Moduri simple prin care te poți proteja de gripă în această perioadă a anului
Numărul cazurilor de gripă a crescut extrem de mult în România în ultimele săptămâni, însă autoritățile au decis să nu fie încă declarată epidemie pentru că acest lucru ar implica impunerea unor noi restricții. Va fi însă instituită „stare de alertă epidemică”.
În acest context, îți oferim informații importante despre gripă: cum se ia virusul gripal, cum poți evita îmbolnăvirea și ce poți face pentru a-ți întări sistemul imunitar.
Gripa, o infecție virală respiratorie acută
Gripa este o infecție virală respiratorie acută care poate provoca simptome severe și poate duce la complicații grave. Prevenirea gripei prin spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave și vaccinarea împotriva gripei sunt cele mai importante măsuri de prevenire. Tratamentul gripei include odihnă, hidratare și administrarea de medicamente pentru a ameliora simptomele.
Simptome gripă
Simptomele gripei pot include febră, dureri musculare, dureri de cap, tuse, răceală, oboseală și congestie nazală. În cazurile severe, gripa poate duce la complicații cum ar fi bronșită, pneumonie și insuficiență respiratorie.
Gripa poate fi extrem de periculoasă periculoasă pentru persoanele în vârstă, copiii mici și în cazul oamenilor care suferă de afecțiuni cronic, precum și pentru cei cu sistemul imunitar slăbit.
Cum poți să previi gripa?
Pentru a preveni gripa, se recomandă spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave și vaccinarea antigripală.
Vaccinul antigripal este disponibil anual și conține anticorpi împotriva virusurilor gripale cele mai frecvente. De asemenea, vaccinarea împotriva gripei poate ajuta la prevenirea îmbolnăvirilor grave și poate reduce riscul de complicații.
Tratament pentru gripă
Tratamentul gripei constă în general în odihnă, hidratare și administrarea de medicamente pentru a ameliora simptomele. Acestea pot include medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau acetaminofenul, pentru a scădea febra și a reduce durerea, și medicamente pentru tuse, cum ar fi codeina sau dextrometorfanul.
Citește și Viroza respiratorie la copii: simptome, cauze şi tratament
Cum îți întărești sistemul imunitar pentru a te proteja de gripă
Întărirea sistemului imunitar este esențială pentru a preveni infectarea cu virusul gripal. Așadar, pentru a-ți menține sistemul imunitar sănătos, există o serie de pași pe care îi poți urma:
1. Încearcă să ai o dietă echilibrată și bogată în nutrienți formată din fructe și legume, cereale integrale, carnea slabă și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
2. Bea suficientă apă. Hidratarea este esențială pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.
3. Fă exerciții fizice regulate. Exercițiile fizice regulate ajută la întărirea sistemului imunitar prin creșterea circulației sângelui și prin eliberarea hormonilor care întăresc sistemul imunitar.
4. Dormi suficient. Somnul este important pentru întărirea sistemului imunitar. Asigurați-vă că dormiți cel puțin 7-9 ore pe noapte.
5. Gestionează-ți stresul. Stresul poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar, așa că este important să învățați cum să-l gestionați. Puteți face acest lucru prin exerciții de respirație profundă, meditație, yoga sau prin activități care vă relaxează.
Pentru a afla care sunt medicamentele pentru gripă cu cel mai mic preț, instalează gratuit aplicația Optimerix din Google Play, AppStore sau Huawei Gallery App.