Ceaiuri care scad colesterolul

Ai colesterolul mare? Îţi prezentăm o listă cu ceaiuri care te pot ajuta să reduci nivelul de grăsimi din sânge! 

Hipercolesterolemia reprezintă o condiție medicală în care valorile colesterolului în sânge sunt peste limită. Nivelul colesterolului este influenţat de alimentaţie (consumul de alimente cu un conţinut ridicat de grăsimi), de greutatea corporală (obezitatea este asociată, de obicei) cu nivel ridicat al colesterolului în sânge), lipsa activităţii fizice, vârsta, precum şi factori ereditari. 

Diferenţa între colesterolul LDL şi colesterolul HDL

LDL colesterol, aşa-numitul "colesterol rău", este cel care se poate depozita de-a lungul timpului pe pereții interni ai arterelor, producând diverse boli cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Colesterolul HDL ("colesterolul bun") deţine rolul de a proteja pereţii vaselor împotriva colesterolului rău, oferind astfel protecţie în faţa riscului de apariţie a unor boli cardiovasculare.

Nivelul optim al colesterolului total este sub 200mg/dl, iar nivelul colesterolului LDL este de sub 70 mg/dl.

Ceaiuri care scad "colesterolul rău"

Dacă nivelul total al colesterolului este pentru valorile precizate mai sus, poţi încerca să reduci grăsimile din alimentaţie şi să bei o serie de ceaiuri care te vor ajuta să scazi colesterolul! 

Ceaiul de busuioc

Busuiocul este o plantă care ajută la reducerea nivelului colesterolului „rău” din sânge, scăzând nivelul de lipoproteine. Aceasta conţine o substanţă numită eugenol, care deţine proprietăţi antioxidante şi care poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. 

Citeşte şi Bolile cardiovasculare şi hipertensiunea arterială: simptome, factori de risc şi alimentaţie

Ceaiul de hibiscus

Hibiscusul este folosit ca plantă medicinală, având o mulţime de proprietăţi terapeutice. Datorită proprietăților hipolipemiante, ceaiul de hibiscus poate ajuta la scăderea colesterolului "rău". 

De asemenea, acest ceai este benefic pentru pacienții care suferă de hipertensiune sau de diabet. 

Ceaiul de schinduf

Ceaiul de schinduf contribuie la menținerea nivelului normal al colesterolului, susţinută metabolismul glucidic. De asemenea, seminţele de schinduf sunt eficiente şi pentru scăderea tensiunii arteriale. 

Aceste efecte se datorează unor substanţe numite sponine care ar reduce absorbția în organism a colesterolului din alimentele grase. 

Ceaiul verde

Ceaiul verde se numără printre cele mai populare ceaiuri recomandate pentru scăderea colesterolului. Acesta conţine antioxidanți care au efectul de a reduce colesterolul total. 

Citeşte şi Regimul alimentar recomandat pacienților cu diabet zaharat

Ceaiul de păpădie

Păpădia are, de asemenea, efecte benefice pentru persoanele cu colesterol ridicat, prin inhibarea enzimelor responsabile cu digestia grasimilor.

În plus, ceaiul de păpădie reduce şi tensiunea arterială. 

Dacă medicul ţi-a recomandat un tratament pentru reducerea colesterolului, aplicaţia Optimerix te poate ajuta să găseşte cele mai ieftine medicamente. Iată cât de simplu funcţionează! 

Ceaiuri care scad colesterolul