Ce este infecția tractului urinar? Simptome, cauze, diagnostic şi tratament

Ce este infecția tractului urinar? Îţi oferim o serie de informaţii esenţiale privind cauzele infecţiei tractului urinar, simptomele, diagnosticul şi ce tratamente trebuie să urmezi dacă suferi de această afecţiune

O infecție a tractului urinar (ITU) apare atunci când microbii vă invadează tractul urinar și încep să crească acolo.

Tractul urinar este sistemul care produce, stochează și elimină urina din organism. Este format din patru părți:

1. Rinichii, care produc urina

2. Ureterele, care transportă urina de la rinichi la vezică

3. Vezica urinară, care stochează urina

4. Uretra, tubul care eliberează urina din vezică atunci când urinezi.

O infecție poate apărea în orice parte a tractului urinar, dar este cel mai frecvent la vezica urinară.

Simptomele infecţiei tractului urinar

Cele mai frecvente simptome ale ITU sunt:

  • Durere sau arsură când urinezi
  • nevoie urgentă de urinare
  • Nevoia de a urina des
  • Urină tulbure, roz sau cu tentă de sânge
  • Durere în abdomenul inferior, unde se află vezica urinară

Uneori, rinichii și ureterele sunt numite tractul urinar „superior”, iar vezica urinară și uretra sunt numite tractul urinar „inferior”. O infecție a tractului urinar superior – numită pielonefrită – este mult mai gravă decât o infecție a celei inferioare. Pielonefrita provoacă febră, vărsături și dureri de spate sau laterale.

Cauzele infecţiei tractului urinar

Majoritatea infecțiilor urinare sunt cauzate de bacterii din tractul urinar. În marea majoritate a cazurilor, bacteria este Escherichia Coli, care trăiește în mod normal în intestinele noastre și ne ajută să digerăm alimentele. Infecţia tractului urinar apare atunci când bacteriile din intestin găsesc o modalitate de a intra în tractul urinar și de a crește acolo.

ITU sunt mai frecvente la persoanele de sex feminin, deoarece la aceste persoane, uretra – și, prin urmare, distanța dintre vezică și exterior –  este mai scurtă și astfel bacteriile pot să ajungă rapid în tractul urinar.

La persoanele de sex masculin, uretra este mult mai lungă, iar infecţiile tractului urinar sunt mai puțin frecvente la aceste persoane mai ales între 15 și 50 de ani.

Cateterele urinare sunt dispozitive medicale care ajută la golirea vezicii urinare și ele pot provoca, de asemenea, infecții urinare. Dacă dezvolţi simptome de ITU după ce ai avut o intervenție chirurgicală sau ai folosit un cateter urinar, ar putea fi pentru că cateterul a transportat germeni în vezică și le-a oferit acelor germeni un loc unde să crească.

În cele din urmă, infecțiile urinare pot fi cauzate ocazional de bacterii care intră în rinichi prin fluxul sanguin. Acest lucru este mai probabil să se întâmple la persoanele care au alte probleme medicale, cum ar fi un sistem imunitar suprimat, endocardită (infecție a inimii) sau sepsis (infecție severă a corpului).

Diagnosticul infecţiei urinare

Pentru a obține un diagnostic de ITU, urina este colectată și testată  folosind unul dintre cele trei teste diferite.

Testul rapid cu bandă test 

Cel mai obișnuit test pentru ITU este un test rapid cu bandă test. Acest tip de test este rapid și poate detecta semne de inflamație în urină, cum ar fi esterazele leucocitelor (care provin din celulele albe din sânge), nitriții (care sunt fabricați de unele bacterii) și sângele.

Deși poate fi făcut rapid, nu este întotdeauna cel mai bun test pentru o ITU, deoarece sângele menstrual și infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) pot interfera uneori cu rezultatele.

Analiza urinei

O analiză de urină durează aproximativ 1 zi. Urina este testată pentru semne de infecție și inspectată la microscop. Acest tip de test poate găsi:

  • Globule roșii și albe din sânge
  • Bacterii

Deși rezultatele unei analize de urină pot fi mai specifice, acesta nu este cel mai rapid sau cel mai precis test pentru detectarea unei ITU.

Cultură de urină

O urocultură este cel mai precis test pentru o ITU. Acesta permite profesioniștilor din laborator să studieze bacteriile care provoacă infecția și să afle care sunt antibioticele susceptibile pentru a o trata cel mai bine.

Cu toate acestea, o urocultură durează câteva zile pentru a se finaliza. Așteptarea rezultatelor înainte de tratamentul cu antibiotice la cineva cu ITU ar însemna zile suplimentare de disconfort, împreună cu riscul agravării unei infecții ușoare. Din acest motiv, o urocultură nu se face de obicei la persoanele sănătoase care au simptome clare ale ITU.

Medicamente pentru infecţia urinară

Pentru cei mai mulți adulți care suferă de o infecţie a tractului urinar inferior, un tratament cu antibiotice de 3 până la 5 zile este tot ceea ce este necesar. Persoanele cu ITU mai complicate, copiii mici sau cei cu pielonefrită (infecție a rinichilor), au adesea nevoie de un tratament mai lung.

Medicul tău va lua în considerare în alegerea antibioticului pentru tratarea ITU o serie de factori:

  • Tipul de bacterii care vă provoacă infecția
  • Rezistența la antibiotice în comunitatea ta
  • Riscurile și beneficiile diferitelor medicamente
  • Istoricul medical personal

Iată câteva dintre antibioticele utilizate în mod obișnuit pentru a trata ITU la adulți.

  • Nitrofurantoinum 
  • Trimethoprimum/sulfamethoxazolum (Tagremim, Sumetrolim, Epitrim)
  • Fosfomycinum (Monural)
  • Ciprofloxacinum (Cipro)
  • Levofloxacinum (Levalox, Tavanic)
  • Amoxicilinum/acidum clavulanicum (Augmentin)

Cum ne poate ajuta Optimerix în găsirea celui mai ieftin tratament?

Dacă medicul ţi-a prescris o rețetă cu unul din antibioticele de mai sus atunci poţi ști că acestea sunt disponibile și ca medicamente generice cu costuri mai mici. Dacă mergi în aplicația Optimerix la fluxul "rețetă simplă" și cauţi spre exemplu levofloxacinum aplicația returnează o sumedenie de produse care conțin levofloxacinum. Se poate alege de pe butonul filtrează forma de prescriere ,unde avem variantele  P-6L, P-RF, PR. Dacă nu ştii ce înseamnă aceste prescurtări, ele sunt explicate dacă dai click pe butonul "Ajutor" din interfața principală a aplicației. La fel se poate proceda și pentru căutarea celorlalte produse de mai sus.

 

Cu ajutorul tab-ului "Filtrează" ai posibilitatea să alegem din "Substanța Activă" varianta de levofloxacinum simplă sau combinată sub forma de dexamethasonum+levofloxacinum, sub diferite forme farmaceutice și concentrații (compr film, sol.perf.,pic oft sol etc). Toate acestea te poate ajuta să afli ce produse există pe piaţă, în funcție de ce afecțiune suferi, să zei prospectul produsului, modul de ambalare. Dacă produsul intră în categoria "medicament", adică se eliberează cu rețetă de la medic, poţi da click pe el și în dreptul prețului vei vedea că aplicația îţi arată prețul maxim per cutie şi co-plata pe lista A .

 

Aplicația Optimerix are și butonul de ordonează după (cel mai ieftin, cel mai scump, relevanță) și foarte important, dacă alegi ordonarea după "cel mai ieftin", aplicaţia ordonează produsele în funcție de prețul per pastilă, nu per cutie, lucru care ne ajută să vezi într-adevăr care este cel mai ieftin produs.

Evofloxacina este destul de ieftină dar, poţi plăti diferit în funcție de denumirea comercială a produsului și de forma farmaceutică. 

Într-o etapă foarte apropiată, când vor fi listate cât mai multe farmacii în aplicație și își vor prezenta ofertele comerciale vor fi prezente și prețurile la OTC-uri, vei avea șansa să câştigi și cupoane de reducere atât la rețete cât și la vânzare liberă dacă mergi cu ele în farmacii.

Optimerix te poate ajuta să economisiți până la 90% la medicamente. Iată cum funcţionează aplicaţia Optimerix! 

Tratamentele disponibile pentru infecţia tractului urinar

Când suferi de o infecţie urinară, simptomele te pot face să te simţi foarte rău. În plus, poate dura câteva zile până când antibioticele îşi fac efectul. Din fericire, există o serie de opțiuni fără rețetă care te pot ajuta să te simţi mai bine între timp:

  • Paracetamolum poate ameliora durerea vezicii urinare atunci când aveți o ITU. Deoarece paracetamolul nu este procesat de rinichi (în schimb este procesat de ficat), este o alegere mai sigură decât ibuprofenul sau naproxenul pentru persoanele care au pielonefrită.
  • Ibuprofenul, naproxenul și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ajuta la reducerea durerii vezicii urinare. Deoarece aceste medicamente sunt procesate de rinichi, cel mai bine este să le eviţi dacă aveți pielonefrită.

Deși analgezicele te pot ajuta, acestea nu sunt un tratament complet pentru o ITU în sine. Este nevoie de un antibiotic pentru a ucide bacteriile și pentru a împiedica agravarea infecției.

Când o infecţie a tractului urinar inferior este lăsată netratată,  ea poate provoca pielonefrită. Aceasta este o infecție care implică rinichii și necesită de obicei tratament în spital.

Prevenirea infecţiei urinare

Dacă ai mai avut o infecţie urinară înainte, sunt șanse mari să mai ai încă una. De fapt, 27% dintre femeile cu o primă ITU suferă de ITU recurentă în decurs de 6 luni.

Dar există lucruri pe care le poţi face pentru reduce riscurile:

  • Hidratați-vă: dacă bei mai puțin de 1,5 litri de apă pe zi, creșterea aportului zilnic de lichide la 2 sau 3 litri poate reduce riscul de repetare a ITU cu până la 50%.
  • Goleşte-ţi vezica urinară după actul sexual: deși nu s-a dovedit niciodată că are vreun beneficiu, mulți experți recomandă bărbaților să urineze imediat după actul sexual pentru a ajuta la spălarea bacteriilor.
  • Șterge-te după urinare dinspre față în spate (pentru femei): nu a fost studiat în mod oficial acest lucru, dar poate ajuta la evitarea răspândirii bacteriilor din zona anală către uretra.
  • Ia în considerare schimbarea contracepției: Nonoxynol-9, un spermicid comun utilizat în prezervative și diafragmele pot crește riscul de ITU. Alegi o formă de contracepție fără acest ingredient.

Dacă ai frecvent infecții urinare, poţi lua medicamente pentru a vă reduce riscul. Discută cu medicul tău pentru a vedea dacă un medicament preventiv (numit și profilactic) este potrivit pentru tine

  • Doze mici de antibiotice sunt adesea folosite pentru a preveni ITU.
  • Persoanele care au trecut de menopauza au mai puțini estrogeni, ceea ce poate duce la infecții urinare mai frecvente. O cremă cu estrogen, un inel vaginal care secretă estrogen sau tablete cu estrogen pot ajuta uneori la prevenirea ITU.

Sunt disponibile o mulțime de opțiuni fără prescripție medicală pentru a ajuta la prevenirea infecţiei urinare, deși dovezile care susțin utilizarea lor nu sunt solide. Câteva dintre cele mai utilizate pe scară largă includ:

  • Suplimente de afine
  • Probiotice
  • D-manoză

Întrebări comune privind infecţia tractului urinar

Există diferite tipuri de infecţie urinară?

Da. O infecție la nivelul tractului urinar se poate întâmpla oriunde de-a lungul tractului urinar. Ajută să ne gândim că tractul urinar este format din două părți: tractul urinar superior (rinichi și uretere) și tractul urinar inferior (vezica urinară și uretra).

O infecție a tractului urinar superior (numită pielonefrită) este mult mai periculoasă decât o infecție a tractului urinar inferior. Din fericire, sunt rare. Infecțiile tractului urinar inferior, numite și infecții ale vezicii urinare sau cistita, sunt mult mai frecvente.

Cât va dura o infecție a vezicii urinare?

La unii oameni tineri și sănătoși, o ITU simplă poate dispărea fără antibiotice. Cât timp va dura și dacă va dispărea complet sunt greu de prezis. De obicei, simptomele provoacă prea mult disconfort pentru a aștepta tratamentul. Medicii recomandă să tratați întotdeauna ITU cu antibiotice dacă eşti gravidă, dacă eşti mai în vârstă sau dacă ai alte probleme medicale. Dacă ai febră, dureri de spate sau vărsături, acesta este un alt semn că ITU se agravează și nu dispare de la sine.

Cât de repede funcționează antibioticele pentru o ITU?

De obicei, simptomele ITU ar trebui să dispară în decurs de 2 zile de la începerea tratamentului cu antibiotice. În multe cazuri, oamenii pot începe să se simtă mai bine în doar câteva ore.

Este oțetul de mere bun pentru tratarea ITU?

Nu. Oțetul de mere nu este un tratament pentru infecţia tractului urinar.

 

ce-este-infectia-tractului-urinar-simptome-cauze.jpg