poate un atac de panică să provoace un atac de cord?

Deși simptomele unui atac de panică, de obicei, nu se datorează modificărilor fluxului sanguin către inimă, anxietatea îţi poate afecta tensiunea arterială și ritmul cardiac în moduri care cresc șansele de a avea un atac de cord. Acest lucru se datorează faptului că atacurile de panică vă pot crește temporar ritmul cardiac și tensiunea arterială și pot provoca spasme ale vaselor de sânge ale inimii. Aceste modificări temporare cresc stresul asupra inimii, ceea ce poate reduce fluxul de sânge către mușchiul inimii. La cineva cu boli de inimă sau cu factori de risc pentru boli de inimă, aceste modificări ale fluxului sanguin ar putea duce la un atac de cord.

Factorii de risc obișnuiți care ar putea expune pe cineva la riscul unui atac de cord din cauza unui atac de panică sau a unei alte situații stresante includ:

  • Hipertensiunea arterială cronică, mai ales dacă nu este controlată
  • Colesterolul ridicat
  • Fumatul

După cum am menționat mai devreme, unii dintre factorii de risc pentru atacurile de cord și atacurile de panică sunt similari. Unele studii au arătat că persoanele cu atacuri de panică frecvente sau cu o tulburare de panică au mai multe șanse de a avea probleme cardiace. Acest lucru nu înseamnă că atacurile de panică provoacă probleme cardiace. Înseamnă doar că există multă suprapunere între factorii de risc și simptomele ambelor afecțiuni. Persoanele care sunt susceptibile de a avea atacuri de panică sunt, de asemenea, probabil să aibă probleme cu inima și invers.

Ce declanșează un atac de panică?

Nimeni nu știe exact motivul pentru care unii oameni fac atacuri de panică. Un atac de panică are loc atunci când creierul unei persoane are un răspuns anormal la mediul său, iar declanșatorii care provoacă reacția pot fi diferiți pentru diferite persoane.

Factorii declanșatori comuni pentru atacurile de panică includ:

  • Stresul
  • Fobiile
  • Traumele sau stresul post-traumatic
  • Vorbitul în public
  • Cofeina

Unii oameni fac frecvent atacuri de panică. După ce au suferit mai multe atacuri, acești oameni pot ajunge în cele din urmă să recunoască și să prezică declanșatorii lor. Pentru alții, un atac de panică se poate întâmpla aleatoriu doar o dată sau de două ori, fără un declanșator cunoscut.

Uneori, afecțiunile medicale, medicamentele sau consumul de substanțe pot declanșa atacuri de panică. Condițiile medicale care pot declanșa un atac de panică includ:

  • Tiroida hiperactivă
  • Nivelul scăzut de zahăr din sânge
  • Stresul post traumatic
  • Depresia sau altă afecțiune mintală
  • Inflamația a urechii interne, numită labirintită
  • Tumoare, cunoscută sub numele de feocromocitom, care provoacă creșterea hormonilor de stres în corp

Medicamentele care pot declanșa un atac de panică includ cele utilizate pentru a trata astmul și unele afecțiuni cardiace. La unii oameni, anumite substanțe pot declanșa atacuri de panică. Acestea includ:

  • Cofeina
  • Alcoolul
  • Nicotina
  • Medicamentele ilegale

Cum poţi să opreşti  un atac de panică

Dacă îţi dai seama că ai un atac de panică, există câteva lucruri pe care le poţi face. Mai întâi, încearcă să ieșiți din situația care a declanșat atacul. Apoi, respiră lent și adânc și încearcă să te calmezi. Uneori, vorbirea cu un prieten de încredere ajută.

Pentru atacurile de panică repetate sau frecvente meditația și mindfulness te pot ajuta să le faci faţă mai uşor. Mindfulness înseamnă să-ți recunoști reacția fizică și să-ți reamintești că nu există niciun pericol real. 

De asemenea, medicamentele anti-anxietate sau medicamentele care încetinesc ritmul cardiac pot ajuta la scăderea frecvenței atacurilor.

Când ar trebui să mergi la urgență pentru un atac de panică?

Dacă ai dureri în piept sau dificultăți de respirație și aceasta este prima dată când ai aceste simptome ar trebui să mergi imediat la camera de urgență. Simptomele ar putea fi un atac de panică, dar ar putea fi, de asemenea, un semn al mai multor alte probleme medicale grave, cum ar fi un atac de cord, un atac de astm sau un cheag de sânge în plămâni. 

Dacă nu ai avut niciodată un atac de panică, nu este sigur să presupui că aceste simptome provin dintr-un atac de panică. Ar trebui să ai o evaluare medicală urgentă pentru a te asigura că simptomele tale nu provin dintr-o afecțiune care pune viața în pericol.

Dacă ai avut atacuri de panică în trecut, dar simptomele dumneavoastră par diferite sau mai severe, ar trebui să primeşte îngrijiri de urgență. Este posibil ca un atac de panică să ducă la un atac de cord sau la alte probleme grave ale inimii. Evaluarea de urgență ar putea ajuta la determinarea cauzei simptomelor tale, iar medicul tău le poate trata, astfel încât să te simţi bine mai repede.

Cum să tratezi un atac de cord

Un atac de cord este o urgență. Dacă crezi că tu sau cineva din apropiere ați putea avea un atac de cord, sunați imediat la 112. Dacă nu este tratat rapid, un atac de cord poate provoca leziuni cardiace grave, stop cardiac sau deces. Cu cât ajungi mai devreme la spital, cu atât profesioniștii din domeniul medical te pot evalua mai devreme și pot începe tratamentul de salvare, dacă este necesar.

Concluzii

Poate fi dificil să faci diferența dintre un atac de panică și un atac de cord, deoarece multe simptome și factori de risc sunt similare. Uneori, cât de des apar simptomele și cât durează acestea pot sugera care afecțiune este mai probabilă - dar nu întotdeauna. Atacurile de cord tind să fie mai frecvente la bărbați și la persoanele în vârstă, în timp ce atacurile de panică sunt mai frecvente la femei și la tineri, dar ambele se pot întâmpla oricui, la orice vârstă. La unii oameni, atacurile de panică pot duce la un atac de cord, așa că este întotdeauna important să obţii asistență medicală de urgență pentru dureri în piept sau dificultăți de respirație.

 

diferenta-dintre-atac-de-cord-si-atac-de-panica.jpg