Siguranța medicamentelor: Ce pot face farmaciștii pentru a minimiza riscul de erori în administrarea medicamentelor?

Siguranța pacienților reprezintă o prioritate majoră pentru orice farmacist. Atunci când vine vorba de administrarea medicamentelor, farmaciștii joacă un rol esențial în minimizarea riscului de erori. Prin urmare, aceștia trebuie să fie foarte atenți și să ia măsuri pentru a asigura siguranța pacienților.

Iată câteva dintre cele mai importante măsuri pe care le pot lua farmaciștii pentru a reduce riscul de erori în administrarea medicamentelor:

Verificarea prescripțiilor medicale

Farmaciștii trebuie să verifice cu atenție rețetele medicale pentru a se asigura că acestea sunt corecte și complete. 

Acest lucru înseamnă că trebuie să se asigure că doza și tipul medicamentului sunt cele prescrise și că nu există erori privind interacțiunea dintre tratamentele prescrise de medici diferiți

Asistență pacienților

Farmaciștii trebuie să acorde atenție pacienților și să le ofere asistență atunci când aceștia iau medicamente pentru prima dată sau au întrebări referitoare la administrarea tratamentului. 

Ei trebuie să explice pacienților modul de utilizare a medicamentului și să le ofere informații despre posibilele efecte secundare.

Verificarea interacțiunilor medicamentoase

Farmaciștii trebuie să verifice interacțiunile medicamentoase între diferitele tratamente pe care pacienții le iau în același timp. Ei trebuie să se asigure că nu există riscul ca medicamentele să aibă efecte adverse atunci când sunt administrate concomitent.

Verificarea autenticității medicamentelor

Farmaciștii trebuie să verifice autenticitatea medicamentelor pentru a se asigura că acestea nu sunt contrafăcute. Aceștia trebuie să aibă cunoștințe solide despre medicamente și să știe semnele distinctive care indică faptul că un medicament este contrafăcut.

Instruirea personalului

Farmaciștii trebuie să instruiască personalul din farmacie cu privire la măsurile de siguranță care trebuie luate atunci când se administrează medicamente. Aceștia trebuie să se asigure că personalul este bine pregătit pentru a face față situațiilor de urgență și pentru a minimiza riscul de erori în ceea ce privește eliberarea medicamentelor

Utilizarea tehnologiei

Farmaciștii pot apela la tehnologie pentru a îmbunătăți siguranța pacienților atunci când eliberează medicamentele prescrise pe rețetă. Sistemele informatice, cum este și aplicația Optimerix, pot fi utilizate pentru a verifica automat prescripțiile medicale. De asemenea, etichetele medicamentelor pot include cu coduri QR care pot fi scanate pentru a se verifica dacă medicamentul este cel corect și dacă doza este cea prescrisă de medic. 

Recent, Optimerix a lansat un serviciu special pentru farmaciști. Înregistrează-ți gratuit farmacia pe platforma Optimerix și noi ne ocupăm să primești rețete electronice de la pacienții care se află în proximitate, și nu numai. 

Iată cum funcționează platforma Optimerix Partener! 


 

farmacisti reducere erori administrare medicamente.jpg