Diferenţa dintre o boală acută şi una cronică

Afecţiunile sunt clasificate de către medicii specialişti în două categorii: boli acute sau boli cronice. Dacă te întrebi care este diferenţa dintre o boală acută şi una cronică, îţi oferim răspunsul la această întrebare!

Ce este o boală acută?

Bolile acute se caracterizează, în principal, prin durata lor redusă: de la câte zile la câteva luni, însă nu peste jumătate de an. În plus, acest tip de afecţiuni sunt apar la o singura zonă a organismului.

În unele cazuri, bolile acute pot acţiona foarte repede şi pot fi extrem de severe, punând în pericol viaţa pacientului.

O boală acută trece într-o perioadă care se poate întinde de la câteva zile la câteva luni, dar nu mai mult de şase luni. O răceală sau gripă, o arsură, o fractură, o durere în gât sau o pneumonie sunt exemple de afecţiuni acute.

Specificul bolilor acute

  • debut rapid
  • durată scurtă (sub trei şase)
  • vindecarea completă în urma tratamentului
  • apare la o singură zonă a organismului

Exemple de boli cronice: gripă, viroză, infecţii, fracturi, pneumonie, arsuri, Hepatita A, varicela, rubeola, rujeola, micoze

Ce este o boală cronică?

Pe de altă parte, bolile cronice au o evoluţie mai lentă, însă progresivă pe termen lung. Acestea pot dura între 3 şi 6 luni sau toată viaţa. Ele pot produce complicaţii şi aduc daune importante organismului.

Bolile nu se vindecă, doar se ţin sub control prin tratament şi un stil de viaţă sănătos.

Specificul bolilor cronice

  • simptome care se instalează lent
  • efecte pe termen lung
  • pot apărea complicaţii
  • tratamentul ţine afecţiunea din scurt, însă nu o vindecă în totalitate

Exemple de boli cronice: diabet, hipertensiune arterială, tuberculoză, hepatita C, astmul, artrita, osteoporoza, cancerul

Astfel, pentru acest tip de afecţiuni este necesar un plan de tratament pe termen lung pentru a ţine boala sub control şi pentru a evita complicaţiile.

O boală acută poate deveni cronică?

Cu toate că diferenţa dintre afecţiune acute şi cronice este bine definită, o boală acută poate deveni cronică, mai ales dacă nu este tratată corespunzător. Un exemplu, în acest sens, este reprezentat de fracturile care nu sunt tratate corect şi care pot da dureri toată viaţa şi care sunt considerate cronice.

Aşadar, bolile care apar brusc şi durează puţin sunt denumite acute. Pe de altă parte dacă o afecţiunea se instalează treptat şi durează o perioadă lungă de timp (mai mult de trei luni) sau poate chiar toată viaţa, este vorba de boală cronică. După o afecţiune cronică, în urma tratamentul, se obţine vindecarea completă. Situaţia este diferită în cazul bolilor cronice, unde tratamentul are scopul de a ţine din scurt simptomele bolii şi a preveni agravarea ei sau alte complicaţii.

Dacă suferi de o boală cronică, iar medicul ţi-a recomandat un tratament pe termen lung, aplicaţia Optimerix te poate ajuta să găsești cele mai convenabile preţuri la medicamente. Iată cât de simplu funcţionează!

boala_acuta_sau _cronica.jpg