Colesterolul la copii și cum te ajută Optimerix să găsești statine și care e prețul lor dacă ai nevoie

Copiii pot avea colesterol ridicat? Aceasta este o întrebare la care mulţi părinţi se gândesc. Din acest motiv, ne-a gândit să vă oferim o serie de informaţii esenţiale despre colesterolul la copii și cum te ajută Optimerix să găsești un tratament convenabil pentru cei mici

Recomandări cheie privind colesterolul la copii

  • Copiii pot avea colesterolul ridicat, la fel ca și adulții.
  • Copiii cu colesterol ridicat pot dezvolta boli de inimă precoce, așa că măsurarea precoce a colesterolului ridicat poate salva vieți.
  • Copiii ar trebui să fie verificați pentru colesterol ridicat atunci când au între 9 și 11 ani și din nou când au între 17 și 21 de ani.

Colesterolul ridicat sau hiperlipidemia, este o problemă frecventă la adulți. Însă această afecţiune medicală începe devreme, iar copiii pot avea și ei colesterolul ridicat. Experții în domeniu recomandă ca tuturor copiilor să li se verifice colesterolul de două ori în timpul copilăriei. 

De ce ai vrea să-ți testezi copilul pentru colesterolul ridicat dacă pare sănătos și activ?

Să aruncăm o privire la motivul pentru care experții recomandă verificarea tuturor copiilor și la modul în care colesterolul ridicat poate afecta sănătatea copiilor.

De ce este important să verificați nivelul de colesterol al copilului dumneavoastră

Unii părinți se întreabă dacă merită să verifice nivelul de colesterol al copilului lor. Chiar contează când sunt atât de tineri? S-ar putea să fii surprins să afli că chiar și copiii au boli arteriale cauzate de colesterolul ridicat. Acest lucru îi poate expune riscului de lucruri precum atacuri de cord și accident vascular cerebral atunci când ajung la vârsta adultă.

De ce este colesterolul ridicat o problemă pentru copii?

Colesterolul este o substanță ceară din sângele nostru și ajută celulele să funcționeze normal, dar când circulă prea mult în sângele nostru, se poate acumula în pereții arterelor noastre. Aceste depozite ne pot înfunda vasele de sânge și pot duce la atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Studiile arată că aproximativ 20% dintre copii au colesterolul ridicat. Cercetătorii au descoperit că colesterolul ridicat poate chiar modifica arterele la copiii mici care nu au alte afecțiuni medicale. Acest lucru îi expune riscului de boli cardiace precoce.

Făcând un control al colesterolului, medicul copilului dumneavoastră poate afla dacă copilul dumneavoastră are colesterolul ridicat. Găsind devreme colesterolul ridicat, puteți lucra împreună pentru a reduce nivelul colesterolului și a preveni înfundarea arterelor. Acest lucru le va reduce riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral ca adulți. Identificarea timpurie este importantă, deoarece colesterolul ridicat nu va „dispărea” la majoritatea copiilor. Studiile au constatat că cel puțin 50% dintre copiii care au colesterolul crescut când sunt tineri continuă să aibă colesterolul crescut ca adulți.

Cauzele colesterolului ridicat la copii

Există trei motive principale pentru care copiii au colesterolul ridicat, inclusiv dieta, prezența anumitor afecțiuni medicale și genetice. Să ne uităm la fiecare mai îndeaproape.

1) Dieta

Copiii care mănâncă alimente cu mai multe grăsimi saturate și trans - cum ar fi alimentele prăjite și produsele de patiserie procesate - tind să aibă colesterol mai mare.

2) Condiții medicale

Copiii și adolescenții cu anumite afecțiuni medicale au mai multe șanse de a avea niveluri ridicate de colesterol. Aceste condiții includ:

Excesul de greutate sau obezitate

  • Diabet (Tip 1 și 2)
  • Sindrom nefrotic
  • Boală cronică de rinichi sau boală hepatică
  • Hipotiroidismul
  • Sindromul ovarului polichistic
  • Lupus
  • Artrita reumatoidă juvenilă

Copiii care folosesc anumite medicamente pot fi, de asemenea, expuși riscului de colesterol ridicat. Dacă copilul dumneavoastră a folosit vreodată aceste medicamente, ar putea dezvolta colesterolul crescut înainte de vârsta adultă:

  • Corticosteroizi
  • Izotretinoina
  • Anumite tipuri de chimioterapie
  • Anumite tipuri de antiretrovirale

3) Genetica

Unii oameni nu procesează colesterolul în mod normal din cauza mutațiilor genetice - aceasta include afecțiuni numite hipercolesterolemie familială sau hipertrigliceridemie familială. În aceste situații, multe persoane din aceeași familie au un istoric de colesterol ridicat sau boli cardiace precoce. Boala cardiacă precoce este de obicei considerată un atac de cord sau un accident vascular cerebral la orice bărbat mai tânăr de 55 de ani sau orice femeie mai tânără de 65 de ani.

Când să faceți controlul colesterolului copilului dumneavoastră

Experții în domeniu recomandă ca la toți copiii să li se verifice colesterolul odată între 9 și 11 ani și din nou între 17 și 21 de ani. Experții sfătuiesc să nu se verifice copiii atunci când au între 12 și 16 ani, deoarece schimbările care au loc în timpul pubertății pot face rezultatele mai puțin precise.

Pentru copiii care au afecțiuni medicale care îi expun riscului de colesterol ridicat, medicii de familie pot verifica nivelurile de colesterol mai des și începând de la vârste mai mici. Dacă există antecedente de colesterol ridicat, hipercolesterolemie familială sau boli de inimă precoce în familia dvs., copilul dumneavoastră va avea nevoie și de controale mai devreme și mai frecvente ale colesterolului.

De ce fel de test pentru colesterol are nevoie copilul meu?

Medicul copilului dumneavoastră va recomanda un test de sânge numit profil lipidic. Profilul lipidic verifică patru lucruri:

1) Colesterol total: Aceasta este cantitatea totală a întregului colesterol din sânge.

2) Lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL): LDL, sau colesterolul „rău”, se poate depune pe pereții arterelor și poate cauza arterele înfundate.

3) Lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL): HDL, sau colesterolul „bun”, elimină excesul de colesterol din sânge.

4) Trigliceridele (TG): Acestea servesc ca sursă de energie pentru corpul dumneavoastră și vă pot crește riscul de auz

Niveluri normale de colesterol pentru copii

Odată ce copilul dumneavoastră își verifică colesterolul, ce faceți cu rezultatele? Mai întâi vrei să te asiguri că nivelurile sunt în intervale sănătoase. Nivelurile de colesterol se pot schimba odată cu vârsta. Dar liniile directoare generale pentru nivelurile de lipide sănătoase, limită și nesănătoase la copii includ:

Nivelul lipidelor Normal (sănătos) Nivel limită Patologic (nesănătos)
Colesterol Total <170 170–199 >200
LDL Colesterol <110 110–130 >130
HDL Colesterol >45 40–45 <40
Trigliceride <90 90–120 >130

Medicul va examina rezultatele împreună cu dumneavoastră și în general, următorii pași depind de rezultatele analizelor copilului dumneavoastră.

Niveluri sănătoase: dacă rezultatele copilului dvs. sunt în intervalul „nivel sănătos”, acesta va fi verificat din nou la următorul interval recomandat.

Niveluri limită: dacă rezultatele copilului dvs. sunt în „intervalul limită”, medicul dvs. va analiza cum să vă ajute să scădeți nivelurile colesterolului copilului dumneavoastră. Copilul dumneavoastră va avea nevoie de o nouă verificare în 6 luni până la 1 an.

Niveluri nesănătoase: dacă rezultatele copilului dumneavoastră sunt în „intervalul nesănătos”, medicul dvs. va verifica un profil lipidic a jeun (dacă copilul dumneavoastră nu a avut deja unul). Dacă profilul a jeun arată aceleași rezultate, medicul dvs. de familie vă va recomanda testarea pentru alte afecțiuni medicale, inclusiv hipercolesterolemia familială. De asemenea, el vă poate cere să consultați un medic specializat în acest domeniu.

Modalități sigure și sănătoase de a reduce colesterolul copilului dumneavoastră

Dacă copilul dumneavoastră are colesterolul ridicat, există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la scăderea nivelului acestuia, inclusiv efectuarea unor modificări în alimentația și  exerciții de rutină în familia dumneavoastră.

Mâncat sănătos

O alimentație bună este importantă pentru creșterea și dezvoltarea copilului dumneavoastră. Obiceiurile alimentare sănătoase care încep devreme vor dura toată viața. O dietă săracă în grăsimi saturate și trans - și bogată în fructe și legume proaspete - are multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea nivelului de colesterol. Luați în considerare întâlnirea cu un nutriționist sau un dietetician pentru a veni cu un plan de nutriție pentru întreaga familie. Furnizorul de asistență medicală al copilului dumneavoastră vă poate oferi o recomandare.

Exerciții fizice

Studiile arată că exercițiile fizice îmbunătățesc nivelul de colesterol. Activitatea crescută pare să ajute la îmbunătățirea HDL (colesterolul bun) și la scăderea trigliceridelor și LDL (colesterolul rău). Deveniți mai activ ca familie și luați în considerare înscrierea copilului într-un sport sau alte activități care cresc mișcarea.

Medicamente

Unii copii pot avea nevoie de medicamente - cum ar fi statine de genul, atorvastatină, simvastatină, rosuvastatină, pravastatină, fluvostatină,etc pentru a-și trata nivelul crescut de colesterol. În timp ce utilizarea medicamentelor poate fi controversată, cercetătorii studiază dacă statinele sunt sigure pentru utilizare pe termen lung.

Prognostic

Copiii pot avea colesterolul ridicat, la fel ca și adulții. Colesterolul ridicat nu va dispărea doar pentru majoritatea copiilor și, în timp, poate duce la boli de inimă precoce. De aceea, este important să găsiți colesterolul ridicat devreme - astfel încât să puteți colabora cu furnizorul de asistență medicală pentru a aduce nivelul copilului dumneavoastră înapoi la valori sănătoase. Copilului dumneavoastră ar trebui să se verifice nivelul colesterolului de cel puțin două ori înainte de maturitate - o dată între 9 și 11 ani, apoi din nou când are între 17 și 21 de ani.

Cum te ajută Optimerix să găsești statine și care e prețul lor dacă copilul tău are colesterolul ridicat si are nevoie de medicamente?

Așa cum spuneam mai sus, unii copii pot avea nevoie de medicamente - cum ar fi statine de genul, atorvastatină, simvastatină, rosuvastatină, pravastatină, fluvostatină, etc pentru a-și trata nivelul crescut de colesterol și vor primi de la medicul de familie o rețetă electronică în acest sens, al cărui cod QR îl veți scana în aplicația Optimerix la fluxul "rețetă electronică" și veți afla toate variantele posibile de medicamente care există pe piața din România. 

Aplicația Optimerix vă ajută să vizualizați cele mai ieftine medicamente existente pe piaţa locală, dar si cele mai scumpe, trecând și prin cele intermediare şi vă calculează costul total pe care trebuie să-l plătiți la farmacie. De cele mai multe ori, diferenta intre varianta cea mai ieftina găsită de aplicație și varianta cea mai scumpă poate fi și de cateva sute de lei.

Dacă nu aveți încă o rețetă și vreți să vedeți ce variante de atorvastatină există pe piață și cât costă mergeți în aplicația Optimerix la fluxul "rețetă simplă" și căutați atorvastatinum, iar aplicația returnează o sumedenie de produse care conțin atorvastatinum. Se poate alege de pe butonul filtrează forma de prescriere unde avem variantele OTC, P-6L, P-RF, PR, iar aceste prescurtări dacă nu știți ce înseamnă le aveți explicate dacă mergeți la butonul "Ajutor" din interfața principală a aplicației. La fel se poate căuta și simvastatină, rosuvastatină, pravastatină, fluvostatină.

Cu ajutorul tab-ului "Filtrează" avem posibilitatea să alegem din "Substanța Activă" varianta de atorvastatinum simplă, necombinată cu alte produse  și există tot felul de combinații de "atorvastatinum+amlodipinum", "ezetimibum+atorvastatinum", sub diferite forme farmaceutice și concentrații (compr, capsule,  compr filmate, etc). Toate acestea vă ajută să știți ce produse există pe piață, în funcție de ce afecțiune aveți, să vedeți prospectul produsului, modul de ambalare, iar dacă produsul intră în categoria "medicament", adică cu rețetă de la medic, puteți da click pe el și în dreptul prețului veți vedea că aplicația vă arată prețul maxim per cutie si co-plata pe lista A dacă veți obține o rețetă de la medic. 

Aplicația Optimerix are și butonul de ordonează după (cel mai ieftin, cel mai scump, relevanță) și foarte important, dacă alegeți ordonarea după "cel mai ieftin", aplicația ordonează produsele în funcție de prețul per pastilă, nu per cutie, lucru care vă ajută să vedeți într-adevăr care este cel mai ieftin produs. 

Într-o etapă foarte apropiată, când o să se listeze cât mai multe farmacii în aplicație și iși vor prezenta ofertele comerciale vor fi prezente și prețurile la OTC-uri în fiecare farmacie și aveți șansa să câștigați și cupoane de reducere, atât la rețete cât și la vânzare liberă dacă vă prezentați cu ele în farmacii.

Descarcă acum aplicaţia Optimerix şi scanează reţeta primită de copilul tău sau caută medicamentele de care cel mic are nevoie!

colesterol-copii-statite-preturi