Cum poți verifica online dacă ești asigurat în sistemul public de sănătate?

Te întrebi cum poți verifica online dacă ești asigurat în sistemul public de sănătate? Optimerix este alături de tine și îți oferă pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a afla statului tău în sistemul public de sănătate! 

Pentru a verifica online dacă ești asigurat în sistemul public de sănătate din România, poți accesa portalul electronic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) la adresa https://www.cnas.ro/.

Pe pagina principală a site-ului CNAS, poți accesa secțiunea "Verificare asigurat" din meniul de sus al paginii. Aici, vei găsi un formular online în care trebuie să introduci numărul tău de identificare (CNP) și să completezi informațiile de securitate, apoi să dai click pe butonul "Verificare".

Ce este codul CID?

Informațiile de securitate au la bază codul CID. Mai exact, CID-ul reprezintă Codul de IDenitificare al asiguraților din PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) și va fi inscripționat pe Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) sub numele "Cod de asigurat".

CID-ul este folosit la identificarea unică în sistem a persoanelor asigurate. Valoarea sa este generată pe baza CNP-ului. Mai jos se găsesc câteva resurse pentru dezvoltatorii de software, care pot fi folosite pentru generarea CID-ului din CNP.

Se poate genera valoarea CID-ului și online pe portalul CNAS în secțiunea Asigurați.

În urma acestui proces, sistemul CNAS va verifica datele tale și îți va afișa informațiile despre starea ta de asigurat în sistemul public de sănătate din România. Acest serviciu este disponibil în mod gratuit și poate fi accesat oricând, de oriunde și de către orice persoană care dorește să verifice starea sa de asigurat în sistemul public de sănătate din România.

Cum funcționează asigurările sociale de sănătate în România?

Asigurările sociale de sănătate din România reprezintă principalul sistem de finanțare a ocrotirii sănătății populației. Obiectivul principal al sistemului de asigurări sociale de sănătate este protejarea asiguraților față de costurile serviciilor medicale în caz de boală sau accident. Fiecare asigurat trebuie să beneficieze în mod universal, echitabil și nediscriminatoriu de serviciile prevăzute de lege.

Pachetele de servicii medicale din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului, la propunerea CNAS, în acord cu aspectele prevăzute de Parlament în legea care guvernează sistemul de sănătate (Legea nr. 95/2006). De asemenea, lista medicamentelor de care beneficiază asigurații în sistem compensat sau gratuit se aprobă de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății, cu avizul CNAS.

Pachetele de servicii medicale 

În cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, persoanele asigurate, indiferent  de forma prin care a fost dobândită calitatea de asigurat, beneficiază de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, cuprinse în pachetul de bază, furnizate de  medicul de familie sau medicul specialist, în ambulatoriu sau în spital. 

Persoanele neasigurate beneficiază de servicii cuprinse într-un pachet minimal de servicii medicale, care se referă în special la urgențe medico-chirurgicale și boli cu potențial endemo-epidemic, monitorizarea evoluției sarcinii și a lehuzei, servicii de planificare familială, servicii de prevenție.

Persoanele asigurate în sistemul public de sănătate din România beneficiază și de rețete compensate și gratuite. În cazul în care suferi de o afecțiune cronică sau acută, iar medicul tău ți-a prescris o rețetă, Optimerix te poate ajuta să găsești cele mai ieftine medicamente. Aplicația se poate descărca gratuit din Google Play, AppStore și App Gallery.

verificare asigurat sănătate CNAS.jpg