7 motive pentru care ești ca un magnet pentru țânțari

Cunoști pe cineva care pare să fie mereu mușcat de țânțari? Cercetările chiar ne arată că unii oameni sunt într-adevăr „magneți de țânțari”. Care sunt, de fapt, motivele pentru care unele persoane atrag aceste insecte enervante?

Recomandări cheie privind muşcăturile de țânțari

  • Unii oameni atrag țânțarii din cauza lucrurilor pe care nu le pot schimba - cum ar fi grupa lor de sânge sau cantitatea de căldură pe care o degajă.
  • Dieta ta nu afectează probabilitatea de a fi mușcat de țânțari.
  • Există modalități prin care vă puteți face mai puțin atrăgător pentru țânțari, cum ar fi purtarea de haine deschise la culoare și utilizarea insecticidelor.

Nimeni nu vrea să atragă atenția unui țânțar. Înțepăturile de țânțari nu sunt doar iritante, ci se pot infecta și pot provoca simptome mai grave. Și țânțarii pot transmite oamenilor boli, cum ar fi virusul West Nile, febra dengue sau malaria prin mușcături.

Iată 7 motive pentru care ați putea atrage atenția țânțarilor - și ce puteți face în acest sens.

1. Sângele dumneavoastră este de tip O sau de tip B

Persoanele cu anumite tipuri de sânge sunt mai predispuse să fie mușcate de țânțari. Există cercetări care arată că persoanele cu sânge de tip O au mai multe șanse să primească mușcături de la țânțarii Aedes aegypti . Și un studiu recent a arătat că persoanele cu sânge de tip B atrag țânțarii Anopheles stephensi.

2. Miroși bine (pentru țânțari)

Țânțarii te pot „mirosi”. Studiile arată că țânțarii preferă mirosul anumitor oameni.

Când transpiri, corpul tău emite substanțe chimice, inclusiv acid lactic, acid uric și amoniac. Fiecare persoană eliberează o cantitate diferită din aceste substanțe chimice. Și unii oameni eliberează doar cantitatea potrivită din fiecare - creând un parfum irezistibil care atrage țânțarii.

Există, de asemenea, dovezi tot mai mari că microbiomul pielii se adaugă la mirosul atrăgător pe care unii oameni îl emană.

Nu poți face nimic pentru a schimba cât de mult din aceste substanțe chimice eliberezi atunci când transpiri. Lucruri precum deodorantul nu vor schimba metabolismul natural al corpului. Și în acest moment, nu există dovezi că vă puteți schimba microbiomul pielii pentru a descuraja țânțarii.

3. Bei bere și mănânci banane

De ani de zile, cercetătorii au încercat să descopere dacă dieta unei persoane îi poate face mai probabil să atragă țânțarii. Se pare că dieta dumneavoastră nu vă afectează cu adevărat șansele de a obține mușcături de țânțari. Dar există posibile excepții - berea și bananele.

Un mic studiu a arătat că consumul de bere te face probabil mai atractiv pentru țânțari. Un alt studiu mic sugerează că, consumul de banane te face mai atractiv pentru țânțari. Dar aceste studii nu au fost suficient de puternice pentru ca cercetătorii să spună că ar trebui să încetezi să bei bere și să mănânci banane pentru a reduce riscul de a fi mușcat. Deci nu aruncați banana aia încă.

4. Porți culori care atrag țânțarii

Un studiu recent a arătat că culorile portocalii și roșii atrag țânțarii. Același studiu a arătat că țânțarii nu erau la fel de interesați de culorile verde și albastru. Există, de asemenea, dovezi că țânțarii sunt mai atrași de oameni atunci când poartă culori mai închise.

Nu există nicio culoare care să te facă „invizibil” pentru țânțari. Dar culorile mai deschise, în special albastru deschis și verde, par să atragă mai puțină atenție de la țânțari.

5. Te afli în locul nepotrivit la momentul nepotrivit

Țânțarii sunt mai activi în anumite momente ale zilei - în orele chiar înainte de apus și dimineața devreme înainte ca soarele să fi răsărit complet.

Țânțarii folosesc simțuri precum mirosul și vederea pentru a găsi oameni. Dar folosesc și receptori termici care urmăresc căldura și dioxidul de carbon pe care le degajați în timp ce respirați. Când faceți exerciții fizice sau faceți efort, eliberați și mai multă căldură și dioxid de carbon. Așadar, dacă mergeți la alergat sau lucrați în aer liber, încercați să nu o faceți în perioadele de vârf de hrănire.

6. Ești însărcinată

Studiile arată că este mult mai probabil să atragi țânțarii atunci când ești însărcinată. Sarcina îți crește metabolismul. Metabolismul crescut înseamnă că degajați mai mult dioxid de carbon și căldură - doi magneți pentru țânțari.

Țânțarii pot transmite boli, inclusiv virusul Zika. Deci, dacă sunteți însărcinată, aveți grijă suplimentară pentru a preveni mușcăturile de țânțari.

7. Ești o țintă ușoară pentru ţânţari

La fel ca oamenii, țânțarii vor să lucreze mai inteligent, nu mai greu. Ei își vor lua masa din cea mai ușoară sursă posibilă. Deși nu vă puteți controla grupa de sânge sau componența chimică a transpirației, vă puteți face mai dificil de mușcat.

Asigurați-vă că purtați mâneci lungi și pantaloni ori de câte ori este posibil. Cu cât expuneți mai puțin pielea, cu atât țânțariilor le este mai greu să vă muște.

De asemenea, puteți folosi un agent de respingere a țânțarilor. Cele mai eficiente insecticide au DEET. Doriți să aplicați DEET pe piele sau să folosiți haine? Brățările (chiar și cele care conțin DEET) nu țin țânțarii la distanță.

De reținut! 

Unii oameni sunt magneți de țânțari - adică sunt mai probabil să fie mușcați de țânțari. Unele lucruri care te fac mai atractiv pentru țânțari includ grupa ta de sânge, temperatura corpului și cât de mult amoniac emani în transpirație. Nu puteți face nimic pentru a schimba aceste lucruri, dar puteți lua măsuri pentru a vă face mai puțin atractiv pentru țânțari. Puteți preveni mușcăturile de țânțari menținând pielea acoperită, purtând haine deschise la culoare și utilizând un respingător pentru țânțari aprobat de EPA, cum ar fi DEET.

de-ce-sunt-un-magnet-pentru-tantari