Depresia: Prezentare generală a tratamentului

Milioane de oameni din țara noastră și de pe mapamond trăiesc cu depresie. Unele depresii sunt temporare, în timp ce altele sunt cronice. Din fericire, depresia este tratabilă prin câteva opțiuni diferite. Mai jos, vă prezentăm diferitele tratamente disponibile pentru cei care se confruntă cu depresie.

Depresia, o tulburare comună de sănătate mintală

Depresia este o tulburare comună de sănătate mintală care afectează milioane de adulți din toată lumea. Aproximativ 21 de milioane de adulți au avut cel puțin un episod depresiv major în ultimul an. Simptomele depresiei pot include oboseală, incapacitatea de a se concentra, schimbarea somnului sau a apetitului, pierderea interesului sau a dorinței de a se angaja în activități și hobby-uri zilnice și sentiment de tristețe, gol, fără speranță, vinovat, lipsit de valoare sau anxietate.

Deși depresia poate fi temporară, mulți oameni se confruntă cu depresie cronică care le diminuează capacitatea de a îndeplini sarcini la serviciu sau la școală. Din fericire, depresia este o afecțiune tratabilă cu medicamente și opțiuni non-farmacologice, cum ar fi terapia de vorbire și schimbările stilului de viață.

Tratamente pentru depresie

Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre tratamentele pentru depresie.

Terapie prin vorbire

Terapia prin vorbire, cunoscută și sub numele de psihoterapie, implică un psiholog care identifică și ajută un pacient să înțeleagă și să facă față oricăror probleme de bază care cauzează depresie, cum ar fi un eveniment deosebit de traumatizant. Sesiunile de terapie prin vorbire durează în general între 45 de minute și o oră și pot fi efectuate săptămânal.

Terapia vorbirii poate cuprinde, de asemenea, diferite forme de terapie, cum ar fi terapia interpersonală sau terapia cognitiv-comportamentală. Un psiholog sau un terapeut poate recomanda consolidarea comportamentelor pozitive față de cele distructive. De asemenea, ei pot recomanda stabilirea relațiilor cu ceilalți care ar putea cauza suferință.

Medicamente pentru depresie

ISRS

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt medicamente prescrise în mod obișnuit pentru a trata depresia. Aceștia funcționează prin creșterea nivelurilor de serotonină, un neurotransmițător important (mesager chimic), din creier. Exemple de ISRS include escitalopramum (Cipralex, Escitalopram, Lenuxin, etc), fluoxetinum (Prozac, Magrilan, Fluoxetin, etc) și citalopramum (Linisan).

SNRI

Inhibitorii recaptării serotoninei și norepinefrinei (IRSN) pot crește nivelurile de serotonină și norepinefrină din creier. Se crede că echilibrarea acestor neurotransmițători ajută la atenuarea simptomelor depresiei. Exemple de SNRI includ venlafaxinum (Efectin, Elify, Velaxin, Venlafaxina, etc).

Antidepresive triciclice (TCA)

Antidepresivele triciclice (TCA) sunt unul dintre primele tipuri de antidepresive care au fost dezvoltate. Acestea funcționează prin creșterea nivelurilor de serotonină și norepinefrină din creier. Cu toate acestea, ele au, în general, mai multe efecte secundare în comparație cu antidepresivele mai noi, cum ar fi ISRS. Exemple de TCA includ amitriptilina.

Inhibitori de monoaminooxidază (IMAO)

Inhibitorii de monoaminoxidază (IMAO) acționează prin blocarea unei enzime numită monoaminoxidază, pe care organismul o folosește pentru a elimina și a recicla anumiți neurotransmițători. Prin blocarea monoaminooxidazei, IMAO ajută la creșterea nivelurilor de serotonine, norepinefrină și dopamină din creier. Cu toate acestea, IMAO sunt un grup mai vechi de antidepresive care pot provoca mai multe efecte secundare și pot interacționa cu mai multe medicamente în comparație cu antidepresivele mai noi. 

Antidepresive atipice

Aceste medicamente nu se încadrează perfect în niciuna dintre celelalte categorii de antidepresive. Exemple de antidepresive din această categorie includ trazodonum (Trittico), mirtazapinum (Remeron, Zulin, Mirzaten, etc), vortioxetinum (Brintellix) și bupropionum (Elontril, Zyban).

Tratamente non-farmacologice pentru despresie

Proceduri pentru depresie

Când depresia este severă sau nu a răspuns la alte tratamente, medicul poate efectua proceduri pentru a ajuta la gestionarea afecțiunii. Exemple de aceste tipuri de proceduri includ: terapia electroconvulsivă (ECT), stimularea magnetică transcraniană (TMS) și stimularea nervului vag (VNS).

Alte tratamente pentru depresie

Schimbările stilului de viață, cum ar fi somnul suficient, exercițiile fizice și o dietă sănătoasă, pot ajuta la susținerea mentalității și a comportamentului pozitiv. Meditația și acupunctura sunt alte exemple de opțiuni care pot ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei.

Costul tratamentelor pentru depresie

Majoritatea medicamentelor de pe reţete electronice sunt acoperite într-un procent destul de mare de CAS. Fără asigurare de sănătate sau fără o rețetă de la un medic care este în contract cu CAS, este posibil să trebuiască să plătiți prețul integral în numerar al medicamentului. 

Cum te ajută Optimerix să găsești medicamentele de mai sus și să economisești bani?

Optimerix vă poate ajuta să economisiți bani la medicamentele pentru depresie. 

Medicamentele pentru depresie pot fi achiziționate pe bază de rețetă. Casa de asigurări vă ajuta la acoperirea unei părți din costului medicamentelor pe rețetă electronică pentru depresie dacă acestea sunt prescrise de un medic în contract cu CAS urmând ca dvs. să mai achitați o co-plată. În caz contrar, va trebui să plătiți prețul în numerar al medicamentului.

Citeşte şi DEMO: Cum scanezi o reţetă compensată cu ajutorul aplicaţiei Optimerix? 

Dacă vi s-a prescris un medicament pentru a vă trata depresia, acesta ar putea deveni scump. Optimerix este o aplicație care vă ajută să economisiți bani pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă și nu numai. Încercați instrumentul de căutare online convenabil pentru a găsi toate medicamentele de care aveți nevoie la farmaciile cele mai apropiate de dvs. Pur și simplu introduceți medicamentul în bara de căutare din fluxul ''rețetă simplă''. 

Dacă mergem în aplicația Optimerix la fluxul "reţetă simplă" și căutați spre exemplu mirtazapinum  aplicația returnează o sumedenie de produse care conțin mirtazapinum. 

Cu ajutorul tab-ului "Filtrează" avem posibilitatea să alegem din "Substanța Activă" varianta mirtazapinum simpla sub diferite forme farmaceutice și concentrații (comprimate fim, compr orodispersabile,etc). Toate acestea vă ajută să știți ce produse există pe piață, în funcție de ce afecțiune aveți, să vedeți prospectul produsului, modul de ambalare, iar dacă produsul intră în categoria "medicament", adică cu rețetă de la medic, puteți da click pe el și în dreptul prețului veți vedea că aplicația vă arată prețul maxim per cutie și co-plata pe lista A dacă veți obține o rețetă de la medic. 

Aplicația are și butonul de ordonează după (cel mai ieftin, cel mai scump, relevanță) și foarte important, dacă alegeți ordonarea după "cel mai ieftin", aplicația ordonează produsele în funcție de prețul per pastilă, nu per cutie, lucru care vă ajută să vedeți într-adevăr care este cel mai ieftin produs. 

Într-o etapă foarte apropiată, când o să se listeze cât mai multe farmacii în aplicație și își vor prezenta ofertele comerciale vor fi prezente și prețurile la OTC-uri în fiecare farmacie și aveți șansa să câștigați și cupoane de reducere atât la rețete cât și la vânzare liberă dacă vă prezentați cu ele în farmacii.

Optimerix vă poate ajuta să economisiți până la 90% la medicamentele de marcă și cele generice. 

Sănătatea psihică este importantă pentru toată lumea pentru a evita viitoarele complicații de sănătate. Asigurați-vă că efectuați controale regulate cu medicul dumneavoastră și respectați orice sfat medical oferit de acesta. Dacă trebuie să luați medicamente, aplicaţia Optimerix este aici pentru a vă ajuta!

tratament-pentru-depresie