Cum funcționează antiviralele?

Antiviralele orale sunt molecule care blochează activitatea și înmulțirea virusurilor. Aceste medicamente trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni țesuturilor și organelor interne.

Medicamentele antivirale împiedică virusurilor să se reproducă în organismul uman sau reduc capacitatea acestora de a se răspândi. Unele medicamente antivirale funcționează prin blocarea sintezei ADN-ului virusului, în timp ce altele blochează alte etape esențiale ale ciclului de viață al virusului, cum ar fi eliberarea din celula gazdă.

Eficacitatea medicamentelor antivirale variază în funcție de tipul de virus și de mecanismul prin care acesta afectează organismul uman. De exemplu, unele virusuri, cum ar fi virusul HIV, sunt mai dificil de tratat decât altele, întrucât au capacitatea de a se modifica rapid, astfel încât să devină rezistenți la medicamente antivirale.

Este important de menționat că, în unele cazuri, medicamentele antivirale pot fi mai eficiente atunci când sunt administrate în stadii timpurii ale infecției virale. De aceea, este important să se consulte un medic în cazul în care se suspectează o infecție virală, pentru a se determina cel mai bun tratament.

Tipuri de medicamente antivirale

Există mai multe tipuri de medicamente antivirale. Printre cele mai cunoscute se numără:

Analogii nucleozidici: acestea sunt medicamente antivirale care se opresc la nivelul ADN-ului virusului și împiedică reproducția acestuia. De exemplu, aciclovirul este un medicament antiviral utilizat pentru tratarea herpesului.

Inhibitori de protează: este vorba de sunt medicamente antivirale care blochează activitatea unei enzime numite protează, care este necesară pentru replicarea virusurilor.

Inhibitori de neuraminidază: acestea sunt medicamente antivirale utilizate pentru tratarea gripelor și a altor infecții respiratorii virale. Inhibitori de neuraminidaza blochează o enzimă virusului care este necesară pentru eliberarea virusului din celula gazdă astfel încât să se răspândească la alte celule.

Inhibitori de integrază: este vorba medicamente antivirale care blochează activitatea unei enzime numite integrază, care este necesară pentru integrarea ADN-ului virusului în cromozomii celulelor gazdă.

Interferonul: acestea sunt proteine produse de organismul uman care ajută la combaterea infecțiilor virale. Unele medicamente antivirale conțin interferon sintetici care ajută la stimularea sistemului imunitar împotriva virusurilor.

Eficacitatea antiviralelor

Eficacitatea unui medicament antiviral specific poate varia în funcție de tipul de virus și de mecanismul prin care acesta afectează organismul uman. De aceea, este important să se consulte un medic în cazul în care se suspectează o infecție virală, pentru a se determina cel mai bun tratament.

Pacienții trebuie să discute cu medicul dacă sunt eligibili pentru tratamentul antiviral oral. Doar în urma deciziei acestuia se pot administra antivirale orale. 

Dacă medicul tău ți-a recomandat un antiviral, aplicația Optimerix te poate ajuta să găsești tratamentul optim pentru tine în ceea ce privește prețul pe care îl plătești la farmacie. 

 

Aplicația se poate descărca gratuit din Google Play, AppStore și App Gallery.

 

Iată cum funcționează aplicația Optimerix!

1. Creezi rapid un cont

2. Scanezi codul rețetei tale sau introduci manual denumirea medicamentului

3. Compari prețurile și estimezi costul total al tratamentului

4. Rezervi în farmacie

5. Mergi în farmacie pregătit și plătești cel mai bun preț pentru rețeta ta

cum-functioneaza-antiviralele