Câte farmacii există în România? Prevederi legislative privind înființarea unei noi unități
În prezent, în România, există un număr de aproximativ de 8.000 de farmacii, conform datelor Euromonitor. Avem mai multe farmacii, raportate la denisitatea populației comparativ cu țări precum Franța, Germania sau Spania, datorită sistemului de reglementare a deschiderii farmaciilor în mediul urban. Din acest motiv mulți dintre noi avem impresia că sunt farmacii la
fiecare colț de stradă. În realitate, înființarea unei farmacii în România este un proces reglementat de legi și reglementări stricte care vizează protejarea sănătății și siguranței pacienților. Respectarea acestor condiții și reguli este esențială pentru a obține autorizația de funcționare și pentru a desfășura o afacere de succes în domeniul farmaceutic
Legislația privind înființarea unei farmacii
Legea nr. 266/2008 privind organizarea, autorizarea și funcționarea farmaciilor stabilește regulile generale privind înființarea și funcționarea farmaciilor în România. Potrivit legii, farmaciile trebuie să ofere produse și servicii farmaceutice într-un mod profesionist, etic și responsabil.
Înființarea unei farmacii în România este reglementată de un set de legi și reglementări care vizează asigurarea calității și siguranței produselor farmaceutice pentru pacienți.
În primul rând, orice persoană interesată să înființeze o farmacie în România trebuie să obțină autorizația de funcționare din partea Ministerului Sănătății în conformitate cu prevederile legii nr/266/2008 în urma unei inspecții din partea Direcției de Sănătate Publică și a evaluării îndeplinirii condițiilor de înființare.
Pentru a obține autorizația, este necesară respectarea unor condiții stricte, cum ar fi:
- locație corespunzătoare pentru farmacie, care să respecte normele de igienă și să aibă spații separate pentru depozitarea medicamentelor și pentru servirea clienților;
- Un personal farmaceutic autorizat să practice în România, cu o diplomă validă din partea unei facultăți de farmacie și o autorizație de practică emisă de Colegiul Farmaciștilor din România;
- Aprovizionarea cu medicamente și produse farmaceutice prin canale legale și autorizate, precum și prin intermediul unor distribuitori de încredere;
- evidență riguroasă și precisă a medicamentelor și produselor farmaceutice, inclusiv un sistem de gestionare a stocurilor și a expirațiilor.
- Respectarea unui standard de calitate denumit Reguli de Bună Practică de Farmaceutică (prevăzute de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 75/2010).
Reglementările Ministerului Sănătății și Colegiului Farmaciștilor
În plus, orice farmacie trebuie să respecte regulile stabilite de Ministerul Sănătății, precum și cele ale Colegiului Farmaciștilor din România.
De exemplu, toate farmaciile trebuie să aibă un farmacist-șef care să asigure calitatea și siguranța produselor farmaceutice. Farmacistul responsabil trebuie să fie prezent în farmacie și să ofere consultanță farmaceutică pacienților, precum și să supravegheze toate activitățile desfășurate în farmacie.
De asemenea, farmaciile trebuie să respecte regulile de aprovizionare, recepție, depozitare și preparare a produselor farmaceutice, precum și să furnizeze informații complete și precise despre medicamente și produse farmaceutice clienților.
În cazul în care o farmacie nu respectă regulile și condițiile impuse de lege, Ministerul Sănătății poate revoca autorizația de funcționare a farmaciei.
Optimerix este o aplicație care susține dezvoltarea sistemului de sănătate din România, iar recent a fost lansat nou instrument digital care vine în sprijinul farmaciștilor.
Înscrierea farmaciilor este gratuită și se poate face pe site-ul partener.optimerix.ro/ro/login.
Iată cât de simplu funcționează aplicația pentru farmacii! Trebuie să urmezi cinci pași simpli:
1. Creezi rapid un cont și înregistrezi farmacia ta
2. Verificăm solicitarea și listăm farmacia ta în platformă după ce informațiile primite au fost confirmate
3. Adaugi medicamentele pe care vrei să le vinzi cu ajutorul nostru, împreună cu detalii despre preț și disponibilitate
4. Primești rețete electronice de la pacienți pe email sau direct în aplicație și confirmi disponibilitatea medicamentelor în max. 30 minute
5. Pacientul ridică rețeta și veniturile farmaciei tale cresc