Fructe şi legume bogate în vitamina C

Vitamina C se numără printre cei mai importanţi nutrienţi pentru o bună funcţionare a organismului uman. Ea susține sistemul imunitar previne virozele respiratorii, astmul, bolile cardiovasculare, problemele dermatologice sau cele de vedere. De asemenea, un alt beneficiu important are legătură cu reducerea inflamaţiei în corp. 

Doza zilnică de vitamina C necesară organismului nostru este de 90 de miligrame pentru bărbaţi şi 75 de miligrame pentru femei. 

Ce fructe şi legume au un conţinut ridicat de vitamina C?

Fiind un nutrient esenţial pentru sănătatea organismului, ţi-am pregătit o listă cu alimentele care conţin cel mai ridicat nivel de vitamina C:

1. Cătina

Cătina are un conţinut ridicat de vitamina C şi ajută sistemul imunitar să se lupte cu diferite boli. Poţi consuma cătina în forma sa naturală, cu miere sau poţi stoarce fructele şi să bei sucul de cătină. Mai exact, acest fruct conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele. 

2. Pătrunjelul

Pătrunjelul conţine cantități ridicate de antioxidanți și vitamina C. Această plantă are de patru ori mai multă vitamina C decât portocala. În plus, conține o cantitate mare de clorofilă care ajută la purificarea sângelui. 

3. Spanacul

Spanacul este renumit pentru proprietățile sale și pentru multiplele beneficii pe care le aduce corpului nostru datorită aportului de vitamine și minerale. Vitamina C din spanac acționează ca un puternic antioxidant și este extrem de importantă în sănătatea pielii și a sistemului nostru imunitar.

4. Morcovii

Deşi sunt renumiţi pentru conţinutul lor de vitamina A, morcovii sunt o sursă importantă şi de vitamina C. Un morcov oferă 6% din necesarul zilnic de vitamina C al organismului uman. 

5. Citricele

Deşi există fructe care au conţinut mai ridicat de vitamina C decât citricele, trebuie să ştii că doza zilnică de vitamina C este asigurată de doua-trei citrice de mărime medie. Vitamina C din citrice are un efect antiinflamator care ajută la prevenirea infecţiilor, bacteriilor şi multor alte afecţiuni. 

Citeşte şi Cinci alimente care previn diabetul

 

Este important să consumaţi aceste fructe şi legume crude, întrucât dacă sunt gătite termic ele își pierd o mare parte din cantitatea de vitamina C pe care o conţin. 

În cazul în care, deși, consumi regulat alimente bogate în vitamina C, ai în continuare de nevoie de suplimente recomandate de medic, te încurajăm să verifici înainte variantele de preț disponibile pe piață. Descarcă aplicația Optimerix, caută substanța activă acid ascorbic (Vitamina C) și compară prețurile. 
 

Fructe şi legume bogate în vitamina C