Amoxicilina versus Augmentin pentru infecțiile sinusurilor: Cum te poate ajută Optimerix să găseşti prețul cel mai mic

Amoxicilina și Augmentinul sunt două medicamente similare care pot fi folosite în infecţia sinusurilor. Ambele sunt antibiotice, dar care este totuşi diferenţa dintre ele şi pe care ar trebui să o alegi? Îţi oferim răspunsul la această întrebari şi, de asemenea, la finalul articolului vei găsi prezentat modul în care aplicaţia Optimerix te ajută să găseşti prețul cel mai mic pentru aceste două antibiotice.

Recomandări cheie:

  • Virușii provoacă majoritatea infecțiilor sinusurilor, dar bacteriile provoacă și ele unele infecții și ar putea necesita tratament cu un antibiotic. Amoxicilina și Augmentin (amoxicilină/acid clavulanic) sunt două opțiuni de antibiotice.
  • Ambele medicamente pot provoca reacții adverse precum diaree, greață și vărsături. Uneori pot provoca reacții alergice severe sau cazuri grave de diaree.
  • Amoxicilina și Augmentin sunt medicamente de primă alegere pentru tratarea infecțiilor bacteriene ale sinusurilor. Augmentinul poate fi cel mai bun pentru persoanele cu anumiți factori de risc sau infecții mai grave.

Infecția sinusală cunoscută și sub denumirea de sinuzită poate afecta pe oricine, iar dacă eşti predispus la alergii sezoniere, este mai probabil să dezvolţi o infecție a sinusurilor. Acest lucru poate cauza curgerea nasului sau înfundarea lui, presiune facială și durere în gât.

Virușii provoacă majoritatea infecțiilor sinusurilor, dar dacă se crede că este bacteriană, medicul îţi poate prescrie un antibiotic pentru a o trata. Două medicamente comune pe care le poţi primi sunt Amoxicilină și Augmentin (amoxicilină/acid clavulanic). Ambele sunt antibiotice de primă alegere pentru tratarea unei infecții bacteriene a sinusurilor.

Amoxicilina și Augmentin sunt medicamente similare. De fapt, Augmentin este o combinație de două medicamente - dintre care unul este amoxicilină. Deci, s-ar putea să te întrebi când ar putea fi recomandat unul față de celălalt. 

Citeşte mai departe pentru a afla mai multe despre Amoxicilină versus Augmentin pentru infecțiile sinusurilor și care ar putea fi potrivit pentru tine!

Ce este amoxicilina?

Amoxicilina (amoxicillinum) este un antibiotic din clasa penicilinelor și este util pentru a trata infecțiile, inclusiv cele ale urechii, nasului și gâtului.

Amoxicilina vine sub formă de capsule și comprimate filmate, orodispersabile, pulbere pentru suspensie orală. Este disponibil în mai multe doze. De asemenea, îl poți găsi sub formă de pulbere pentru suspensie injectabilă. Toate formele de amoxicilină sunt disponibile și ca medicamente generice cu costuri mai mici.

Doza recomandată și cât timp o administrezi depind de obicei de tipul de infecție pe care îl ai. Pentru copiii mici, pediatrii vor da o doză bazată pe greutatea corporală.

Dar amoxicilina nu este activă împotriva tuturor tulpinilor diferite de bacterii care ar putea provoca anumite infecții. În aceste cazuri, medicul poate lua în considerare prescrierea unui alt antibiotic.

Ce este Augmentinul?

Augmentinul este o combinație de două antibiotice diferite - amoxicilină și acidum clavulanicum. Acidum clavulanicum ajută amoxicilina să funcționeze mai bine împotriva anumitor bacterii. Augmentin este folosit pentru a trata multe infecții diferite, inclusiv infecțiile sinusurilor.

Augmentin se administrează și pe cale orală și este disponibil în mai multe concentrații. Vine sub formă de comprimate filmate,comprimate orodispersabile, pulbere pentru suspensie orală și injectabilă. Toate formele de Augmentin sunt disponibile ca și medicamente generice cu costuri mai mici.

Ca și în cazul amoxicilinei, doza depinde de infecția pe care o tratezi. Augmentin acoperă mai multe tulpini bacteriene comparativ cu  amoxicilina și poate funcționa împotriva anumitor bacterii care sunt rezistente numai la amoxicilină.

Cum acționează Amoxicilina și Augmentin pentru infecțiile sinusurilor?

Amoxicilina funcționează în infecțiile sinusurilor, împiedicând bacteriile să creeze un perete celular și acest lucru elimină suportul structural și protecția bacteriilor, iar la rândul lor, bacteriile mor. Amoxicilina este, de asemenea, bine absorbită de organism, motiv pentru care poate ataca bacteriile din sinusuri.

Unele bacterii conțin proteine (enzime) numite beta-lactamaze. Aceste proteine pot inactiva amoxicilina, făcând-o ineficientă împotriva bacteriilor cu aceste proteine. Aici intervine Augmentin.

Acidul clavulanic din Augmentin este un inhibitor de beta-lactamaze, ceea ce înseamnă că blochează beta-lactamazele. Acest lucru permite amoxicilinei să lucreze împotriva bacteriilor care le produc. În sine, acidul clavulanic nu este atât de eficient în uciderea bacteriilor, dar atunci când este combinat cu amoxicilina în Augmentin, poate trata o gamă largă de infecții.

Cum se administrează Amoxicilina și Augmentin-ul?

Doza tipică de amoxicilină pentru o infecție a sinusurilor este de 500 mg. la fiecare 8 ore sau 875 mg. la fiecare 12 ore, administrată timp de 5 până la 10 zile. Acest lucru poate varia în funcție de severitatea infecției. Greutatea corporală va determina doza pentru copii. Poţi lua amoxicilină cu sau fără alimente.

Doza tipică de Augmentin pentru o infecție a sinusurilor este de 500 mg/125 mg. la fiecare 8 ore sau 875 mg./125 mg. la fiecare 12 ore, administrată timp de 5 până la 10 zile. Din nou, greutatea corporală va determina doza pentru copii. Se recomandă să iei Augmentin cu alimente pentru a îţi ajuta corpul să-l absoarbă și pentru a preveni efectele secundare.

Asigură-te că ieri antibioticul cu un program regulat în fiecare zi! Acest lucru ajută la menținerea unei activități antimicrobiene consistente în corpul tău, iar asta permite antibioticului să fie mai eficient.

Reţine: este important să termini întregul tratament prescris de medic, chiar dacă te simţi mai bine. Dacă nu iei tot tratamentul, bacteriile ar putea deveni rezistente la antibiotic.

Cât de eficiente sunt Amoxicilina și Augmentinul pentru tratarea infecțiilor sinusurilor?

Amoxicilina și Augmentin sunt ambele antibiotice de primă alegere pentru tratarea majorității infecțiilor bacteriene ale sinusurilor. Pentru tratamentul inițial, aceste medicamente funcționează la fel de bine ca și alte antibiotice care acoperă o gamă mai largă de bacterii. În plus, Amoxicilina și Augmentinul tind să fie mai accesibil și pot ajuta la reducerea rezistenței la antibiotice.

Dacă eşti alergic alergic la penicilină sau ai anumiți factori de risc (de exemplu, vârsta, condițiile de sănătate), pot fi utilizate mai întâi alte antibiotice.

Care sunt efectele secundare cunoscute ale Amoxicilinei și Augmentinului?

Amoxicilina și Augmentinul pot provoca reacții adverse similare. Cele mai comune includ:

  • Diaree
  • Greaţă
  • Iritații ale pielii
  • Vărsături

Amoxicilina poate provoca, de asemenea, anxietate, amețeli sau decolorarea dinților (de obicei la copii), dar acestea apar mai rar.

Augmentinul poate provoca, de asemenea, dureri de cap, disconfort abdominal și gaze la unii oameni.

Care sunt efectele secundare grave ale Amoxicilinei și Augmentinului?

Amoxicilina și Augmentinul nu au foarte multe efecte secundare grave, dar sunt câteva despre care ar trebui să ştii.

Amoxicilina și Augmentin sunt ambele în aceeași familie cu penicilina. Deci, dacă eşti alergic la penicilină, este posibil să ai riscul unei reacții alergice grave. Nu uita întotdeauna să îţi alertezi medicul cu privire la alergiile la medicamente. Acest lucru îi ajută  pe medici să recomande cea mai bună și mai sigură opțiune pentru tine.

Sună la 112 dacă aveți dificultăți de respirație sau umflarea feței, limbii sau gâtului după ce ai luat o doză.

Amoxicilina și Augmentinul pot provoca diaree severă, deși este un efect secundar rar. Acest lucru poate fi mai frecvent în cazul Augmentinului. Această reacție se poate datora unei infecții bacteriene în intestin. Riscul este mai mare dacă ai luat mai multe antibiotice sau dacă le-ai luat pentru o perioadă lungă de timp. Contactează imediat medicul dacă ai diaree severă, sânge în scaun sau crampe abdominale intense.

Cum te ajută Optimerix să afli cât costă Amoxicilina și Augmentin?

Amoxicilina și Augmentinul sunt ambele disponibile şi ca medicamente generice cu costuri mai mici. Dacă deschizi aplicația Optimerix la fluxul "rețetă simplă" și cauţi spre exemplu amoxicilina (amoxicillinum) aplicația returnează o sumedenie de produse care conțin amoxicilina. Se poate alege de pe butonul filtrează forma de prescriere unde avem variantele  P-6L, P-RF, PR, iar aceste prescurtări dacă nu ştii ce înseamnă le găseşti explicate dacă mergeți la butonul "Ajutor" din interfața principală a aplicației. La fel se poate proceda și pentru căutarea de Augmentin.

    

Cu ajutorul tab-ului "Filtrează" ai posibilitatea să alegi din "Substanța Activă" varianta de amoxicillinum simplă sau combinată sub forma de amoxicillinum+acidum clavulanicum, sub diferite forme farmaceutice și concentrații (caps, compr filmate, compr orodispersabile, pulb pt susp orala, pulb pt susp inj. etc). Toate acestea te ajută să ştii ce produse există pe piaţă, în funcție de ce afecțiune pe care o ai, să consulţi prospectul produsului, modul de ambalare. Dacă produsul intră in categoria "medicament", adică cu rețetă de la medic, poţi da click pe el și în dreptul prețului vei vedea că aplicația îţi arată prețul maxim per cutie şi co-plata pe lista A dacă ai o reţetă de la medic. 

 

Aplicația are și butonul de ordonează după (cel mai ieftin, cel mai scump, relevanță) și foarte important, dacă alegi ordonarea după "cel mai ieftin", Optimerix ordonează produsele în funcție de prețul per pastilă, nu per cutie, lucru care te ajută să vezi într-adevăr care este cel mai ieftin produs.

Amoxicilina este destul de ieftină dar poţi plăti diferit în funcție de denumirea comercială a produsului. În comparație cu Amoxicilina, Augmentin este un pic mai scump, dar găseşti și aici versiuni generice mai ieftine.

Într-o etapă foarte apropiată, când o să se listeze cât mai multe farmacii în aplicație și își vor prezenta ofertele comerciale vor fi prezente și prețurile la OTC-uri în fiecare farmacie și ai șansa să câștigi și cupoane de reducere atât la rețete, cât și la vânzare liberă dacă mergi cu ele în farmacii.

Aplicaţia Optimerix te ajută să economisiți până la 90% la medicamentele de marcă și cele generice. 

Cum decid medicii ce medicament să prescrie?

Amoxicilina este eficientă împotriva unui interval mai restrâns de bacterii decât Augmentinul. În general, alegerea unui antibiotic cu cea mai specifică activitate împotriva unei infecții este cea mai bună opțiune deoarece acest lucru ajută la prevenirea rezistenței la antibiotice și a efectelor secundare inutile.

Există însă câțiva factori care ar putea determina medicul tău să aleagă Augmentin în locul Amoxicilinei. Acești factori fac mai probabil să ai o infecție care este rezistentă la amoxicilină în monoterapie. Este vorba de:

  • Vârsta peste 65 de ani
  • Sistem imunitar compromis
  • Alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul și probleme cu inima, rinichii sau ficatul
  • Istoric de infecții recurente ale sinusurilor
  • Simptomele unei infecții ale sinusurilor moderate până la severe
  • Folosirea unui antibiotic în ultima lună
  • Un antibiotic anterior nu a funcționat
  • Contact strâns cu un copil aflat la grădiniță
  • Fumător sau stai lângă un fumător 

Concluzii

Amoxicilina și Augmentin sunt ambele opțiuni de primă alegere pentru tratarea infecțiilor bacteriene ale sinusurilor. Ca toate medicamentele, acestea pot provoca reacții adverse, cum ar fi greață și diaree. De obicei, acestea sunt luate de mai multe ori pe zi timp de 5 până la 10 zile. Augmentinul este activ împotriva unei game mai mari de bacterii decât amoxicilina. Medicul poate recomanda Augmentin în defavoarea cu amoxicilinei în anumite situații, mai ales dacă ai o infecție moderată până la severă sau dacă ai peste 65 de ani.

 

amoxicilina-vs-augmentin-infectia-sinusurilor.jpg