Ce este boala coronariană și cum ne ajută Optimerix să găsim medicamente pentru tratarea ei?

Boala de inimă este principala cauză de deces în SUA, dar și la noi în țară. Există diferite tipuri de boli de inimă - cum ar fi insuficiența cardiacă și ritmurile anormale ale inimii (aritmii) -, dar boala coronariană (CAD-coronary artery disease) este cel mai frecvent tip și poate afecta pe oricine. De fapt, aproximativ 20 de milioane sau aproape 7% dintre adulții americani de peste 20 de ani au CAD.

Boala coronariană apare atunci când placa se acumulează în arterele coronare - vasele de sânge care aduc sângele la inimă. Acumularea plăcii poate îngusta vasele de sânge, îngreunând circulația sângelui. De asemenea, plăcile se pot rupe determinând formarea unui cheag de sânge. Când un cheag blochează sângele să ajungă la inimă, acesta dăunează mușchiului inimii și provoacă un atac de cord.

CAD este de obicei diagnosticată la debutul simptomelor, cum ar fi durerea în piept. Dar este, de asemenea, posibil să aveți CAD fără simptome și de aceea este atât de important să știi despre asta. 

Cauzele bolii coronariene

Boala coronariană apare atunci când placa formată din grăsimi și colesterol se acumulează în arterele inimii - un proces numit „ateroscleroză”. Ateroscleroza poate începe devreme în viață și poate progresa în timp.

Cauza exactă este necunoscută, dar poate începe atunci când există leziuni ale stratului interior al arterelor. Boli precum hipertensiunea arterială, inflamația și nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot provoca aceste daune. De aceea aceștia sunt factori de risc pentru CAD.

Factorii de risc sunt lucruri care fac pe cineva mai probabil să dezvolte o afecțiune. Factorii de risc pentru CAD se împart în două categorii: cei pe care îi puteți schimba sau îmbunătăți și cei pe care nu îi puteți schimba.

Factori de risc

Factorii de risc pe care nu îi puteți modifica sunt legați de vârsta, sexul și genele dvs., inclusiv:

  • Creșterea vârstei
  • Sexul masculin
  • Rasa albă, hispanică sau neagră non-hispanică
  • Istoricul familial al CAD

Factorii de risc pe care îi puteți modifica sau îmbunătăți includ anumite comportamente:

  • Fumat
  • Consumul intens de alcool
  • Nivel scăzut de activitate fizică
  • Dieta nesănătoasă

Este posibil să puteți modifica anumite condiții medicale, cum ar fi:

  • Colesterol ridicat
  • Tensiune arterială crescută
  • Diabet
  • Obezitatea
  • Anumite afectiuni autoimune

Simptomele bolii coronariene

Din nou, uneori boala coronariană nu provoacă niciun simptom. Dar atunci când există simptome cu CAD, cel mai clasic simptom este durerea sau disconfortul în piept, cunoscută sub numele de „angină”. Angina este disconfortul toracic care se înrăutățește dacă avem anumiți factori declanșatori și scade în intensitate atunci când declanșatorul dispare.

Factorii declanșatori obișnuiți includ:

  • Activitate fizică
  • Temperaturi scăzute
  • Stres emoțional
  • Activitate sexuală
  • Mesele
  • Poziția culcată

Deoarece există diferite cauze și tipuri de durere în piept mai jos vă prezentăm caracteristicile anginei:

  • Se simte o presiune, o greutate sau o strângere ca o gheară  în centrul pieptului
  • Se poate deplasa la brațe, umeri, gât, maxilar sau spate
  • Durează sub 5 minute o dată
  • Apare în mod repetat cu același declanșator

Unele persoane care suferă de boala coronariană pot să nu aibă simptome de angină clasică. În schimb, pot avea alte simptome care sunt mai puțin „tipice”, inclusiv:

  • Dificultăți de respirație
  • Indigestie
  • Greaţă
  • Transpiraţie
  • Ameţeală
  • Oboseală

Aceste simptome „atipice” sunt mai frecvente la femei și la persoanele cu diabet.

Dacă aveți aceste simptome, contactați imediat medicul.

Diagnosticul bolii coronariene

Boala coronariană este de obicei diagnosticată atunci când apar simptome precum disconfortul toracic. Uneori, un atac de cord este primul semn că cineva are CAD.

Afecțiunile care nu sunt legate de inimă pot provoca, de asemenea, simptome similare CAD. Prin urmare, este important ca un furnizor să vă verifice simptomele, astfel încât să puteți obține diagnosticul corect.

Veți avea nevoie de o evaluare în camera de urgență dacă simptomele încep brusc, se schimbă sau sunt severe.

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală primară poate evalua de obicei simptomele continue și stabile (neschimbabile). Ei pot face unele teste inițiale pe inima dumneavoastră dacă simptomele dumneavoastră sunt îngrijorătoare pentru CAD. De asemenea, vă pot trimite la un cardiolog, un specialist în inimă, pentru teste mai aprofundate.

Teste pentru diagnosticare

Conform ghidurilor recente, tipul de testare potrivit pentru dvs. va depinde de istoricul dvs. și de riscul de a avea CAD. Testele pe care furnizorii le folosesc pentru a diagnostica CAD includ:

  • Scanarea calciului arterelor coronare (CAC).
  • Angiografia coronariană tomografică computerizată (CCTA)
  • Test de efort
  • Angiografie coronariană

În cazul unui diagnostic de CAD, ar trebui să vă consultați în mod obișnuit furnizorul de asistență medicală pentru urmărire și oricând simptomele dumneavoastră se schimbă.

Medicamente pentru boala coronariană

Principalul tratament pentru boala coronariană este reprezentat de medicamentele prescrise de medic. Aceste medicamente ajută la tratarea simptomelor și la prevenirea complicațiilor. Ele includ:

  • Beta-blocante: Aceștia tratează angina prin scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Dacă ați avut un atac de cord, acestea ajută la prevenirea viitoarelor atacuri de cord și la îmbunătățirea supraviețuirii. Exemplele includ metoprololul  și carvedilolul .
  • Blocante ale canalelor de calciu: Aceștia tratează și angina pectorală și pot fi utilizați în locul sau cu beta-blocante. Exemplele includ diltiazem  și amlodipină.
  • Nitrați: aceștia tratează angina prin dilatarea vaselor de sânge. Formele cu acțiune prelungită vin sub formă de pastile - cum ar fi mononitratul de izosorbid  - sau într-un plasture cu nitroglicerină  pe care îl aplicați pe piele. Ambele sunt tratamente zilnice. Dacă aveți nevoie de tratament doar o parte din timp, un nitrat cu acțiune scurtă, cum ar fi nitroglicerina sublinguală, vă poate ajuta. Se dizolvă sub limbă și funcționează rapid pentru a trata disconfortul toracic.
  • Antiplachetare: Acestea previn formarea cheagurilor de sânge, care ar putea provoca un atac de cord. Exemplele includ aspirina fără prescripție medicală și clopidogrel  pe bază de rețetă.
  • Statine: Acestea scad colesterolul LDL și, de asemenea, scad riscul de atacuri de cord. Exemplele includ atorvastatina, rosuvastatina, etc.

Medicul dvs. vă poate ajuta să înțelegeți opțiunile de tratament și împreună puteți decide cel mai bun plan pentru dvs. care corespunde și cu bugetul dvs. 

Cum te ajută Optimerix să găsești medicamente pentru boala coronariană și care e prețul lor?

Unii pacienți pot avea nevoie de medicamente - cum ar fi beta-blocante (metoprolol, carvedilol),blocante a canalelor de Ca (diltiazem, amlodipina), antiplachetare (aspirina, clopidogrel), statine de genul, atorvastatină, simvastatină, rosuvastatină, pravastatină, fluvostatină,etc pentru a-și trata nivelul crescut de colesterol și vor primi de la medicul de familie o rețetă electronică în acest sens, al cărui cod QR îl veți scana în aplicația Optimerix la fluxul "rețetă electronică" și veți afla toate variantele posibile de medicamente care există pe piața din România. Aplicația vă ajută să vizualizați cele mai ieftine medicamente existente pe piata din Romania, dar și cele mai scumpe trecând si prin cele intermediare şi vă calculează costul total pe care trebuie să-l plătiți la farmacie. De cele mai multe ori, diferenta între varianta cea mai ieftină găsită de aplicație și varianta cea mai scumpă poate fi si de cateva sute de lei.

Dacă nu aveți încă o rețetă și vreți să vedeți ce variante de betablocante (metoprolol, carvedilol) există pe piață și cât costă mergeți în aplicația Optimerix la fluxul "rețetă simplă" și căutați metoprololum, iar aplicația returnează o sumedenie de produse care conțin metoprololum. Se poate alege de pe butonul filtrează forma de prescriere unde avem variantele OTC, P-6L, P-RF, PR, iar aceste prescurtări dacă nu știți ce înseamnă le aveți explicate dacă mergeți la butonul "Ajutor" din interfața principală a aplicației. La fel se poate căuta și celelalte clase de medicamente indicate în boala coronariană..

Cu ajutorul tab-ului "Filtrează" avem posibilitatea să alegem din "Substanța Activă" varianta de metoprololum simplu, necombinat cu alte produse  și există tot felul de combinații de  "metoprololum+ivabradinum", sub diferite forme farmaceutice și concentrații (compr, capsule,  compr filmate, etc). Toate acestea vă ajută să știți ce produse există pe piață, în funcție de ce afecțiune aveți, să vedeți prospectul produsului, modul de ambalare, iar dacă produsul intră în categoria "medicament", adică cu rețetă de la medic, puteți da click pe el și în dreptul prețului veți vedea că aplicația vă arată prețul maxim per cutie și co-plata pe lista A de medicamente compensate dacă veți obține o rețetă de la medic. 

Aplicația are și butonul de ordonează după (cel mai ieftin, cel mai scump, relevanță) și foarte important, dacă alegeți ordonarea după "cel mai ieftin", aplicația ordonează produsele în funcție de prețul per pastilă, nu per cutie, lucru care vă ajută să vedeți într-adevăr care este cel mai ieftin produs. 

Într-o etapă foarte apropiată, când o să se listeze cât mai multe farmacii în aplicație și își vor prezenta ofertele comerciale vor fi prezente și prețurile la OTC-uri în fiecare farmacie și aveți șansa să câștigați și cupoane de reducere, atât la rețete cât și la vânzare liberă dacă vă prezentați cu ele în farmacii.

Tratamente pentru  boala coronariană

Medicamentele și modificările stilului de viață sunt o parte importantă a tratării oricărei persoane care suferă de boala coronariană.. Schimbările stilului de viață includ:

  • Urmarea unei diete sănătoasă pentru inimă 9în special dieta mediteraniană)
  • Evitarea consumului intens de alcool
  • Renunțarea la fumat
  • Făcând exerciții regulate
  • Menținerea unei greutăți sănătoase sau pierderea în greutate
  • Gestionarea stresului

Este important să tratați hipertensiunea arterială, diabetul sau colesterolul ridicat, deoarece acestea vă afectează și inima.

Tratamentul poate include, de asemenea, revascularizarea arterei coronare pentru unele persoane. Acestea sunt proceduri pe inimă pentru a trata blocajele arterelor coronare. Acestea includ intervenția coronariană percutanată (PCI) și intervenția chirurgicală de bypass coronarian (CABG).

Prevenirea bolii coronariene

Vestea bună este că puteți controla mulți dintre factorii de risc pentru CAD printr-un stil de viață sănătos. Pentru a vă menține inima sănătoasă și pentru a preveni CAD, iată câteva lucruri pe care le puteți face:

  • Nu fumați: Aproape ⅓ din decesele CAD sunt cauzate de fumat sau de expunerea la fumatul pasiv. Renunțarea la fumat și evitarea fumatului pasiv este cheia sănătății inimii.
  • Exerciții fizice: Este recomandat aproximativ 150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute pe săptămână de activitate fizică viguroasă. Chiar dacă nu îndepliniți aceste obiective, cantități mai mici de activitate pot fi totuși benefice.
  • Mâncați o dietă sănătoasă: o dietă sănătoasă pentru inimă este bogată în fructe, legume, cereale integrale și săracă în grăsimi saturate, zahăr și sare.
  • Păstrați o greutate sănătoasă: Persoanele cu exces de greutate și obezitate prezintă un risc mai mare de CAD. Pierderea în greutate vă poate ajuta să vă reduceți riscul.
  • Controlați-vă tensiunea arterială, colesterolul și zahărul din sânge: consultați-vă medicul de familie și luați medicamentele conform prescripției pentru a vă menține cifrele într-un interval sănătos.

Poate fi copleșitor să te gândești să faci multe schimbări simultan, dar puteți încerca pe rând să faceți schimbări. Va merita pe termen lung.

Date și fapte

Aproape 7% din adulții americani peste 20 de ani au CAD.

Aproape ⅓ din decesele CAD sunt cauzate de fumat sau de expunerea la fumatul pasiv.

Întrebări comune

Se poate vindeca boala coronariană?

Nu, nu există nici un remediu pentru boala coronariană. Dar respectând un stil de viață sănătos, poți face multe pentru a-l preveni. Dacă ați fost diagnosticat cu CAD, un stil de viață sănătos vă poate ajuta în continuare să vă mențineți inima sănătoasă în timp - niciodată nu este prea târziu. Medicamentele și alte tratamente pentru CAD pot îmbunătăți simptomele și pot ajuta la prevenirea complicațiilor precum atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Cât timp poți trăi cu boala coronariană?

Cât timp poți trăi cu CAD depinde de mulți factori, inclusiv specificul CAD, tratamentul și alte probleme de sănătate. Dar iată vestea bună: boala coronariană nu înseamnă că nu poți trăi o viață plină și lungă. Vizita periodică la medic, luarea medicamentelor prescrise și un stil de viață sănătos vă pot ajuta să trăiți mai mult.

Ce alte probleme de sănătate sunt asociate cu CAD?

Cauza CAD este ateroscleroza, care se poate întâmpla și în alte părți ale corpului. Boala arterei carotide este ateroscleroza în vasele de sânge ale gâtului. În picioare, se numește „boala arterelor periferice”. Și în rinichi, se numește „stenoză a arterei renale”.

Boala coronariană este asociat cu alte probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, glicemia crescută și colesterolul anormal. Împreună, aceste afecțiuni alcătuiesc sindromul metabolic. Persoanele cu sindrom metabolic au un risc crescut de CAD.

Aspirina reduce placa în artere?

Aspirina este un antiinflamator nesteroidian sau AINS. În CAD funcționează prin oprirea lipirii trombocitelor - un tip de celule sanguine. Acest lucru previne formarea cheagurilor în arterele coronare care ar putea provoca un atac de cord.

Nu este clar dacă aspirina reduce de fapt placa. Există unele dovezi că aspirina scade inflamația în vasele de sânge. Și s-a demonstrat că face plăcile mai stabile (mai puțin probabil să se rupă într-un cheag) în studiile pe șoareci. Dar nu este clar exact ce efect are asupra aterosclerozei la oameni.

Cum pot verifica dacă inima mea este în regulă?

Boala coronariană nu provoacă întotdeauna simptome. Screening-ul pentru CAD la persoanele fără simptome nu este recomandat tuturor. Dacă aveți nevoie de testare pentru CAD depinde de factorii dumneavoastră de risc și de alte condiții de sănătate. Pentru a afla dacă ați beneficia de testare, discutați cu medicul dvs.  sau luați în considerare să consultați un cardiolog.

boala-coronariana-medicamente-tratament